sâmbătă, 15 iunie 2024

Dan Arsenescu - MESAJ ZIUA ÎNĂLȚĂRII DOMNULUI - ZIUA EROILOR 2024

 

Preacucernici parinti, stimate veteran de razboi, dragi elevi, stimati invitati

Astazi sarbatorim Înaltarea Domnului si Ziua Eroilor!

În semn de recunostinta pentru eroii Patriei care au cazut în Primul Razboi Mondial, autoritatile statului romăn au hotarât, prin decrettul-lege 1 693 din 04 mai 1920, ca Ziua Eroilor sa fie decretata sarbatoare national si sa fie celebrata ,, cu mare fast religios, scolar, militar si national,, , in Ziua Înăltarii Domnului.

Decizia a fost preluata de Parlamentul Romaniei in anul 1995, iar in anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor si operelor comemorative de razboi, sarbatoarea Înaltarii Domnului a fost proclamata drept sarbatoare nationala a poporului roman.

Ziua Eroilor este o sarbatoare nationala a poporului roman, marcata in memoria celor cazuti de-a lungul veacurilor pe campurile de lupta, pentru credinta, libertate, dreptatea si pentru apararea Tarii si intregirea neamului romanesc. Ziua Eroilor este celebrata de Ziua Înaltarii Domnului, mare sarbatoare crestina, care marcheaza inaltarea la cer a lui Isus Hristos, la 40 de zile dupa Înviere.

În semn de recunostita pentru sacrificiul suprem al ostasilor cazuti la datorie in timpulPrimului Razboi Mondial, Tratatul de la Versallies, semnat de fostele tari beligerante, in 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea intretinerii mormintelor ostasilor ingropati pe teritoriile statelor respective, precum si operele comemorative de razboi dedicate acestora.

In anul 1948, avand in vedere noua conjuctura politica, prin Decretul nr. 71/1948, Ziua Eroilor a fost stabilita pe data de 09 mai, abrogandu-se , astfel prevederile anterioare. Ulterior prin Decretul nr.117/1975 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi, s-a mentinut prevederea potrivit careia Ziua Eroilor era celebrata pe 9 mai, cu prilejul Zilei Independentei de Stat a Romaniei si a Victorie asupra Fascismului.

Dupa 1990, ca urmare a demersurilor ministerului Apararii Nationale, Ziua Eroilor nu s-a mai sarbatorit la 9 mai, ci de Ziua Inaltarii Domnului. Prin legea nr.49/1995 se proclama Ziua Eroilor, sarbatoare nationala a poporului roman, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti – Inaltarea Domnului Isus Hristos, potrivit traditiei romanesti.

Ulterior, Legea nr.379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi completeaza manifestarile dedicate promovarii cultului eroilor la romani, stipuland totodata ca marcarea acestei zile are loc cu prilejul Zilei Inaltarii Domnului Isus hristos.

La ceas de sarbatoare , atat in numele meu personal cat si in numele conducerii Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi Arges dar si al Asociatiei Militarilor Veterani si Veteranilor cu Dizabilitati Arges, va multumesc pentru totce ati facut in slujba Patriei si poporului roman.

Dumneavoastra , veteranii de razboi, ati lasat urme adanci in timp si suflet, in constiinta generatiilor care n-au pregetat sa mearga pana la sacrificiul suprem pentru a se pune in slujba infaptuirii idealurilor sfinta, supreme, ale patriei si poporului roman greu incercat de-a lungul timpului.

Din pacate insa, recunostiinta fata de meritele eroilor nostri –a fost pe masura abnegatiei, daruirii si devotamentului cu care ei, veterani si-au facut datoria sub Drapelele de Lupta ale Ostirii Romane. Va asigur , inca o data , de intreaga pretuire a conducerii Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi Arges dar si al Asociatiei Militarilor Veterani si Veteranilor cu Dizabilitati Arges si va adresez urari alese de viata lunga, in pace si liniste sufleteasca!


HRISTOR A INVIAT

Dan Arsenescu

Presedintele Asociatiei Militarilor Veterani si Veteranilor cu Dizabilitati Arges (A.M.V.V.D.)

Vicepresedinte Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi Arges

Un comentariu:

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.