joi, 29 august 2024

Marea....

 

Am văzut marea la vârsta de 16 ani. Fratele meu de mamă, Doru, care s-a prăpădit zilele trecute, Dumnezeu să-l odihnească, fiind elev pe Nava școală Bricul Mircea, a venit dintr-un voiaj la noi acasă, la Târgoviște, și m-a luat în vacanța de câteva zile la el acasă, în Constanța. Atât de mult mi-a plăcut Marea Neagră încât i-am rămas fidelă. Cu zumzetul ei, mi-a alungat tristețile, orizontul ei mi-a dat echilibru, speranțe, încrederea în ziua de mâine. Emoționată, scrutam cu privirea sufletului imensitatea albastră. Simțeam să mă contopesc cu ea... să fiu val, să fiu țărm, să fiu .... Poate tocmai de aceea, bunul Dumnezeu mi-a dat șansa de a locui pe malul mărilor Mediterana, Adriatica, Marmara, Marea Neagră, cu ocazia contractelor de colaborare cu ARIA, care m-a impresariat pe astfel de tărâmuri magice. Mările mi-au ascultat cântecele, valurile lor fremătau în ritmul cântecelor mele. Ne-am mângâiat, reciproc, singurătățile.

luni, 26 august 2024

NU UITAȚI - MISS LIZZI, FOREVER – CONCURS INTERNAȚIONAL DE CREAȚIE, ED. A V-A, 2024


 ÎNSCRIERI, PÂNĂ LA 30 SEPTEMBRIE. SUCCES PARTICIPANȚILOR.

- Concursul Internațional de Creație ” Miss Lizzi, forever ” este dedicat ființelor necuvântătoare, cei mai sinceri și dezinteresați prieteni : păsări, animale, domestice, sălbatice, de companie, pentru care nutriți iubire, dragoste, emoții, cărora le-ați scris, dedicat poezii, proză scurtă, sau le-ați desenat din uriașa dragoste unică, nemărginită.
– Cei interesați vor trimite, în perioada 15 august – 30 sept. 2024,
la adresa : elenatoma2010@gmail.com următoarele :

joi, 22 august 2024

Oamenii buni sunt cei care iubesc animalele

 


"Oamenii buni sunt cei care iubesc animalele. Animalele sunt ființe speciale și oricine a avut norocul să aibă o legătură cu ele știe prea bine. Noblețea animalelor este o adevărată învățătură. Datorită lor suntem oameni mai umili, empatici, grijulii. Ei ne dăruiesc iubirea lor necondiționată, fără să ne ceară nimic în schimb, făcăndu-ne mai buni și fericiți! "

(Keanu Reeves)

miercuri, 21 august 2024

Căsuța cu delfini

 

Demult, găsisem pentru liniștea noastră o căsuță cu delfini. O păstram, surpriză, pentru un weekend neîmplinit. Te vedeam pășind desculț pe nisipul moale, vorbind cu delfinii, îți simțeam tristețile, durerile care îți copleșeau sufletul. Dar cum încă înotam în bula supei primordiale, cu gelozia primitivă de specialitate, am lăsat norii grei să ne întunece orizontul. Tu, simțind fulgerele și tunetele pregătite să le arunc asupra ta, m-ai întrebat, blând : 

De ce să ai nori deasupra liniștii ? 

Dezarmată, cuibărindu-mă la pieptul inimii tale, am adăugat alte gânduri: 

duminică, 18 august 2024

Legenda Pandorei

 

Legenda Pandorei este una dintre cele mai fascinante povești din mitologia greacă, oferind o explicație simbolică pentru originea răului și suferinței în lume. Această poveste începe cu Prometeu, cel care a furat focul de la zei și l-a oferit oamenilor, aducându-le lumină și cunoaștere.

Zeus, regele zeilor, a fost profund jignit de acest act de nesupunere și a plănuit o răzbunare subtilă și perfidă pentru a-i pedepsi atât pe Prometeu, cât și întreaga omenire.

sâmbătă, 17 august 2024

Nichita...

 


A nu te mira de nimic este aproape singurul lucru, care poate să facă și să mențină pe cineva fericit. (Horațius)

UNICĂ ȘI INCONFUNDABILĂ E LIMBA ROMÂNĂ!

