luni, 5 august 2024

De ce se numește această lună august?

 

În vechiul calendar roman, anul începea în martie, iar luna a șasea se numea "sextilis", însă, în anul 24 î.Hr., Octavian Augustus a decis să dea numele său acestei luni, iar de atunci "sextilis" s-a numit Augustus.
Octavian l-a imitat astfel pe Iulius Caesar care, cu douăzeci și unu de ani înainte, făcuse același lucru cu luna a cincea, numită până atunci "quinctilis", pe care în timpul mandatului său a numit-o Iulius în semn de omagiu adus familiei "Iulia" din care făcea parte.
Dar Octavian a considerat că nu este suficient să dea numele său lui "sextilis", deoarece a considerat că această lună nu avea aceeași glorie ca Iulius (Iuliu), întrucât iulius avea 31 de zile, iar augustus, doar 29. Din acest motiv, Octavian Augustus a modificat durata mai multor luni, scoțând și adăugând zile, până a ajuns ca luna "sa" să aibă 31 de zile.
Astăzi, două mii de ani mai târziu, acesta este motivul pentru care încă păstrăm iulie și august, cele două luni cu 31 de zile fiecare.
Această lună a fost aleasă în onoarea împăratului Augustus, deoarece în această lună i-a învins pe Cleopatra și pe Marc Antoniu și a intrat triumfător în Roma.
- Web

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.