joi, 21 noiembrie 2024

21 noiembrie, sărbătoarea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Vovidenia

 


Astăzi, 21 noiembrie, în calendarul ortodox este prăznuită sărbătoarea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Vovidenia, așa cum mai este denumită în popor. Este primul eveniment important din Postul Crăciunului 2024, marcat cu cruce roșie în calendar, și o zi în care este dezlegare la pește. Astăzi, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri în mai multe zone ale țării, pentru a atrage norocul, sporul și sănătatea.

miercuri, 20 noiembrie 2024

Nichita

 Când ne-am zărit, aerul dintre noi

şi-a aruncat dintr-o dată
imaginea copacilor, indiferenţi şi goi,
pe care-o lasă să-l străbată.
Oh, ne-am zvârlit, strigându-ne pe nume,
unul spre celălalt, şi-atât de iute,
că timpul se turti-ntre piepturile noastre,
şi ora, lovită, se sparse-n minute.
Aş fi vrut să te păstrez în braţe
aşa cum ţin trupul copilăriei, întrecut,
cu morţile-i nerepetate.
Şi să te-mbrăţişez cu coastele-aş fi vrut.
Nichita

Festin regal... la Palatul Culturii Mele


 Neli Bădica Mănac, Distinsa domniță pictor, autor de poezie, proză, laureată Trofeul Univers XXL, a trimis 100 de lei pentru hrană pisicuțe, porumbei, guguștiuci și alte păsărele obișnuite să se hrănească la fereastra Palatului Culturii Mele. Mulțumesc dragă prietenă, Dumnezeu să te răsplătească, să fii sănătoasă, să primești înmiit.

marți, 19 noiembrie 2024

The Sound Of Silence - Incanto Quartet


 

Când suntem puternici?

 


nd suntem puternici?” am întrebat.
”Când învățăm să nu facem rău nimănui” mi-a răspuns.
Alejandro Jodorowski
........
În majoritatea timpului este bine să adormi cu muzică, să te trezești pe muzica și să lucrezi cu muzică... Pentru FIECARE DINTRE NOI, muzica SĂ FIE totul, să fie iubire si refugiu ! Să ascultăm muzică relaxant , când totul în jur e agitat, să ascultăm sunetele divine care ne liniștesc și ne fac să visăm. Sunetele deschid ușa amintirilor, amintiri vechi din trecut, vise uitate într-un colț de suflet și prăfuite de trecerea nemiloasă a timpului... Sunetele par să fie venite din inimă și din suflet, gânduri ce pornesc din sensibilitatea unui suflet și se îndreaptă spre alt suflet sensibil...
Voi asculta Chopin până adorm 😇

duminică, 17 noiembrie 2024

Fotografie câștigătoare a Premiului Pulitzer 2019. Porc sălbatic orfan din Amazonia

 


ÎMBRĂȚIȘAREA...

 

ÎMBRĂȚIȘAREA...


~Îmbrăţişarea ar trebui prescrisă de medici pentru că există o putere vindecătoare în îmbrăţişarea pe care încă nu o cunoaştem.
Îmbrățișarea vindecă ura. Îmbrățișările vindecă sentimentele,
Îmbrățișarea vindecă curajul și neînțelegerile,
Îmbrățișarea vindecă oboseala și tristețea
Când îmbrățișăm ancorarea eliberării, pierdem în momente lucrurile care ne-au făcut să ne pierdem calmul, îmbrățișarea ne dă liniște în suflet.

Propunere îndrăzneață :)

 

Un grup de turiști au vizitat o fermă de crocodili. Ajunși în mijlocului lacului, proprietarul fermei a lansat o propunere foarte îndrăzneață :

- Cine are curajul să sară, să înoate până la insulă și să supraviețuiască, îi dau 1 milion de euro..🀄
Nimeni nu a îndrăznit să se miște, când dintr-o dată, un bărbat a sărit în apă și a înotat disperat până la mal, (în timp ce era urmărit de toți crocodilii )...😴

No comment :)

                                    Care sunt cifrele pe care le vezi în imagine ? 

Merge unul cu maşina cu 100 km/h. La un moment dat, îl depăşeşte o găină. Omul apasă acceleraţia, dar n-o ajunge. După ce merge el aşa vreo 5 km, vede cum găina intră la o fermă.

Se duce la fermier şi îl întreabă:

- Ce fel de găini sunt acestea? Prima dată văd să fugă aşa de tare o găină!

