sâmbătă, 24 iunie 2023

24 IUNIE: NAȘTEREA SF. IOAN BOTEZĂTORU - SÂNZIENELE SAU DRĂGAICA - SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL SĂ ADUCĂ ÎN INIMILE TUTUROR LINIȘTE ȘI LUMINĂ!SÂNZIENELE SAU DRĂGAICA

”Sânzienele sau Drăgaica sunt sărbătorite de români în fiecare an pe 24 iunie. Drăgaica (sau Drăgaica/Drăgaicele) este o sărbătoare tradițională românească care are loc în perioada solstițiului de vară, de obicei pe 24 iunie sau în jurul acestei date. Sărbătoarea este legată de cultul fertilității și al soarelui. Drăgaica este adesea asociată cu obiceiuri și tradiții agricole specifice, iar în unele regiuni ale României este celebrată în special în zonele rurale. În timpul acestei sărbători, fetele și femeile se adună și formează grupuri în care dansează, cântă și se rotesc în jurul unui băț sau al unui copac, într-un dans ritualic numit „Hora Drăgaicelor”. Dansul este însoțit de cântece tradiționale și de decorarea cu flori a fetelor. Această sărbătoare are origini vechi, îmbinând elemente pagane și creștine, și reprezintă un moment de legătură între lumea oamenilor și lumea spirit”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.