 

UNICĂ ȘI INCONFUNDABILĂ E LIMBA ROMÂNĂ! NICIO ALTĂ LIMBĂ NU POATE FI MAI FRUMOASĂ CA LIMBA NOASTRĂ! IATĂ UN JOC DE CUVINTE DE NEEGALAT, INTITULAT “POVESTEA LITEREI „P” !!!

– Cum te numești, domnule?
– Petre
– Și ce lucrezi?
– Prepar pește prăjit pentru pescari.

"Nu trăim decât o singură dată şi numai o singură viaţă. A avea un ideal înseamnă a avea oglindă. Într-un ideal te speli ca-ntr-o apă curată. Într-o oglindă îţi speli chipul obosit, potrivindu-ţi-l până când accepţi să fii. Dacă nu eşti în stare să recunoşti iarba după verde şi apa după sete, nu-i va fi niciodată nimănui dor de tine." - Nichita Stănescu

vineri, 16 august 2024

Amintirea



 “Va-mbătrâni și-această zi, spre seară,

Pierzându-se-n trecut, pe scări de ceară,
Dar, pân-atunci, gândește-te că, poate,
Fiindu-ți mai aproape decât toate,
Se cere-mpodobită cu iubire,
Până devine ieri și amintire…”
✍️George Ţărnea


"Soarele rasare pentru toti la fel ,dar apune diferit pentru fiecare".

 


întrebare la care să reflectați:

  „Pentru cine mă sacrific eu?”

Și după ce identificați oamenii pentru care vă sacrificați, întrebați-vă dacă v-au cerut ei asta sau o faceți din proprie inițiativă. Și apoi întrebați-vă dacă este spre Binele acelor oameni faptul că vă sacrificați pentru ei.
Sacrificiul de sine are un nivel redus de vibrație. Sacrificiul de sine nu poate înalța o altă persoană, este un fundament șubred. Iar voi vă faceți iluzii dacă vă spuneți că sacrificiul de sine e ceva nobil.
Nimeni nu beneficiază de pe urma sacrificiului de sine. Nimeni! Chiar dacă pe termen scurt poate să pară că sunt împlinite nevoile persoanei pentru care vă sacrificați, acestea sunt împlinite într-un mod complet nesănătos, iar asta va avea consecințe. Și nu vor fi unele plăcute. (Kerry K.)-
Toate reacţiile:
1

La data de 16 august 1949, scriitoarea Margaret Mitchell s-a stins din viaţă


⏩La data de 16 august 1949, scriitoarea Margaret Mitchell s-a stins din viaţă într-un accident de maşină. În seara de 11 august 1949, un taximetrist beat nu o vede în timp ce ea traversa strada și o lovește cu mașina. După cinci zile de comă, se stinge din viaţă. Nu împlinise încă 49 de ani (născută pe 8 noiembrie 1900).

Elena Neicu - ÎNTÂLNIRE

 

M-aş întâlni cu Soarta într-o seară
I-aş spune să m-aştepte dacă vrea
După apus, pe un peron de gară,
Pe-o bancă părăsită, undeva...
M-aş aşeza şi aş privi-o în tăcere
I-aş şi zâmbi vreo câteva secunde,
Cu grijă, de pe chip, orice durere
Sau lacrimă-n surâs mi le-aş asCunde.

… nu lăsa nimic pe ,,mai târziu”.

 … nu lăsa nimic pe ,,mai târziu”. ,,Mai târziu” se răcește cafeaua. ,,Mai târziu” îți pierzi interesul. ,,Mai târziu” ziua se transformă în noapte. ,,Mai târziu” oamenii pleacă. ,,Mai târziu” oamenii îmbătrânesc. ,,Mai târziu” viața îți trece. ,,Mai târziu” regreți că nu ai făcut ceva. Când ai avut ocazia. – ,,Apoi am ajuns să înțeleg că timpul nu se câștigă niciodată și că nu se pierde niciodată, că viața este pur și simplu cheltuită.” (Almudena Grandes)

Esop - Limba

 

