vineri, 16 august 2024

Esop - Limba

 

Esop, considerat tatăl fabulei, a fost un sclav frigian care a trăit în secolul al V-lea î.Hr. Unul dintre stăpânii săi, Xantus, i-a ordonat să meargă la piață și să-i aducă cele mai bune alimente pe care le putea găsi pentru a ospăta oaspeți importanți. Esop a cumpărat doar limbă și a pus-o să fie condimentată în diferite feluri. Oaspeții s-au înfruptat din ceea ce au gustat ca pe o delicatesă. Când a rămas singur, Xantus l-a întrebat ce era atât de delicios.
-Ai cerut ce e mai bun, a spus Esop, iar eu am adus limbă. Limba este fundamentul filosofiei și al științei, organul adevărului și al rațiunii. Cu ajutorul limbii educăm, construim orașe și civilizații, persuadăm și dialogăm. Cu limba cântăm, cu limba ne rugăm și declarăm dragostea și pacea. Ce altceva ar putea fi mai bun decât limba?
Câteva zile mai târziu, Xantus i-a spus că vor sosi niște vizitatori neplăcuți, de care ar trebui să se ocupe din punct de vedere protocolar, dar el a vrut să își arate nemulțumirea servindu-le o masă proastă.
-Aduceți tot ce puteți găsi mai rău de pe piață", l-a sfătuit el.
Esop a adus limbă și a pus să fie pregătită cu un gust atât de neplăcut încât i-a dezgustat pe cei care au luat masa.
-Ce este mizeria asta pe care ai servit-o?", a întrebat Xantus.
-Limbă", a răspuns Esop. Limba este mama tuturor certurilor și discuțiilor, sursa despărțirilor și războaielor. Cu limba se minte, cu limba se calomniază, cu limba se insultă, cu limba se rup prietenii. Ea este organul blasfemiei și al impietații. Nu există nimic mai rău decât limba.
Limba este o sabie cu două tăișuri, pe care o preferați?"
Omul, atât de lipsit de apărare prin natura sa, nu are colți, nu are gheare, nu scuipă foc, dar are darul limbajului și o limbă netedă ca mierea și ascuțită ca un pumnal.
- Web

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.