- Este o specie nouă, cu trei picioare… inginerie genetică. Știţi, în felul ăsta au mai multe pulpe, sunt găini pentru carne.

- Şi-i gustoasă carnea ?

- Nu ştie nimeni, fiindcă nu le putem prinde.

Toate reacţiile:

vineri, 15 noiembrie 2024

"Ce au oare anumite amintiri în ele, de nu pot fi uitate ? Pesemne că sunt nişte bucăți de suflet care ne însoțesc mereu. "

 


Paulo Coelho - "Zahir"

 "De aceea e aşa de important să laşi anumite lucruri să treacă. Să le dai drumul. Să te desprinzi de ele. Oamenii trebuie să înţeleagă că nimeni nu trişează, uneori câştigăm, alteori pierdem. NU aştepta să ţi se dea ceva înapoi, nu aştepta să ţi se recunoască efortul, să ţi se descopere geniul, să ţi se înţeleagă iubirea. Încheie nişte etape. Nu din orgoliu, din neputinţă sau mândrie, ci pur şi simplu pentru că acel lucru nu se mai potriveşte cu viaţa ta. Închide uşa, schimbă discul, fă curat în casă, şterge praful. Încetează să mai fii cine erai şi transformă-te în cine eşti!" Paulo Coelho - "Zahir"


Adânca privire - Adrian Păunescu

 

Adânca privire - Adrian Păunescu
Căci asta e iubirea cea mai mare,
Să vezi cu ochii celuilalt, adânc,
Iar când nu e cu tine şi te doare
Să-i simţi în ochii tăi pe-ai lui cum plâng.
.....
Şi poate că aceasta e iubirea,
Nu numai gelozie şi asalt,
Ci să-ţi modifici într-atât privirea
Încât să vezi la fel ca celălalt.

Oare cum este să fii OM?

 

- Oare cum este să fii OM?

- Cum să fie? E bine, doar…..până când cineva îţi rupe sufletul.
- Dar, oare cum e să fii FLOARE?
- Cum să fie? E bine, doar…….până când te rupe cineva.
- Şi ce fac, când sunt rupte?
- Şi omul şi floarea plâng de durere.
- Înseamnă că, să fii floare, este la fel cu să fii om?
- Da. Doar că florile nu pot să ţipe de durere.
- Deci, este mai bine să fii floare?
- Cred, că este mai bine, să fii OM – FLOARE!"...
_______________
Octavian Paler

Sumerienii


 Sumerienii sunt recunoscuți pentru faptul că au pus bazele uneia dintre cele mai vechi civilizații cunoscute, iar viaţa socială a sumerienilor cu siguranţă reprezintă un subiect fascinant.

Cu mai bine de 7000 de ani în urmă, sumerienii au construit drumuri și au ridicat zidurile primului oraș, transformând astfel viața umană dintr-o existență primitivă într-una urbană, organizată. Unii dintre ei au renunțat la munca fizică și s-au dedicat studiului și cunoașterii, schimbând radical traiectoria dezvoltării omenirii. [...]⬇

joi, 14 noiembrie 2024

cu sufletul pe jumătate...

 


"Am să-ți fur un colț de suflet și am să-l ascund departe, adânc, în sufletul meu, acolo unde este un colț lipsă, acolo unde a mușcat viața adânc, lăsându-mă cu sufletul pe jumătate....."

- Nichita Stănescu

Căci iubirea adevărată nu este perfectă


 

“Un bărbat nu va uita niciodată femeia care l-a învățat să iubească... Nu va uita femeia care l-a făcut să turbeze de nervi, femeia care l-a înnebunit și totodată acea femeie care i-a dăruit cea mai frumoasă iubire... Pentru că , DA , cea mai frumoasă dragoste este aceea unde bucuria se îmbină cu nervii, certurile, cu dragostea, realitatea cu visele, săruturile cu lacrimile ...

15 FAPTE PE CARE NU ȘTIAI DESPRE LEONARDO DA VINCI

 

1. Avea darul scrisului în oglindă, un mod de a scrie în care toate literele sunt inversate pentru a „ascunde” mesajul și care poate fi citit doar cu oglindă.

2. Numele său „Da Vinci” se referă la orașul în care s-a născut: Vinci, un oraș italian din provincia Toscana.
3. A învățat să scrie și să citeasca la 5 ani, a fost un copil extrem de inteligent și încăpățânat.

Poveste de iarnă 2

 

                                                                   Vis împlinit !

