miercuri, 28 decembrie 2022
Finalul unei nopți de dragoste beată
eram atât de aproape unul de celălalt
veniți din lumi diferite în care timpul
rămăsese pe loc agățat de inimile noastre
ne despărțea diagonala crescută în unghiuri egale
ne despărțeau cuvintele mele trezite fără identitate
îmi vorbeai despre fericire liniște bla-bla
deși liniștea o aflăm după ce murim
până atunci doar credem că știm ce înseamnă
fericirea n-are o adresă exactă
viața este ca o cutie cu bomboane de ciocolată
noi figurine pierdute-ntr-un sărut
să ne oprim aici
nu îți pot da veșnicia
răsuflă gândurile tale gâfâind
ca în finalul unei nopți de dragoste beată
aici
unde
tardiv
veșnicia există-ntre noi oameni roboți
scăpați din cușca iubirii
neinteresați de nicio altă trăire
marți, 6 decembrie 2022
‘’Nu-l căutați pe Dumnezeu în biserici, nu-l veți găsi acolo! Căutați-l în ochii unui câine flămând care ar da orice pentru o farfurie cu mâncare. Căutați-l în ochii unui bătrân care nu are ce pune pe masa. Doar aşa îi puteți arăta lui Dumnezeu că îi urmați cuvântul. Bisericile sunt deja pline de "credincioşi" al căror unic scop este acela de a se îmbogăți. Arătați-i lui Dumnezeu că îl iubiți făcând bine celor necăjiți și flămânzi. Aveți milă de cei pe care tot el i-a lăsat pe pământ.’’
luni, 5 decembrie 2022
L-am pierdut pe Moş Nicolae - Elena Toma
Moş Nicolae eşti obosit de-atâta drum
ia loc lângă sobiţă copiii dorm
au pregătit ghetuţele
aşteaptă darurile tale
dar înainte de-a le împărţi cadouri
hai să vorbim
mi-e dor
vorbeşte-mi despre ochiul încercănat al lunii
când cerul plânge să astâmpere setea pământului
despre fetele cu zâmbet alb
înfipt în pofte la miezul nopţii ca un hoit de negresă
dedată plăcerii în dans ondulat de ritmul stelelor
vorbeşte-mi despre fericire mizerie
seniorii cu picioare lungi şi aripi de condor
despre ce spune pământul când e plin de rouă
ascuns în roşul răsăritului amestecat cu nori
vorbeşte-mi despre chinurile Terrei
din seva durerii stoarsă din cârpele a mii
şi milioane de suflete lipsite de iubire
cum naşte lutul curcubee fără tomnaticele ploi
pe-obraz se prelinge o lacrima mumificată
îngenunchiată păgân sub ridul ochiului drept
mai poţi vedea în mine copilul de-altădată
răspunde-mi Moş Nicolae copiii dorm
dar în adâncul sufletului şi eu te mai aştept
sâmbătă, 3 decembrie 2022
vineri, 2 decembrie 2022
Nichita !
Nichita a băut toată Calea Lactee. Dar, și așa, Demiurgul i-a trimis un înger, să-l facă frate. ”Spune-i că-i mulțumesc, însă nu vreau să devin înger, prefer poet!”, i-a răspuns. În noaptea aia, de 12 spre 13 decembrie, Mircia Dumitrescu l-a dus la spital, la ”Fundeni”. Coadă mare. A urlat. ”El e Nichita, Nichita Stănescu”. O asistentă i-a spus s-o lase mai moale. ”Și cine e Nichita ASTA de urli așa?”
39 de ani fără Nichita. ”Nu mai avea nicio celulă de ficat. Și-l băuse pe tot!” Poetul a murit. Poezia, niciodată!
miercuri, 30 noiembrie 2022
Charles Bukowski : Perfecțiunea mă dezgustă, mă respinge
,,Perfecțiunea mă dezgustă, mă respinge. Toate acele femei și toți acei bărbați care caută perfecțiunea în societăți create stereotip îmi fac greață. Ale naibii manechine de carne fără personalitate sau iubire de sine. Aceleași haine, aceeași muzică, aceleași expresii, aceleași alimente, aceleași futeri, aceleași mașini, aceleași vieți și ... până la urmă? Aceleași sinucideri în masă neuronale. Pentru că a trăi ca un automobil este fără îndoială sinucidere. Când toată lumea e egală, toată lumea e nimeni. Perfecțiunea este o pasăre în colivie care trăiește, mănâncă, se cacă și moare cu singurul scop de a fi admirată. Vreau să trăiesc liber, spumos, rece, subnutrit, dar liber.''