Esop, considerat tatăl fabulei, a fost un sclav frigian care a trăit în secolul al V-lea î.Hr. Unul dintre stăpânii săi, Xantus, i-a ordonat să meargă la piață și să-i aducă cele mai bune alimente pe care le putea găsi pentru a ospăta oaspeți importanți. Esop a cumpărat doar limbă și a pus-o să fie condimentată în diferite feluri. Oaspeții s-au înfruptat din ceea ce au gustat ca pe o delicatesă. Când a rămas singur, Xantus l-a întrebat ce era atât de delicios.
-Ai cerut ce e mai bun, a spus Esop, iar eu am adus limbă.

joi, 15 august 2024

PILDA zilei

 


Era odata un rege vestit, care primise in dar doi pui de soim si pe care se grabi sa-i incredinteze Maestrului Crescatoriei de soimi ca acesta sa-i antreneze.
Dupa cateva luni, maestrul il instiinta pe rege ca unul dintre soimi era perfect antrenat.
“Si celalalt?”, intreba regele.

 


15 august - Adormirea Maicii Domnului

 

15 august - „Adormirea Maicii Domnului este cea mai însemnată sărbătoare închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, fiind direct legată de unicitatea persoanei acesteia în planul pedagogic de mântuire a lumii prin și în Hristos Domnul. Această mare sărbătoare comemorează adormirea și preaslăvirea prin ridicarea cu trupul la cer a Maicii Domnului Hristos” ”Pentru noi, românii, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este timpul liturgic când mulţumim Sfintei Fecioare Maria pentru ocrotire şi mai ales ne rugăm prin frumoasele pricesne închinate cinstirii ei: „O, Măicuţă Sfântă, te rugăm fierbinte să ne-asculţi de-a pururi marea rugăminte: nu ne lăsa Măicuţă să pierim pe cale, căci noi suntem fiii lacrimilor tale”.

Un gând pios măicuței mele, Maria.

 



miercuri, 14 august 2024

“Unii produc fericire oriunde se duc; alții oricând se duc.” – Oscar Wilde

 

Îmbătrânesc împreună doar cei care se iartă și se iubesc reciproc

  



,,Îmbătrânesc împreună cei care nu țin cont de vorbele lumii și de părerile celor din jur. Îmbătrânesc împreună cei care nu se îndepărtează unul de altul de la prima ceartă. Îmbătrânesc împreună doar cei care se iartă și se iubesc reciproc.,,

Cât de frumoși sunt oamenii care te poartă pe aripile lor atunci când ale tale sunt frânte

CUVÂNTUL UNUI FILOSOF...

 

"Libertatea nu este o stare, ci un proces; numai cel care știe este liber, și cu atât mai liber cu cât știe mai mult. Numai cultura dă libertate. Nu proclamați libertatea de a zbura, ci dați aripi; nu libertatea de a gândi, ci dați gânduri. Libertatea care trebuie dată poporului este cultura".
- Miguel de Unamuno

 


marți, 13 august 2024

Tăceri și lacrimi

Eram genul de persoană care trecea oceanul pentru cineva care nici măcar nu trecea strada pentru mine. Îmi ceream scuze chiar și când nu greșeam cu nimic. Mi-a luat mult timp să înțeleg că nu ceilalți sunt cei care m-au întristat sau m-au dezamăgit. A fost propria mea credință greșită că toată lumea are aceeași inimă ca mine. Sunt tăceri în care închidem mii de cuvinte, mii de emoții, mii de dorințe. Sunt tăceri în care închidem lacrimi și zâmbete, bucurii și dureri. Fiecare poartă înăuntru propria tăcere și fiecare alege să o trăiască în felul său. 

Să folosim cu înțelepciune acest răgaz

 "Se spune că între 15 august ( sf. Maria mare) și 8 septembrie (sf. Maria mică) oamenii nu îmbătrânesc, totul este cald și calm, că lucrurile se așează și oamenii au numai gânduri bune și își caută un făgaș nou. Se spune că între 15 august și 8 septembrie, vremurile nu știu încotro să o apuce, spre vară sau spre toamnă, că frunzele îngălbenesc, dar nu cad, că păsările vor să plece, dar încă nu știu dacă spre nord sau spre sud. Se mai spune că râurile nu mai curg și că marea nu are valuri, pentru că timpul stă pe loc și așteaptă. Să folosim cu înțelepciune acest răgaz pentru a vindeca mintea de gânduri negre și pentru a ne trăi sufletul cât mai aproape de Dumnezeu."

Ascultă liniștea ! Are atât de multe de spus ! Cât de târziu ne învață viața să prețuim sentimentele la adevărata lor valoare !

 



Acel 13 iunie 2009 - Albastru nu e o culoare. Este o liniște. Suntem în trecere, nu la întrecere, pe acest pământ. Cred că îți plăcea mai mult si fii dezamăgit, să-ți trăiești frustrările, durerile, așa, în singurătate. Și mai cred că m-ai urât, pentru că am încercat să schimb asta, să împărțim lacrimile împreună. Lacrimile cad pentru că inima nu mai suportă durerea. Ne spargem în bucăți de mai multe ori în viață. Mai avem puterea să ne lipim la loc ? Din cioburi de iubire... era / este un cântec.

 


luni, 12 august 2024

 


Triumful iubirii - Magda Isanos


Aș vrea sa fiu ca aerul ușoară
și să mă sui la cer și să-l sărut
de bucurie că se desfășoară
deasupra mea și-a ta și c-a făcut
să ne-ntâlnim mereu în câte-o stea,
la care încă de copii priveam
când răsărea-n anume ceas la geam,
și eu si tu spuneam:„E steaua mea!”.

"Singurătatea e un afrodisiac al spiritului, precum conversaţia al inteligenţei." Emil Cioran

Vibrație înaltă

 


 


PABLO NERUDA - Te iubesc

 PABLO NERUDA

Te iubesc
te iubesc într-un fel inexplicabil,
într-o formă de nespus,
într-un mod contradictoriu.
Te iubesc
cu trăirile mele cele multe,
schimbătoare încontinuu,
din cauze ciudate:
timpul, viaţa, moartea.

duminică, 11 august 2024

ROSTUL CITITULUI

 „— Am citit o grămadă de cărți, însă în mare, pe majoritatea le-am uitat. Atunci, care e rostul cititului? a fost întrebarea pe care un elev i-o adresă Maestrului său. Maestrul nu-i oferi niciun răspuns.

După câteva zile, în timp ce se aflau în apropierea unui râu, Maestrul îi spuse tânărului învățăcel că îi e sete. Apoi îi arătă o strecuratoare veche și murdară, ce odihnea pe pământ și îi ceru să îi aducă puțină apă să bea.
Maestre, ce îmi cereți e lipsit de logică, protestă tânărul.
Maestrul însă nu-i oferi nicio explicație, văzându-și netulburat de meditația lui.

"Un incendiu a izbucnit în culise într-un teatru. Clovnul a ieşit să avertizeze publicul; au crezut că este o glumă și au aplaudat. A repetat-o; aplauzele au fost și mai mari. Cred că așa se va termina lumea. : cu aplauzele generale ale inteligenților care cred că este o glumă." Soren Kierkegaard

 


Energie pierdută... dacă....

 Dacă spui : "MI-E DOR DE TINE" iar celălalt nu simte la fel, energia este pierdută.

Dacă dai o îmbrățisare mare, și celălalt nu răspunde, energia este pierdută.
Dacă gătești ceva gustos, împărtășind cu dragoste, iar celălalt nu vede și nu apreciază, energia este pierdută.
Dacă vrei să te exprimi iubind, iar celălalt nu te înțelege, energia este pierdută.
Dacă tu spui : "TE IUBESC", și celălat nu răspunde , energia este pierdută.

vineri, 9 august 2024

Despre ce nu vorbește știința:

Suprafața Africii = 30,37 milioane de kilometri pătrați
China = 9,6 milioane de kilometri pătrați
Suprafața Americii = 9,8 milioane de kilometri pătrați
Suprafața Europei = 10,18 milioane de kilometri pătrați
Africa este mai mare decât toată Europa, China și Statele Unite la un loc, dar pe majoritatea hărților lumii, Africa este reprezentată la scară mică. Acest lucru este făcut în mod deliberat pentru a crea efectul vizual al unei mici Africi, pentru a manipula și spăla creierul africanilor și pentru a-i înșela oriunde s-ar afla.

Mircea Eliade, ”Despre destinul înțelegerii”

 ”Spun oamenii că au căutat o viață întreagă ”femeia ideală” și n-au găsit-o. Absurd. O puteau găsi în oricare femeie, dar pentru aceasta le trebuia iubirea aceea adevărată, care să rupă cercul insului lor, să înfrângă instinctul de conservare care îi zidea în fața dragostei, să anuleze acel abstract dor de ”femeia ideală”, creat numai pentru confortul lor, pentru odihna lor melancolică și amuzantă; căci e foarte confortabil să ”cauți” veșnic, mai greu e să găsești și să nutrești ca un perfect amant ghimpele acela de iubire”


CE UȘOR TE POȚI ÎNȘELA ATUNCI CÂND JUDECI DUPĂ APARENȚE !!


 APARENȚELE ÎNŞALĂ

Această poveste adevărată se întâmpla în America la sfârșitul secolului al XIX-lea. O doamnă şi soţul ei, au coborât din tren în Boston cu intenția de a ajunge la Universitatea Harvard. Erau îmbrăcați destul de modest: ea, într-o rochie de bumbac, el, îmbrăcat într-un costum simplu, nu chiar de cea mai bună calitate. S-au adresat, fără să fi avut o programare prealabilă, secretarei preşedintelui de la Universitatea Harvard. Secretara a ghicit imediat că aceștia veneau de la țară, că erau fermieri, care nu puteau avea nimic de a face cu Harvard.
“- Dorim să-l vedem pe domnul preşedinte “– a spus omul încet.

La mulți ani iubitorilor de cărți! 💗 9 august - Ziua Internațională a Iubitorilor de Cărți. 📚📖 ✍Nicio construcție ridicată de om, nu întrece o carte.☝ (Nicolae Iorga) Plăcerea de a citi este un sentiment pe care trebuie să - l împărtășești cu alții. Să deschizi o carte frumoasă și să te cufunzi în ea , este o sărbătoare.

joi, 8 august 2024

Astăzi 8 august , sărbătorim și - Ziua internaţională a pisicii!😻🙏 La mulți ani pisicilor noastre dragi!!!🥰



"Iată unul din puținele lucruri de care sunt sigur: singurul, unicul motiv pe care îl au oamenii de a trăi împreună este acela de a se chinui, de a-și provoca suferință unul altuia. Nu voi obosi niciodată să repet această evidență." - Emil Cioran

"A ajuta pe cineva în dificultate este locul unde începe civilizația"

 


Odată, o studentă a întrebat-o pe antropologul Margaret Mead care consideră că este primul semn de civilizație într-o cultură. Ea se aştepta ca antropologul să vorbească despre cârlige, vase de argilă sau pietre ascuțite. Dar nu. Mead a spus că primul semn de civilizație într-o cultură antică era dovada unei persoane cu femurul rupt şi vindecat (osul coapsei). Mead a explicat că în regnul animal, dacă îți rupi piciorul, mori. Nu poți fugi de pericol, nu te poți duce la râu să bei apă sau să vânezi.

Petre Ţuţea, românul

 


,,Treisprezece ani de închisoare… Aveam doar o hăinuţă de puşcăriaş. Ne dădeau o zeamă chioară şi mămăligă friptă. M-au bătut… M-au arestat acasă. Nici nu ţin minte anul… Când m-au anchetat am leşinat din bătaie. Iacătă că n-am murit! Am stat la Interne trei ani. Am fost după aceea la Jilava, la Ocnele Mari şi pe urmă la Aiud. Eu mă mir cum mai sunt aici.

miercuri, 7 august 2024

CORPUL TĂU CERE AJUTOR

CORPUL TĂU CERE AJUTOR:

1. Piele uscată: Corpul tău nu are vitamina E. Pentru a-ți satisface nevoile, include în dieta ta nuci, pește gras și ulei vegetal virgin.

2. Păr și unghii fragile: Aceste simptome indică o deficiență de vitamine din complexul B și calciu. Mănâncă fasole, mac, drojdie și mâncăruri integrale.

3. Sângerare de la gingii:
Adică lipsa vitaminei C. Mâncați cât mai des ceapă, usturoi, fructe și legume.
4. Insomnie, crampe și comportament capricios și compulsiv:

PERSOANELE NEPOTRIVITE

 "Energia irosită cu persoanele nepotrivite te stoarce pe tine de tot ce este mai bun și mai sănătos! Ulterior, această nemulțumire sufletească te va îmbolnăvi.

Dacă tu spui
- Îmi este dor de tine! - și celălalt nu spune la fel, este energie irosită.
Dacă tu dai o îmbrățișare puternică, plină de iubire și compasiune, iar celălalt nu susține aceași trăire și emoție, este energie irosită!
Dacă gătești ceva delicios și împărtășind cu dragoste si entuziasm, iar celălalt nu vede si nu apreciază, este energie irosită!

Albert Camus - sinuciderea sau vindecarea

 Trezire, tramvai, patru ore de birou sau de uzină, masă, tramvai, patru ore de muncă, masă, somn; şi luni, marţi, miercuri, joi, vineri, sâmbătă, în acelaşi ritm — iată un drum pe care îl urmăm cu uşurinţă aproape tot timpul. Dar într-o zi ne pomenim întrebându-ne «pentru ce?» şi totul începe o data cu această oboseală uimită; «începe», iată lucrul important. Oboseala se află la capătul faptelor unei vieţi maşinale, dar ea inaugurează în acelaşi timp mişcarea conştiinţei. Ea o trezeşte şi provoacă urmarea. Urmarea, adică întoarcerea inconştientă în lanţ sau trezirea definitivă. După trezire vine, cu timpul, consecinţa ei: sinuciderea sau vindecarea.


"Am citit prea mult... Cititul mi-a devorat gândirea. Când citesc am impresia că „fac” ceva, că mă justific în fața „societății”, că am o ocupație, că-mi spăl rușinea de a fi un trândav – un om inutil și inutilizabil" Emil Cioran

 

marți, 6 august 2024

POVESTE CU TÂLC...😍👩

 

O familie de evrei care a emigrat în Statele Unite din Lituania i s-a făcut milă de băiatul de 7 ani de mai jos și l-a adus acasă.
👦A petrecut noaptea, unde, pentru prima dată în viață, a fost tratat cu bunătate și tandrețe.
Se întorcea regulat și când se culca, doamna 👵Karnovski îi cânta cântece de leagăn rusești pe care le cânta împreună cu ea.

MISS LIZZI, FOREVER – CONCURS INTERNAȚIONAL DE CREAȚIE, ED. A V-A, 2024

 


MISS LIZZI, FOREVER – CONCURS INTERNAȚIONAL DE CREAȚIE, ED. A V-A, 2024 - NU UITAȚI - 15 AUGUST ÎNCEP ÎNSCRIERILE 😇


ÎNSCRIERI LA Concursul Internațional de Creație ” Miss Lizzi, forever ”, dedicat ființelor necuvântătoare, cei mai sinceri și dezinteresați prieteni : păsări, animale, domestice, sălbatice, de companie, pentru care nutriți iubire, dragoste, emoții, cărora le-ați scris, dedicat poezii, proză scurtă, sau le-ați desenat din uriașa dragoste unică, nemărginită.
– Cei interesați vor trimite, în perioada 15 august – 30 sept. 2024,
la adresa : elenatoma2010@gmail.com următoarele :

Dacă apreciați aceasta inițiativă distibuiti

 


Federația română (dacă are un minim de credibilitate), deschide o acțiune oficială de recurs împotriva federației olimpice de gimnastică și a juriului tehnic. Nu are sens ca medalia să fie luată de la Jordan Chiles și dată Sabrinei, dar cel puțin cei din federația olimpică au corectitudinea și smerenia să recunoască că s-a făcut o greșeală. Ei nu pot distruge în acest fel gimnastica românească și cariera Sabrinei sau a altor sportivi români.

N-am nimic decât inima


 
„ N-am nimic decât inima:

Ți-o dau.
Am un bordei în pădure, cu căprioare
Te primesc în el.
Am un pat de frunze:
Te-nvelesc cu el.
N-am bijuterii de purtat
Dar îți dau toate stelele cerului, că sunt ale mele.