Durerea nu este ceva ce alegi

 


„Durerea nu este ceva ce alegi, pur și simplu vine și te îndoaie, te împinge să devii cineva pe care nici măcar nu-l recunoști, Te schimbi nu pentru că vrei, ci pentru că este singurul lucru care ți-a mai rămas, Înveți să cari ceea ce te frânge, să mergi cu rana deschisă pentru că nu există altă opțiune Și mergi mai departe, în ciuda a tot, pentru că în cele din urmă singurul lucru care rămâne este acela de a merge mai departe chiar dacă greutatea te trage în jos.”

🖤🖤🖤🖤
-Francisco J. Zárate

miercuri, 13 noiembrie 2024

"Unii oameni sunt ca lumânările...

 

"Unii oameni sunt ca lumânările... Se strecoară în viața noastră discret și tot așa ne luminează fiecare gând, fiecare clipă, fiecare zi... cu o lumină mai puternică decât cea a soarelui. Ard lângă noi curat, fără fum și fără să-și lase ceara pe sufletul nostru... Ard fără să ne frigă și fără să ne rănească ochii cu lumina lor. Îi purtăm cu noi peste tot; sunt prezenți în inima noastră, în suflet și în gând și își fac treaba fără să pretindă ceva în schimb.

Se crede ca Uruk a fost primul oraş din lume

Orașul Uruk, situat în ceea ce este acum sudul Irakului, este considerat de mulți ca fiind primul oraș civilizat din lume. Istoria sa datează din zorii civilizației și moștenirea sa dăinuie în memoria omenirii ca o piatră de hotar fundamentală în evoluția societăților umane.

Uruk datează din perioada Ubaid, care a durat între mileniul al VII-lea şi al IV-lea î.Hr. Se crede ca Uruk a fost primul oraş din lume care a avut peste 10.000 de locuitori.

Dan Nicolau - ”Câtu-I Maramureșu…”

 

”Câtu-I Maramureșu…” ”…Nu-i oraș ca Sighetu…” Adevărul nu e departe, pentru că se spune că de aici se agață harta țării. Fie ea și ciuntită… Pentru introducerea minimală în înțelegere, Sighetul Marmației, fost în perioada interbelică chiar reședință de județ, mai apoi raională, datează ceva mai demult. De pe la1326, după acte voievodale ale domnitorului local, Balc!

Cultura se extinde la infinit

 



„Dacă tu ai o pâine și eu am un euro, iar eu folosesc euro-ul meu pentru a cumpăra pâinea ta, la finalul schimbului voi avea pâinea, iar tu vei avea euro-ul. Pare un echilibru perfect, nu? A are un euro, B are o pâine, apoi A are pâinea și B are euro-ul. Este o tranzacție corectă, dar doar materială.

marți, 12 noiembrie 2024

 


Scopul minciunii

 „Scopul minciunii constante nu este de a face oamenii să creadă o minciună, ci de a se asigura că nimeni nu mai crede nimic. Un popor care nu mai poate distinge între adevăr și minciună nu poate distinge între bine și rău. Iar un astfel de popor, lipsit de puterea de a gândi și de a judeca, este complet supus, fără să știe și fără să vrea, domniei minciunii. Cu astfel de oameni, poți face ce vrei.”

- Hannah Arendt,
istoric și filosof german, a dezvoltat conceptul de „banalitate a răului”.

Tom Hardy


 "Una din marile probleme ale societății este că oamenii te întreabă cu ce te ocupi pentru a putea calcula gradul de RESPECT, pe care ti-l acorda....Am fost crescut sa tratez omul de serviciu cu același respect cu care tratez și un director.".

Tom Hardy

Estas Tonne - The Song of the Golden Dragon




 


luni, 11 noiembrie 2024

Dire Straits - Sultans Of Swing

 


„noul Michelangelo”

 


✨ Jacopo Cardillo, cunoscut ca Jago, este un sculptor italian contemporan, faimos pentru lucrările sale pline de emoție, care dau viață marmurii. Într-o reinterpretare profundă, el surprinde imaginea unui tată care își ține fiul în brațe, exprimând puterea iubirii și durerea pierderii. Mulți îl numesc „noul Michelangelo” pentru talentul său unic. 🕊️

Închide ușa....