~ Charles Bukowski
joi, 24 noiembrie 2022
miercuri, 9 noiembrie 2022
”nimeni nu te poate îngenunchea cu excepția lui Dumnezeu."
'"Într-o zi îți vei da seama că nu merită să te consumi pentru nimic, că toate sunt trecătoare, mai ales viața, și că e inutil să-ți întuneci zilele făcându-ți sute de gânduri cu privire la te miri ce situații. Vei realiza că nu e un mit și că problemele, oricât de întortocheate ar părea, trec și ele. Vei vedea că luminița de la capătul tunelului chiar există, în ciuda faptului că drumul pe care l-ai parcurs până la ea a fost greu și lung.
Îți vei da seama că sunt oameni care nu pot fi schimbați și că în scurtul timp în care vei interacționa cu ei, va trebui să-i suporți așa cum sunt și să nu-ți mai bați capul să explici ceva.
Și, cel mai important vei realiza cât de mult contează să trăiești fiecare zi așa cum e, să înțelegi că atâta timp cât ești sănătos ar trebui să nu-ți mai pese de altceva, să trăiești așa cum simți și făcând ce-ți aduce fericire. Să râzi cu toată gura, să plângi dacă vrei, să te descarci, dar să fii conștient că nimic nu te poate doborî pe lumea asta dacă nu-i permiți.
Tratează orice greutate cu inima împăcată, ia totul pas cu pas și ține minte că nimeni nu te poate îngenunchea cu excepția lui Dumnezeu."
sâmbătă, 5 noiembrie 2022
Gabriel Garcia Marquez...
"Le-aş dovedi oamenilor cât greşesc gândind că încetează să iubească atunci când îmbătrânesc, fără să ştie că îmbătrânesc numai când încetează să iubească... Ziua de mâine nu-i este asigurată nimănui, tânăr sau bătrân. Azi poate să fie ultima zi când îi vezi pe cei pe care-i iubeşti. De aceea, nu mai aştepta, fă-o azi, întrucât, dacă ziua de mâine nu va ajunge niciodată, în mod sigur vei regreta ziua când nu ţi-ai făcut timp pentru un surâs, o îmbrăţişare, un sărut şi că ai fost prea ocupat ca să le conferi o ultimă dorinţă. Să-i menţii pe cei pe care-i iubeşti aproape de tine, spune-le la ureche cât de multă nevoie ai de ei, iubeşte-i şi tratează-i bine, ia-ţi timp să le spui "îmi pare rău", "iartă-mă", "te rog" şi toate cuvintele de dragoste pe care le ştii."
Gabriel Garcia Marquez
vineri, 28 octombrie 2022
Timpul Bruxelles - Emoționante momente de satisfacție și bucurie, de la decernarea premiilor „Miss Lizzi Forever”, ediția 2022
Emoționante momente de satisfacție și bucurie, de la decernarea premiilor „Miss Lizzi Forever”, ediția 2022 - Concurs Internațional de Creații literare și Desen, organizat de Elena Toma și susținut financiar de editorii Timpul Bruxelles. În imagini, o parte dintre participanții la categoria „Elevi”, primindu-și diplomele. Copii însoțiți și încurajați de dascălii lor.
Premiul special, acordat Lilianei Elena Simion pentru textul „Beti” - autoare a multor povestiri publicate în reviste și în antologii, câștigătoare a concursului BOGDANIA și membră a diverselor cenacluri literare -, poate fi lecturat accesând linkul din descriere.
“Îl pierdusem pe Francisc, motanul. Un roșcovan inteligent, care îmi răspundea când îl strigam de la fereastră, apoi, se așeza cumințel în fața interfonului, și vecinii mă sunau că mi-a venit odrasla! Ba, mai mult, mă conducea mândru, cu coada catarg, până la intrarea în școală, ca un cățel credincios.
Doar că, într-o zi, nu s-a mai mai întors din „peregrinările” sale. Iar după câteva luni de căutări disperate, cu lipiri de afișe pe stâlpi și mii de lacrimi vărsate, băieții mei s-au gândit să-mi facă o surpriză...”
https://portal.revistatimpul.ro/timpul-bruxelles/beti/
miercuri, 19 octombrie 2022
A MAI TRECUT UN AN DIN VIAȚA MEA. TRIPLĂ ANIVERSARE -
A MAI TRECUT UN AN DIN VIAȚA MEA. TRIPLĂ ANIVERSARE -
Dar... nu oricum. Cea de-a 69-a aniversare am petrecut-o în mijlocul bucuriei, al întâlnirii cu micuții laureați Miss Lizzy Forever 2022 din Zimnicea, Vălenii de munte, Conțești - Teleorman. Însoțiți de profesori, director, părinți, iată-i la Biblioteca Județeană Dinicu Golescu din Pitești, emoționați, nerăbdători să-și primească premiile binemeritate, premii oferite de disitnșii prieteni, editori Revista Timpul Bruxelles: Laura Damian, Daniel Mustea, Radu Sumanaru.
Au venit în întâmpinarea micuților laureați distinse personalități ale județului Argeș, bucuroși să le ofere diplome, să le recite poezii, întru frumoase amintiri.
Mulțumesc pentru prezență și implicare, din partea Societatea Cultul Eroilor Regina Maria, Filiala Argeș, Președinte Maziliu Nicolae, Nita Marin, prim vicepreședinte, dl Aurel Soare, Președinte Liga pentru apărarea drepturilor pensionarilor militari, dl. Georgescu Mihail, fost director ARPECHIM Pitești, Miss Evergreen Matilda Soare, Mister Evergreen Sibiceanu Ion, și alți membri ai primului club al pensionarilor pe care l-am înființat în anul 2001, cu ocazia stabilirii mele în Pitești. Am sărbătorit astfel împlinirea a 21 de ani de prietenie și colaborare, din acel 18 oct. 2001 când 600 de pensionari piteșteni s-au înscris în primul club al pensionarilor argeșeni.
Mulțumesc distinsului poet piteștean Constantin Mîndruță pentru frumoasele poezii recitate, și nu în ultimul rând laureatelor edițiilor anterioare Miss Lizzy Forever, autoarele Nicoleta Cristea și Manac Badica Neli, venite de la București, special, pentru a-i cunoaște pe micuții laureați, poeții, scriitorii, pictorii de mâine.
Felicit distinsele domnițe Loredana Dorobat, Zimnicea, Elena Mărunțelu, Conțești - Teleorman, Maria Visoschi, Vălenii de munte, profesori Limba și literatura română, pentru succesul de azi al elevilor și le urez multe alte premii, reușite în viitor.
Mulțumesc tuturor prietenilor, pentru urările și felicitările primite cu ocazia zilei mele de naștere. Aceleași sincere urări, din partea mea, cu prietenie , prețuire și respect. La mulți ani, tuturor !
O floare pentru fiecare, cu dragoste, Elena Toma.
sâmbătă, 10 septembrie 2022
Prof. Ciurea: De ce să spui rugăciunea ”Tatăl Nostru” seara. E foarte interesant !
Neurochirurgul Vlad Ciurea a vorbit despre obiceiurile pentru un creier sănătos, importanța somnului, dar și despre rugăciune
„Trezirea cât mai de dimineață: 5.00, 5.30. Deschizi geamul. Un pahar cu apă plată. Fără alte medicamente. Și încetișor, nu vă grăbiți, avem tot timpul. Duș de dimineață, înviorare. Timp pentru toate. Ascultați o melodie care vă place”, a zis neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar, în cadrul podcastului lui Damian Drăghici. „Încercați să stați la masă, să ascultați muzică, să luați în liniște micul-dejun, care e pentru a porni tot organismul”, a subliniat Vlad Ciurea, adăugând: „Deplasarea spre locul de muncă nu trebuie făcută pe fugă și în claxoane.”
„Lumea uită că organismul se reface în somn”, a mai subliniat Vlad Ciurea. „După deprivarea de somn, urmează solicitarea organismului, urmează alcool tare, urmează cafele. Duc la o biciuire a sistemului nervos. Și apoi te trezești la o anumită vârstă că ești ca o epavă”, a mai spus Vlad Ciurea.
„Întorcându-mă la somn, este fantastic! Dacă vreți să memorați o melodie, citiți versurile de câteva ori seara, înainte de somn, se implementează. Tatăl Nostru se spune seara. De ce? S-a implementat în creier. Este foarte interesant. A doua zi, le aveți pe toate în memorie”, a subliniat Vlad Ciurea.
„Rugăciunea este făcută, pe de o parte, să te apropie de Dumnezeu, iar pe de altă parte e ca și cum te-ai curăța. Este bine să te rogi și să și mulțumești. Amândouă sunt binevenite. Când fac o operație mai deosebită, de ce să nu spun și în suflet și cu vorbe: Doamne, ajută-mă! Este atât de frumos. Mai este ceva: să nu înjuri. Eu știți că nu știu să înjur?”, a mai spus Vlad Ciurea.
luni, 29 august 2022
29 august - Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
29 august - Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută și sub numele de Decapitarea Sfântului Ioan Botezătorul sau Decapitarea Înaintemergătorului, este un eveniment biblic și o zi sfântă respectată de mai multe biserici creștine care urmează tradițiile liturgice. Această zi comemorează martiriul prin decapitare al Sfântului Ioan Botezătorul, la ordinul lui Irod Antipa, în urma cererii răzbunătoare a fiicei sale vitrege Salomeea și a mamei ei, Irodiada. Irod, care era tetrarh sau vicerege al Galileii în timpul ocupației romane, l-a întemnițat pe Ioan Botezătorul pentru că l-a mustrat pe Irod că a divorțat de soția sa (Phasaelis, fiica regelui Aretas al Nabateei) și că trăia acum, prin încălcarea legii evreiești, cu Irodiada, soția fratelui său Irod Filip I. La ziua de naștere a lui Irod, fiica Irodiadei (pe care Iosephus Flavius a identificat-o ca Salomeea) a dansat în fața regelui și a oaspeților săi. Dansul ei l-a încântat atât de mult pe Irod, încât acesta, fiind beat, i-a promis că îi va oferi tot ce și-ar dori până la jumătate din regatul său. Când Salomeea a întrebat-o pe mama ei ce ar trebui să ceară, Irodiada i-a spus să ceară capul lui Ioan Botezătorul pe o tipsie. Deși Irod a fost îngrozit de această cerere, el a acceptat în cele din urmă cu strângere de inimă și a poruncit executarea în închisoare a lui Ioan.[2]
vineri, 24 iunie 2022
24 iunie - Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul - SÂNZIENELE
Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită, în fiecare an, pe 24 iunie, iar această sărbătoare este cunoscută în popor şi sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.
În calendarul creştin ortodox, pe 24 iunie este celebrată naşterea lui Ioan Botezătorul, considerat ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar şi cel care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament. În memoria creştinătăţii, el va rămâne cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan.
Biserica Ortodoxă serbează de obicei ziua morţii sfinţilor, numai Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul făcând excepţie de la această regulă. Ei au privilegiul de a li se sărbători atât naşterea, cât şi alte evenimente din viaţa lor: Adormirea Maicii Domnului, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul, Bunăvestirea, soborul Sfântului Ioan Botezătorul.
Tradiţii şi superstiţii de Sânziene
Ziua de Sânziene este considerată sfântă: nimeni nu are voie să lucreze în această zi, când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. Legate de această zi sunt diverse obiceiuri, dar cele mai importante sunt cele dedicate dragostei.
În multe zone din ţară, se aprind noaptea focuri pe dealuri. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile.
Spre dimineaţă, flăcăii umblă prin sat şi aruncă cununiţe de sânziene pe la casele unde stau fetele de măritat.
