Nu, Halloween nu înseamnă "Hell will win", aşa cum văd că se rostogoleşte de fiecare dată în această perioadă a anului.
Origini: Nu, Halloween-ul nu are origini americane. Este o sărbătoare europeană ce a fost "exportată" şi peste ocean.
Istoric: În secolul al VIII-lea, Papa Grigore al III-lea a desemnat 1 noiembrie ca Ziua Tuturor Sfinților (All Hallows' Day).
Ulterior, tradiția celtică "Samhain" a fost asimilată în această sărbătoare creștină și a devenit cunoscută sub numele de All Hallows' Eve (Ajunul Sărbătorii Tuturor Sfinţilor), forma "Halloween" fiind folosită pentru prima oară în secolul XVI, în Scoția.
Ulterior, sărbătoarea a ajuns şi în "Lumea Nouă" odată cu emigranţii irlandezi care au traversat oceanul pentru a se stabili în America de Nord în sec. XIX.
Semnificaţii: Noaptea dintre 31 octombrie şi 1 noiembrie era considerată un moment în care lumea spiritelor se afla în cea mai apropiată legătură cu lumea noastră. Astfel, pentru a "speria" spiritele malefice, oamenii purtau măști și costume şi aprindeau focuri.
Această modalitate de a "alunga spiritele rele" este similară cu tradiţia maramureşeană în care colindătorii poartă măşti înfricoșătoare şi fac zgomot ca să sperie spiritele rele.
Colindătorii, mai ales copii, se costumează de Halloween și merg din casă în casă cu felinare sculptate din dovleac pentru a primi daruri. Strigă "ne dați ori nu ne dați" (trick or treat), iar oamenii le deschid ușa și le oferă fructe şi dulciuri.
Aceast obicei îşi are rădăcina în tradiţia de a "da de pomană" în schimbul promisiunii unei rugăciuni pentru sufletele morţilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.