marți, 25 iulie 2017

PRIN ȘANȚURILE VREMII :)

A plouat, neicușorule, ca-n vremurile bune de vară, alea de demult. Rațele, gâștele bunicii trăiu momente de fericire. Exista o mare dragoste între noi. Pluteau pe luciul apei adunată-n șanț, colector original de apă, după torentul care răcorea pământul. Se scufundau, ieșeau la suprafață, iar se scufundau, dându-mi impresia că, neștiind să înoate, cereau, pe limba lor, ajutor să nu se înece. Intram după ele, îngrozită, protectoare, dornică să-mi simtă grija, dragostea, agitându-mă cum să le scot din apă, neștiind că erau în elementul lor. :) Banditele, măcănind fericite, se răsfățau, râzând de mine, prin apa până la genunchii de copil. :) Saturate de efort, se agitau, printre brațele mele întinse să le prind, să le scap de furia micilor valuri făcute în jurul lor.

Gașca plutitoarelor avea patru surate: două rațe : Lăcrămioara și Tristuța și două gâște: Lunatica și Dilia. Boboci fiind, eram îngrijitoarea șefă. Nu le pierdeam din vedere. După coada lor eram, vigilenă. Le recunoașteam după coloritul natural al penelor. Botezate, își purtau, falnic, numele, la ieșirea din șanț, ștrandul nostru natural :)
Am conceput o tehnică super, pentru a le scoate din apă.
Le chemam la masă. Ospățul oferit, felul principal : frunze de dovleac proaspăt culese din grădina bunicii. Pe butucul din colțul casei, tocam frunze de dovleac. Micuță fiind, la cinci anișori, barda părea grea, dar nu mă lăsam. Îndârjită, tocam, și tocam frunzele, adăugam mălai, apă, amestecam compoziția până ieșea un haloimis de toată gustarea. Apoi, pe marginea șanțului, cu picioarele înfipte în nămol, strigam, cât mă țineau bojocii: Boci, boci, bociiiiiii...
La auzul glasului, care chemându-le, nu le-a dezamăgit niciodată :) mă-nconjurau, frenetic. Aruncam, în mijlocul lor, amestecul prins în pumnii mici, râzând fericită că salvasem, de la înec,  cele mai bune prietene  :)
Acum, plouă, în draci. Nu mai am șanțuri, păsări, animale. Păsările, animalele m-au iubit întotdeana mai mult decât semenii. Vouă nu vi s-a-ntâmplat același sentiment ?
Elena Toma

Un comentariu:

 1. 33 Sanda Brutaru, Lavinia Alexe Ciobanu şi alţi 31
  Comentarii

  Mariana Visam
  Mariana Visam AI DREPTATE
  Îmi place
  · Răspunde · 2 ore
  Şterge

  Gabriela Panoza
  Gabriela Panoza D-na Toma,sunteti genială...chiar daca am amintiri frumoase din copilărie,nu am harul si hazul dv de-a le reda...vedeti fiecare individ cu o latura a lui spre ceva...si mie imi place foarte mult sa scriu,dar nu au acelasi farmec scrierile mele,merg spre dramatism majoritatea ...dar stiu care este cauza, insa nu pot sa o expun acum si aici...!
  Va multumesc !
  Mai astept sa citesc,sa pot sa ma destind putin...!
  Îmi place
  · Răspunde ·
  3
  · 2 ore
  Şterge
  Elena Toma
  Elena Toma vai, mi-ați amintit o întâmplare fericită. era în vremea când nu știam ce înseamnă GENIAL :) o voi scrie, vă mulțumesc. :)
  Îmi place
  · Răspunde ·
  3
  · 2 ore


  Tita Mizgan
  Tita Mizgan Este adevărat,necuvântătoarele ne iubesc necondiționat,de aceea și eu le iubesc nespus!Felicitări pt.frumoasa lectura,m-ați întors in anii copilăriei,mulțumesc!
  Îmi place
  · Răspunde ·
  1
  · 1 oră
  Şterge

  Titina Nica Ţene
  Titina Nica Ţene Sper sa le pui intr-o carte aceste minunate povestiri!
  Îmi place
  · Răspunde ·
  2
  · 1 oră
  Şterge
  Elena Toma
  Elena Toma la îndemnul dvs... așa voi face, m-am hotărât :)
  Îmi place
  · Răspunde · 3 minute
  Administrează
  Elena Toma
  Scrie un răspuns...


  Lavinia Alexe Ciobanu
  Lavinia Alexe Ciobanu Mi-e dor !!!😩
  Îmi place
  · Răspunde ·
  1
  · 54 minute
  Şterge

  Liberty Spac
  Liberty Spac Mi-ar fi plăcut să am și eu astfel de amintiri <3
  Îmi place
  · Răspunde ·
  1
  · 36 minute
  Şterge
  Liberty Spac
  Liberty Spac Închid ochii și mi-o imaginez pe Elena Toma mică, cu rochiță scurtă, tunsa castron, desculță pe șanțul din fața porții, purtatoare de băț, chemând cu vocea un pic răgușită "boci boci boci"..., ceva nu se leagă, vad un aer de autoritate, nu stiu unde a auzit ea " mânca v ar muma" si rostește apăsat cuvintele, alea micile nu o ascultă :) . Rochița este frez, cu un pliu în fața de sub platca, ce mi-a atras atenția este ca are mânecile lungi... :) <3
  Îmi place
  · Răspunde ·
  1
  · 30 minute
  Şterge
  Elena Toma
  Elena Toma frumoasă viziune :)
  Îmi place
  · Răspunde · 4 minute


  Angelo Anghel
  Angelo Anghel Bre, ce raie am colectat eu ...dintr un sant , chiar in fata casei, la bunica ! 2 saptamani miroseam ca un lac cu sulf !
  Îmi place
  · Răspunde ·
  2
  · 24 minute · Editat
  Şterge
  Elena Toma
  Elena Toma :)
  Îmi place
  · Răspunde · 4 minute


  Pantaie Carmen
  Pantaie Carmen Genială! Aștept cu drag "să vă citesc"! Oleacă de nostalgie, din ale trecutului, mă cuprinde, dar scrieți atât de adevărat..de parcă ieri a fost frumoasa copilărie! Mulțumiri, admirație, respect!
  Fotografia postată de Pantaie Carmen.
  Îmi place
  · Răspunde ·
  1
  · 21 minute
  Şterge
  Elena Toma
  Elena Toma mulțumesc de lectură...
  Îmi place
  · Răspunde · 3 minute
  Administrează
  Elena Toma
  Scrie un răspuns...

  Elena Toma
  Scrie un comentariu...

  RăspundețiȘtergere

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.