Tot în noaptea dinaintea sărbătorii, fetele obişnuiau să pună sub pernă flori de sânziene, în speranţa că astfel îşi vor visa ursitul. Femeile căsătorite aveau alte griji, astfel că îşi înfăşurau cu sânziene mijlocul, pentru a nu avea dureri la muncile câmpului. Atât fetele, cât şi femeile, fără deosebire, îşi puneau în păr sau în sân floarea, pentru a atrage atenţia asupra frumuseţii lor.
vineri, 10 iunie 2022
BREAKING NEWS- 9 iunie, LA MASA PRIETENIEI XXL
BREAKING NEWS- 9 iunie, LA MASA PRIETENIEI XXL
Zi de vară toridă, ieri, 9 iunie, în Bucureștiul asaltat de razele fierbinți ale soarelui. Dar nimic nu a stat în calea dorinței noastre de a petrece câteva ore împreună, la o terasă, savurând o cafea, o limonadă, întârziații bucurându-se de primirea premiilor Concursului Internațional de Creație - Trofeul Univers Românesc XXL, ed. a VII-a.
Ne-am bucurat de prezența distinșilor scriitori Corin Bianu și Marian Ilie, încântați să ne ofere cele mai recente cărți apărute sub semnătura domniilor lor: ” O viață sub mâna lui Ioan Botezătorul”, a cărei lansare va avea loc în 18 oct. la sala ARCUB din București, autor Corin Bianu și ” Ce pana corbului lui Poe ” , autor Marian Ilie.
Tocmai din Israel, a sosit pe meleagurile noastre, distinsa noastră prietenă, Rely Svartzberg, scriitor, compozitor de renume în elita israeliană de Limba Română, laureată a concursului nostru, secțiunea Literatură. Rely Schwartzberg va fi prezentă în 13 Iunie a.c. la Cluj-Napoca, la sediul Uniunii Scriitorilor din strada. Universității nr. 1, unde își va lansa romanul PE ARIPILE DESTINULUI. Lansarea va avea loc la ora 12. Sunt invitați toți iubitorii de literatură.” Urăm succes domniței Rely Svartzberg.
Pictorița Vali Irina Ciobanu, distinsă cu Diploloma de Excelență, plină de viață, cu chipul senin și râsul sănătos, a primit cărțile comandate, ”Lumină și culoare”, pentru elevii cursului de pictură din cadrul Centrului Cultural Unesco.
Domnița Ionica Bandrabur, Premiul III secțiunea Pictură și Mențiune, secțiunea Literatură, a intrat în posesia premiului oferit de buna și prețioasa prietenă, târgovișteancă de-a mea, domnița pictoriță Emilia Trandafir: un tablou, medalie, diplomă, carte oferită de Mihaela Dindelegan și nu numai.
Tocmai din Italia, dl Iurie Brasoveanu, artist de renume internațional , Președintele Juriului concursului Lumină și culoare, ne-a onorat cu prezența. A primit însărcinarea să înmâneze premiul prețioasei pictorițe, Elena Mirzajewa, Premiul II, secțiunea Pictură, a concursului Lumină și culoare, iar, din partea mea, pentru jurizare, distinsului prieten Iurie Brasoveanu, o medalie, cărți cu autograf din partea distinșilor scriitori, și o frumoasă veioză, să -și amintească de noi, atunci când lumina îi va invada sufletul. 🙂
Nelipsitele prietene, Nicoleta Cristea, laureată Premiul II - Literatură, Miss Lizzi, ediția I și Elena Mihail, cărora le mulțumesc pentru prezență, au primit în dar crini culeși din grădina conacului boierului Marian Ilie 🙂 căzut pradă voioșiei. 🙂
Am petrecut o zi de neuitat, așa, cum numai la noi, în Univers XXL se poate petrece.
Mulțumesc tuturor pentru emoțiile, bucuriile, împlinirile trăite împreună. Dumnezeu să ne ajute. Vă iubesc !