 

„E așa de important să lași anumite lucruri să treacă. Să le dai drumul. Să te desprinzi de ele. Oamenii trebuie să înțeleagă că nimeni nu trișează, uneori câștigăm, alteori pierdem. Nu aștepta să ți se dea ceva înapoi, nu aștepta să ți se recunoască efortul, să ți se descopere geniul, să ți se înțeleagă iubirea. Încheie niște etape. Nu din orgoliu, din neputință, sau mândrie, ci pur și simplu pentru că acel lucru nu se mai potrivește cu viața ta. Închide ușa.... Încetează să mai fii cine erai și transformă-te în cine ești!” PAULO COELHO

Singurătatea este o capcană seducătoare

 "Singurătatea este o capcană seducătoare, otravă care, odată gustată, se transformă într-un obicei." Calmul și pacea ta te învăluie ca o mantie, făcându-te să uiți de tumultul interacțiunilor umane. În timp, dorința de a te distanța de ceilalți crește, pe măsură ce îți seacă energiile și îți expun fragilitatea. Singurătatea poate părea un refugiu, dar este un miraj care ne izolează de conexiunile adevărate. ”

Jim Carrey 📖

Jean Nicolas Arthur Rimbaud

Jean Nicolas Arthur Rimbaud (n. 20 octombrie 1854, Charleville⁠, Champagne-Ardenne, Franța – d. 10 noiembrie 1891, Marsilia, Franța) a fost un poet francez, figură centrală a literaturii moderne, precursor al simbolismului.

Boemă - Arthur Rimbaud
Umblam cu pumnii-n buzunările crăpate
Și chiar paltonul îmi părea că-i ideal.
Mergeam sub ceruri, Muză, și-ți eram vasal:
Ce de mai dragosti am visat, frumoase toate!
Nădragii mei aveau o gaură cam mare,
Dar înșiram la rime, cufundat în vis.
Găseam în Ursa Mare-un han mereu deschis,
Iar stelele-mi foșneau pe cer, încântătoare.

America de Sud, continent al extremelor

 

America de Sud este un continent al extremelor. Acesta găzduiește fluviu cu cel mai mare debit din lume (Amazonul), cel mai lung lanț muntos (Anzi), cel mai arid deșert din lume (Deșertul Atacama), cel mai umed oraș de pe Pământ (López de Micay, Columbia), cea mai înaltă capitală (la Paz, Bolivia) și cel mai înalt lac navigabil comercial din lume (Lacul Titicaca).

Cu un număr neegalat de specii de plante și animale, bogata biodiversitate a Americii de Sud este unică între continentele lumii, cu o mare parte de specii găsite în pădurea tropicală amazoniană, cea mai mare pădure tropicală din lume.

 


"Trebuie să fii cu adevărat mare ca să rezişti tentaţiilor mici." (F. Dostoievski)

 VIRTUTEA este ISPITA...insuficientă! (G.B.Shaw)

😂”Nu blamăm viciul și nici nu lăudăm virtutea decât din interes.” (La Rochefoucauld)

duminică, 10 noiembrie 2024

 


 


Nu trebuie să arzi cărţi ca să distrugi o cultură. Ajunge să faci ca lumea să nu le mai citească. Ray Bradbury

 


Sunt defectă cu lipsuri majore


 afară ninge o vreme câinoasă

în camera mică, aproape îngheţată
gândurile mi se desprind de nădejdea de a fi
privesc în jur de la marginea vântului
traversez noaptea umbră pe ziduri

copil cu părul zburlit
mă cred o insulă potrivindu-şi ţărmul
în mijlocul timpului
mă cred poezie în care cuvintele
se prind şi se desprind scrise grăbit
cu un fel de lipici de tranziţie

 


Veșnicia

 


”Eu cred că veşnicia s-a născut la sat.

Aici orice gând e mai încet,
şi inima-ţi zvâcneşte mai rar,
ca şi cum nu ţi-ar bate în piept,
ci adânc în pământ undeva”…
(Lucian Blaga, Sufletul satului)

 


Ce crezi ?

 Cunoașterea.

Socrate credea că adevărata cunoaștere începe cu admiterea ignoranței. El a spus: „Știu că nu știu nimic”. Prin dialog și întrebări, am crezut că ne putem apropia de adevăr.

Platon:
Platon, elevul lui Socrate, credea că cunoașterea provine din lumea ideilor și a idealurilor. În Republica, el a folosit exemplul unei peșteri pentru a explica modul în care lumea fizică este pur și simplu o umbră a lumii reale care poate fi accesată prin raționament filozofic.
Aristotel: