sâmbătă, 30 noiembrie 2024

Și totuși, tu exiști


 „Oamenii care nu primesc niciodată îmbrățișări sau care au primit prea puține sunt inconfundabili, datorită armurii pe care au fost nevoiți să o construiască în jurul sufletului lor. Faptul de a nu fi strâns în brațe de cineva pe care îl iubim ne proiectează într-o dimensiune a singurătății, unde singura soluție pare să fie întărirea caracterului nostru dincolo de limitele umane pentru a reuși să ne descurcăm singuri. Primul semn al vieții este îmbrățișarea. Ea înseamnă protecție, încredere oarbă, grijă și leagăn care alină melancolia. Acesta este hrana pe care un copil ar trebui să o primească. Ar trebui, pentru că, uneori, îmbrățișarea este rece și nu există nici o melodie în zâmbetul părinților. Iubirea se transformă în ostilitate sau indiferență, iar acea îmbrățișare reconfortantă o vei căuta în altă parte. Sau, chiar mai rău, vei crede că nu există. Vei crede că tu nu exiști.
Și totuși, tu exiști.”
(Aldo Carotenuto) @reper

vineri, 29 noiembrie 2024

Cine a fost Anders Celsius?

 

În 27 noiembrie 1701 s-a născut Anders Celsius, astronom, fizician și matematician suedez din secolul al XVIII-lea, fiind cunoscut mai ales pentru contribuțiile sale la domeniul termometriei și pentru inventarea scării de temperatură Celsius. Anders Celsius a fost prima persoană care a făcut legătura între fenomenul atmosferic radiant cunoscut sub numele de aurora boreală, sau luminile nordice, și câmpul magnetic al Pământului. Printre realizările epocale ale lui Anders Celsius se mai numără și descoperirea relației dintre durata anului și anul solar, făcând mai multe observații precise ale poziției planetelor și stelelor.

Înțelepciune

 


joi, 28 noiembrie 2024

Un colț de pâine și două suflete fericite... 🥰❤️

 


Nicolae Iorga

 

Din păcate, Nicolae Iorga nu este adesea menționat ca model în societatea noastră actuală, deși el a lăsat în urma sa lecții de o profunzime inegalabilă. Noi, însă, pare că promovăm alte valori. Iată câteva dintre cugetările sale, care merită să fie reamintite:

„Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii.”
„Sunt succese care te înjosesc şi înfrângeri care te înalţă.”
„Viciile sunt călăi care te omoară încet, ca o sabie neascuţită.”

miercuri, 27 noiembrie 2024

"Dragostea de țară nu e legionarã" Bravo, copii!

 


Așa face un cuplu

 

Rucsacii pe care îi porți pe umeri, au de toate: probleme, dificultăți financiare, momente de bucurie, tristețe și multe altele.
Viața prezintă constant provocări, iar câteodată greutatea pare insuportabilă.
Numai împreună cu cel de lângă tine poți trece peste toate, împărți greutățile, descoperi frumusețea de a vă susține reciproc.
Nu subestima niciodată valoarea de a trece prin călătoria vieții, alături de persoana potrivită. 🥰😇

Bertrand Russell a fost întrebat cum a început nazismul, iar el a răspuns: "Întâi i-a fascinat pe proști. Apoi i-a cenzurat pe cei inteligenți."

In Memoriam: NINA CASSIAN

 

Poeta Nina Cassian (nume real: Renee Annie Cassian), considerată a fi „marea seducătoare a literaturii române” (a fost „muza” lui Ion Barbu, a fost iubită de Marin Preda şi de alţi scriitori), s-a născut la Galaţi, la 27 noiembrie 1924, într-o familie cu origini evreieşti, şi a murit la 14/15 aprilie 2014, la New York.
MICUL PRINȚ
Nina Cassian
Elogiul candorii

luni, 25 noiembrie 2024

DE CE ZAPADA ESTE ALBA ??!?

 DE CE ZAPADA ESTE ALBA ??!?

Când Dumnezeu a făcut toate câte sunt pe pământ, le-a colorat frumos. Când a făcut zăpada, i-a zis: „Pentru că tu umbli peste tot, să-ți cauți singură culoarea care-ți place”.
Zăpada s-a dus mai întâi la iarbă:
-„Dă-mi și mie din culoarea ta verde atât de frumoasă!”.

Ce înseamnă solidaritate?

 


Un proprietar al unei librării din Southampton, Anglia, a cerut ajutor pentru a se muta din cauza chiriei mari și dorea să mute cărți într-o nouă locație. Bărbatul a fost surprins de peste 250 de tineri, seniori și persoane cu nevoi speciale care au venit pentru a ajuta.

duminică, 24 noiembrie 2024

Fiți buni, că de rău e plin pământul !

 

,,Bunătatea este ca o rază de soare care pătrunde prin norii negri ai unei zile întunecate, aducând lumină și căldură acolo unde este nevoie. Este acel gest mic, dar plin de semnificație, care poate schimba întreaga zi a cuiva, care face ca inima să tresalte de speranță și încredere. Bunătatea nu are nevoie de recunoaștere, ea se împrăștie cu generozitate, ca un izvor care curge liniștit și dăruiește apă tuturor celor care o caută.

 


sâmbătă, 23 noiembrie 2024

Petre Ispirescu

 

🩶La doar 57 de ani, în data de 21 noiembrie, 1887, moare Petre Ispirescu, la masa de lucru, după ce scrisese toată noaptea🩶
~Ispirescu nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit orașul natal!

"Am să-ți fur un colț de suflet și am să-l ascund departe, adânc, în sufletul meu, acolo unde este un colț lipsă, acolo unde a mușcat viața adânc, lăsându-mă cu sufletul pe jumătate....." - Nichita Stănescu

Iubește pana la capăt !!💟

 

Aceasta este Caroline. S-a mutat în străinătate cu toate animalele ei. Nu a scris niciodată pe Facebook "Renunț la pisici și câini pentru că mă mut" sau fac un copil sau am animalul de un an, doi ani sau mai mult și acum dintr-o dată nu am timp pentru el sau nu îmi permit să îl hrănesc.

,,Și dacă găsești pe cineva care te face să zâmbești doar cu un salut, care știe să-ți ridice moralul, care cu o îmbrățișare te înalță și îți alină inima, care este lângă tine în ciuda tuturor lucrurilor, chiar și după ce te-a cunoscut cu adevărat, te rog să-l păstrezi." ✍Charles Bukowski

miercuri, 20 noiembrie 2024

Nichita

 Când ne-am zărit, aerul dintre noi

şi-a aruncat dintr-o dată
imaginea copacilor, indiferenţi şi goi,
pe care-o lasă să-l străbată.
Oh, ne-am zvârlit, strigându-ne pe nume,
unul spre celălalt, şi-atât de iute,
că timpul se turti-ntre piepturile noastre,
şi ora, lovită, se sparse-n minute.
Aş fi vrut să te păstrez în braţe
aşa cum ţin trupul copilăriei, întrecut,
cu morţile-i nerepetate.
Şi să te-mbrăţişez cu coastele-aş fi vrut.
Nichita

vineri, 15 noiembrie 2024

Paulo Coelho - "Zahir"

 "De aceea e aşa de important să laşi anumite lucruri să treacă. Să le dai drumul. Să te desprinzi de ele. Oamenii trebuie să înţeleagă că nimeni nu trişează, uneori câştigăm, alteori pierdem. NU aştepta să ţi se dea ceva înapoi, nu aştepta să ţi se recunoască efortul, să ţi se descopere geniul, să ţi se înţeleagă iubirea. Încheie nişte etape. Nu din orgoliu, din neputinţă sau mândrie, ci pur şi simplu pentru că acel lucru nu se mai potriveşte cu viaţa ta. Închide uşa, schimbă discul, fă curat în casă, şterge praful. Încetează să mai fii cine erai şi transformă-te în cine eşti!" Paulo Coelho - "Zahir"


Adânca privire - Adrian Păunescu

 

Adânca privire - Adrian Păunescu
Căci asta e iubirea cea mai mare,
Să vezi cu ochii celuilalt, adânc,
Iar când nu e cu tine şi te doare
Să-i simţi în ochii tăi pe-ai lui cum plâng.
.....
Şi poate că aceasta e iubirea,
Nu numai gelozie şi asalt,
Ci să-ţi modifici într-atât privirea
Încât să vezi la fel ca celălalt.

joi, 14 noiembrie 2024

Durerea nu este ceva ce alegi

 


„Durerea nu este ceva ce alegi, pur și simplu vine și te îndoaie, te împinge să devii cineva pe care nici măcar nu-l recunoști, Te schimbi nu pentru că vrei, ci pentru că este singurul lucru care ți-a mai rămas, Înveți să cari ceea ce te frânge, să mergi cu rana deschisă pentru că nu există altă opțiune Și mergi mai departe, în ciuda a tot, pentru că în cele din urmă singurul lucru care rămâne este acela de a merge mai departe chiar dacă greutatea te trage în jos.”

🖤🖤🖤🖤
-Francisco J. Zárate

miercuri, 13 noiembrie 2024

Se crede ca Uruk a fost primul oraş din lume

Orașul Uruk, situat în ceea ce este acum sudul Irakului, este considerat de mulți ca fiind primul oraș civilizat din lume. Istoria sa datează din zorii civilizației și moștenirea sa dăinuie în memoria omenirii ca o piatră de hotar fundamentală în evoluția societăților umane.

Uruk datează din perioada Ubaid, care a durat între mileniul al VII-lea şi al IV-lea î.Hr. Se crede ca Uruk a fost primul oraş din lume care a avut peste 10.000 de locuitori.

marți, 12 noiembrie 2024

Scopul minciunii

 „Scopul minciunii constante nu este de a face oamenii să creadă o minciună, ci de a se asigura că nimeni nu mai crede nimic. Un popor care nu mai poate distinge între adevăr și minciună nu poate distinge între bine și rău. Iar un astfel de popor, lipsit de puterea de a gândi și de a judeca, este complet supus, fără să știe și fără să vrea, domniei minciunii. Cu astfel de oameni, poți face ce vrei.”

- Hannah Arendt,
istoric și filosof german, a dezvoltat conceptul de „banalitate a răului”.

Tom Hardy


 "Una din marile probleme ale societății este că oamenii te întreabă cu ce te ocupi pentru a putea calcula gradul de RESPECT, pe care ti-l acorda....Am fost crescut sa tratez omul de serviciu cu același respect cu care tratez și un director.".

Tom Hardy

Estas Tonne - The Song of the Golden Dragon




luni, 11 noiembrie 2024

Dire Straits - Sultans Of Swing

 


„noul Michelangelo”

 


✨ Jacopo Cardillo, cunoscut ca Jago, este un sculptor italian contemporan, faimos pentru lucrările sale pline de emoție, care dau viață marmurii. Într-o reinterpretare profundă, el surprinde imaginea unui tată care își ține fiul în brațe, exprimând puterea iubirii și durerea pierderii. Mulți îl numesc „noul Michelangelo” pentru talentul său unic. 🕊️

Singurătatea este o capcană seducătoare

 "Singurătatea este o capcană seducătoare, otravă care, odată gustată, se transformă într-un obicei." Calmul și pacea ta te învăluie ca o mantie, făcându-te să uiți de tumultul interacțiunilor umane. În timp, dorința de a te distanța de ceilalți crește, pe măsură ce îți seacă energiile și îți expun fragilitatea. Singurătatea poate părea un refugiu, dar este un miraj care ne izolează de conexiunile adevărate. ”

Jim Carrey 📖

Jean Nicolas Arthur Rimbaud

Jean Nicolas Arthur Rimbaud (n. 20 octombrie 1854, Charleville⁠, Champagne-Ardenne, Franța – d. 10 noiembrie 1891, Marsilia, Franța) a fost un poet francez, figură centrală a literaturii moderne, precursor al simbolismului.

Boemă - Arthur Rimbaud
Umblam cu pumnii-n buzunările crăpate
Și chiar paltonul îmi părea că-i ideal.
Mergeam sub ceruri, Muză, și-ți eram vasal:
Ce de mai dragosti am visat, frumoase toate!
Nădragii mei aveau o gaură cam mare,
Dar înșiram la rime, cufundat în vis.
Găseam în Ursa Mare-un han mereu deschis,
Iar stelele-mi foșneau pe cer, încântătoare.

joi, 7 noiembrie 2024

Viata o călătorie inițiatică!

 Viata o călătorie inițiatică!

Omul cauta în viața binele, lupta pentru o lume mai buna, avem si categoria războinicii luminii, care este de la sine înțeles că lupta cu întunericul. Si uite asa, zi după zi, tot căutând el binele si luptând cu raul, ajunge într-o bună zi sleit de puteri, istovit de atata trudă cu viața. Ridica privirea spre ceruri, intreaba si se întreabă retoric " Doamne pentru ce atata zbucium?".
Am luptat cu raul o viață întreagă în căutarea binelui, am înfruntat întunericul, si acum sunt plin de boli, suferința, lipsit de bucuria vieții, tot mai trist si în pragul depresiei. Din interiorul sau, omul nostru aude o voce caldă, blândă si plină de compasiune : ....

Haideți să ne bucurăm de prezent, oricare ar fi el !

 


" -Bunicule, eu vreau sa fiu mare !

-Copile, nu te grabi să creşti !
-Dar, vreau şi eu să am un serviciu şi bani şi să-mi pot cumpara ce vreau !
Atunci bunicul a oftat ,apoi s-a uitat la mine cu ochii lui calzi şi plini de iubire si mi-a zis:

Dacă tu ai dispărea

 

Dacă tu ai dispărea - Adrian Păunescu

Dacă tu ai dispărea
Într-o noapte oarecare
Dulcea mea, amara mea
Aş pleca nebun pe mare.
Cu un sac întreg de lut
Şi-o spinare de nuiele
Să te fac de la-nceput
Cu puterea mâinii mele.
Lucru lung şi monoton
Să te înviez, femeie,
Eu, bolnav Hyperion
Hai şi umblă, Galatee!

marți, 5 noiembrie 2024

🖤Robin Williams🖤 a spus odată: „Cred că oamenii care au experimentat cea mai mare tristețe sunt cei care se străduiesc întotdeauna să-i facă pe ceilalți fericiți. Pentru că ei știu pe pielea lor cum este să te simți gol și deprimat și nu vor ca nimeni altcineva să simtă așa." 🤍

O persoană devine de zece ori mai atrăgătoare, nu după hainele pe care le poartă, câți bani câștigă sau ultimul telefon mobil pe care îl deține. Doar pentru faptele sale de umilință, respect, onestitate și iubire pe care trebuie să le dăruiască... _Keanu Reeves _

Violeta Petre, in memoriam ! Odihnă veșnică, prietena mea dragă !

"A mai trecut un an dar nici nu-mi pasă!

Să treacă cât mai mulţi ! Mie mi-e bine.
Că nu mai sunt nurlie şi frumoasă,
Nu sunt tot eu? Şi nici nu mi-e ruşine.
Sunt anii mei şi-i ţin cu drag în braţe
Şi sunt frumoşi, aşa cum sunt. Să treacă!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️NICHITA.....😢

 


⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️NICHITA.....😢
“Pe 12 decembrie, trenul care îl aducea de la DROBETA-TURNU SEVERIN intră în Gara de Nord după ora 10 noaptea. Când ajunge acasă, NICHITA se culcă…
Noaptea, însă, durerile devin tot mai puternice. MIRCIA DUMITRESCU își amintește:
„Mi-a dat telefon şi a zis «Vino repede!».
Avea salteaua pe jos şi îi ţâşnea sânge din buze şi din limbă şi murdărise deja peretele. Şi mi-a zis:
«MIRCIA, stai tu aici, că nu vreau s-o sperii pe DORA ». El neştiind că mie mi-e cumplit de frică să văd pe cineva care moare… Dar am stat.

duminică, 3 noiembrie 2024

Niccolò Paganini

 27 Octombrie 1782: se naște Niccolò Paganini, compozitor, violonist italian (d. 1840)

“Am cântat şi toate calomniile s-au transformat în laude, imposibil de povestit. Întreg auditoriul dintr-o pornire voluntară s-a urcat pe bănci, pe scaunele parterului, pe loji, ai fi crezut că vor să se arunce. Tu poate crezi jumătate din ceea ce-ţi spun, iar eu nu-ţi spun decât jumătate din ceea ce este. ”

sâmbătă, 2 noiembrie 2024

O mărturisire de credință a lui PABLO NERUDA

 

O mărturisire de credință a lui PABLO NERUDA, marele poet chilian, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1971. "Am fost sortit să sufăr și să lupt, să iubesc și să cînt. Pe lumea asta mi-au fost sortite victoria și înfrângerea, am încercat gustul pîinii și al sîngelui, ce își mai putea dori un poet? Toate alternativele, de la bocet pînă la sărut, de la singurătate pînă la popor trăiesc și acționează în poezia mea, deoarece eu am trăit pentru ea, iar ea m-a sprijinit în luptă.

Nu intra în bibliotecă!


 Nu intra în bibliotecă!

(Alberto Ríos, poet și scriitor american contemporan)
Biblioteca este periculoasă -
Nu intra! Dacă o faci
Știi ce se va întâmpla.
Este ca un magazin cu animale de companie sau o brutărie
De fiecare dată când vei ieși de acolo
Ținând ceva în brațe.
Romanele acelea cu ochii lor mari.
Și chestii de-alea practice, ogari și Dobermani musculoși.

One night only

 


vineri, 1 noiembrie 2024

Rătăcitor

 


Rătăcitor

Adrian Păunescu
Și rătăcesc, din nou, fără speranță,
de nu ar fi acasă steaua ta,
iubirea mea, alerg din casă-n casă,
probabil, lângă una, voi cădea.
Era atâta toamnă pretutindeni,
c-aș fi putut, bătrân, să mă retrag
și să adorm păzit atent de tine
și să-nțeleg că încă-ți mai sunt drag.