Elena Toma
marți, 10 mai 2022
PRINȚESELE ȘI PRINȚIȘORII - savurând micul dejun, la Palatul Culturii Mele 🙂 🙂
Cum spuneam, după plecarea la Ceruri a iubitei mele Miss Lizzi, a început pelerinajul pisicesc, dar și cel păsăresc 🙂, la fereastra Palatului Culturii Mele. Pervazul a devenit masa cu păpici alese, apă proaspătă, un fel de fast food non stop, pentru păsări colorate și pisicuțe, mie revenindu-mi doar sarcina aprovizionnării farfurioarelor cu hrană umedă, uscată, după cum primesc ajutoare din partea prietenilor, care vin în ajutorul prințeselor și prințișorilor asigurându-le hrana.
Mulțumesc, pe această cale, dragei prietene domnița Manac Badica Neli, mămica adoptivă, grijulie cu suflețelele care se perindă pe la fereastra Palatului Culturii Mele, garsoniera în care supraviețuiesc, în slujba culorilor, cuvintelor, necuvântătoarelor. Curând, devenim bunicuțe... Dulcica și Timiduța au bebeluși aproape dE venirea pe lume 🙂 🙂 Doamne, ce botez vom face ! 🙂
REAMINTESC - din 15 august, încep înscrierile la Concursul Internațional de Creație ” Miss Lizzi forever ”, dedicat ființelor necuvântătoare : păsări, animale, domestice, sălbatice, de companie, prieteni sinceri, pentru care nutriți iubire, dragoste, emoții, cărora le-ați scris poezii, proză scurtă, sau le-ați desenat, pictat, din uriașa dragoste unică, nemărginită.
Cei interesați pot participa fie, la toate secțiunile Literatură și Desen, fie, separat, cu 1 poezie, vers alb, sau clasic, minimum 6-8 strofe, fie cu 1 proză scurtă, ( o pagină A 4 )
Pentru cei talentați la desen, pictură, pot participa cu 1 desen creion color sau pictură - reproducere după animalul, pasărea iubit/ă.
Persoanele interesate vor trimite pe adresa concursului elenatoma2010@gmail.com - în perioada 15 august - 1 oct , 2022
fotografia format JPG a autorului, plus fotografia format JPG a păsării, animăluțului iubit,
creațiile pentru concurs: 1 poezie, vers clasic sau alb, minimum 6-8 strofe, sau 1 proză scrută, o pagină A4, sau ambele , de ce nu ?
desenul, pictura format JPG
Relații, Elena Toma - organizator , tel 0771 084 255
Vă doresc inspirație, aveți timp o vară întreagă să vă cântați în versuri sau proză, în desen sau pictură, dragostea pentru animăluțul, pasărea iubită. Mulțumesc participanților, în numele iubitei mele Miss Lizzi, care, acolo, sus, în Raiul pisicuțelor, dă din codiță, fericită că nu am uitat-o. Nici nu aș putea ! Lacrimi și dor pentru Miss Lizzi, iubirea mea.
miercuri, 27 aprilie 2022
marți, 19 aprilie 2022
marți, 12 aprilie 2022
Deschide ferestrele cand ploua !
,,Deschide ferestrele cand ploua !
Avem, in general, obiceiul sa inchidem ferestrele de cum incepe sa ploua; e o greseala pe care majoritatea o facem.
Daca ploua, deschide ferestrele,
fie si doar pentru cateva minute chiar si atunci cand este foarte frig.
Ploaia poarta un efect de oxigenare si in consecinta purifica aerul casei tale; acel "miros de ploaie", trebuie sa-l lasam sa intre in locuintele noastre.
Cand ploua, miroase a ozon si particulele sale curata aerul din casele noastre - toti le-am mirosit.
Cu putin timp inainte sa se dezlantuie o furtuna le simtim; e un miros metalic, foarte distinct.
Stiti voi..., atunci, cand fara cea mai mica indoiala spunem, "o sa ploua !".
Mirosul atat de special dinaintea furtunii vine din ozon. Moleculele sale sunt prezente intotdeauna in atmosfera, insa concentratia acestora creste in zonele joase in zilele furtunoase. Se intampla cand fulgerele favorizeaza concentrarea lor.
Ploaia, apa, elementul purificator, spala, curata tot raul.
Asa ca, acuma stii:
cand ploua deschide ferestrele,
lasa oxigenul sa circule,
energiile vechi sa iasa
iar cele noi sa intre
.. odata cu ploaia....! "-
sâmbătă, 9 aprilie 2022
duminică, 3 aprilie 2022
LEGENDA TEIULUI
Se spune , că demult, trăia o fată foarte frumoasă, pe nume TEIA și un băiat chipeș, ALBIN, care se iubeau. Despre povestea lor de dragoste a aflat și domnitorul țării, care era un om crud și nedrept. A trimis oameni să o ia pe fata și să o aducă la el , că să o facă soție. Atunci, pe fata au luat-o cu forța, iar pe băiat l-au ucis cu săbiile. În locul unde a murit băiatul a apărut o insectă mică, cu un ac în coadă, care îi poartă numele, albina. Fata adusă la palat, nu a cedat insistențelor domnitorului, spunandu-i că rămâne credincioasă iubitului ei. De supărare, după câteva zile TEIA a murit. Drept răzbunare a fost îngropată intr-un loc pustiu. Pe acel loc a crescut un copac falnic, cu flori mirositoare care il poartă numele, tei. În fiecare vară, micuța albina vine la tei, continuând povestea de dragoste și dincolo de moarte.
Sursa internet
luni, 14 martie 2022
sâmbătă, 12 martie 2022
marți, 8 martie 2022
VIORICA CORCODEL - ELENA TOMA
VIORICA CORCODEL - ELENA TOMA, LA MULȚI ANI. SĂNĂTATE, VIAȚĂ LUNGĂ ȘI SA FII FERICITĂ ALĂTURI DE CEI DRAGI.
VREAU SĂ-ȚI MULȚUMESC PE ACEASTA CALE PENTRU TOT CEACE AI FĂCUT PENTRU NOI TOȚI PENSIONARII.
DATORITA ȚIE S-A ÎNFIINȚAT PENTRU PRIMA OARĂ ÎN PITEȘTI CLUBUL PENSIONARILOR UNDE AVEAU LOC INTILNIRI, SIMPOZIOANE, EXPOZIȚII DE PICTURA, ACTIVITĂȚI CULTURALE., DANSURI ȘI CONCURSURI ETC. AS DORI SA REVII ÎN MIJLOCUL NOSTRU CÂT MAI CURÂND. TE AȘTEPTĂM CU DRAG. CE FRUMOS ORGANIZAI ZIUA FEMEII!!!
duminică, 9 ianuarie 2022
TROFEUL Sărbătorile de Paște - Lumină, imaginație și culoare!
Concurs Internațional de Creație – TROFEUL UNIVERS ROMÂNESC XXL, ediția a VII-a 2022 - Literatură, Desen, Pictură
Sărbătorile de Paște- Lumină, imaginație și culoare!
Dragi prieteni, iată-ne ajunși în pargul marii sărbători a lumii creștine:
Paștele – Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, Slăvit Fie-i Numele.
Trăim momente de grea cumpănă, copleșiți de lipsuri, marcați de povarea existențială. Avem nevoie de echilibru întru frumos, ca buni creștini, cu pace și liniște în suflete. La propunerea mai multor membri ai grupului Univers XXL,
Concursul Internațional de Creație Trofeul Univers Românesc XXL invită creatorii de frumos și nu numai să transforme tristețea în sărbătoare, prin participarea la prima competiție artistică din acest an, dedicată Sărbătorii Pascale – Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
Regulamentul concursului
TEMATICA Tradiții și obiceiuri; superstiții și povești, iepurașul de Paști !
1 - Înscrierile au loc în perioada 15 ianuarie – 31 martie 2022
2 – Nu există limită de vârstă, adulți, copii, puteți participa, vă așteptăm cu drag.
3 – Participanții vor trimite la adresa elenatoma2010@gmail.com
O fotografie personală, date de contact ( localitate de domiciliu, număr de telefon )
- o singură creație, la probele de concurs, la alegere, după cum urmează :
1 - Literatură, Poezie și Proză scurtă – gânduri exprimate în versuri, eseuri scurte, tradiții, obiceiuri, povești, superstiții, iepurașul de Paști, scrisori, etc… astfel :
O poezie ( 6-8 strofe ) vers alb sau clasic
Sau
O proză scurtă, ( 1 pagină A4 )
Sau și poezie și proză, după bunul plac.
Text: Format Microsoft Word, caracter Times New Roman (12) spațiu 1 rând.
2 – Un desen cu tematică religioasă, având ca inspirație Sfintele Sărbători de Paște, executate în creion, ulei sau acuarelă; sticlă sau pânză.
Jurizare: 01.04.2022- 10.04.2022
- Juriul va fi alcătuit din scriitori, pictori, graficieni de renume.
- După afișarea rezultatelor, vor fi publicate :
Creațiile premiate plus fotografia laureaților
- Adresele de e-mail și fotografia fiecărui membru al Juriului, pentru eventualități.
3 – După cum v-am obișnuit, concursul nu are sponsori, prietenii care doresc să ofere premii sunt invitați s-o facă, oferte în privat.
Se oferă un singur TROFEU Lumină, imaginație și culoare, acordat creației cu punctajul cel mai mare, indiferent secțiunea, urmat, în ordine descrescătoare, de Premiile 1, 2, 3, Mențiune, Diplomă de Excelență, Distincția XXL, pentru fiecare probă.
- Creațiile cu punctaj peste 8,50, pentru cei interesați, le vom publica în placheta : Tradiție, imaginație și culoare, ediția 1 2022
Vă așteptăm cu drag, CONSULTANT NICOLETA CRISTEA
Elena Toma – organizator, tele 0771 084 255
joi, 6 ianuarie 2022
Ein Karem – Patria Sfântului Ioan Botezătorul
La sud-vest de Ierusalim, la câţiva kilometri se află localitatea Ein Karem, numită de Evanghelistul Luca „ţinut muntos” şi „cetate a seminţiei lui Iuda”. Cu două mii de ani în urmă, aici s-au petrecut o serie de evenimente remarcabile ale istoriei Noului Testament.
emnificaţia numelui localităţii nu este pe deplin lămurită: izvorul îmbelşugat sau izvorul viei sau, simplu, izvorul Karemului. Locuit deja din epoca bronzului, Iosua a repartizat Karemul tribului lui Iuda (Iosua 15,20 şi 59). Se poate ca Ein-Karem să fie Karem din Vechiul Testament, oraş al neamului lui Iuda (Nav. 15, 59).
Conform tradiţiei creştine, în Ein Karem s-a aflat casa Sfinţilor Zaharia şi Elisabeta, părinţii Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului Hristos. La Buna Vestire, Arhanghelul Gavriil i-a vestit Maicii Domnului că şi Elisabeta, verişoara sa, a zămislit un fiu prin puterea lui Dumnezeu, pentru care nimic nu este cu neputinţă (Luca 1,36). Aflând vestea, Maica Domnului „s-a dus în grabă în ţinutul muntos, într-o cetate a seminţiei lui Iuda” (Luca 1, 39) şi a rămas împreună cu verişoara sa până la naşterea lui Ioan Botezătorul (Luca 1, 56).
Identificarea localităţii se bazează pe distanţa de la Ierusalim (7,5 km) pe care arhidiaconul Teodosie, care a făcut un pelerinaj aici în anul 530, o menţionează în descrierea pe care a lăsat-o Ţării Sfintei, precum şi pe menţiunea sărbătoririi la Ein Karem a Sfintei Elisabeta (28 august), într-un lecţionar gruzin, înainte de anul 638.
În secolele V-VII, bizantinii au construit aici o bisericuţă închinată Sfintei Elisabeta. Despre biserica „Bet-Zaharia” („Casa lui Zaharia”) scriau autori medievali, inclusiv egumenul rus Daniil, în cunoscuta sa „Călătorie” (de la începutul secolului al XII-lea). Egumenul Daniil menţionează biserica Sfintei Elisabeta din apropiere de Ein Karem („la jumătate de verstă” de casa lui Zaharia), în locul în care mama Sfântului Ioan Înaintemergătorul, împreună cu fiul, au scăpat de slugile împăratului Irod (tradiţie păstrată în Prima Evanghelie a lui Iacov, text apocrif). Mai târziu, cruciaţii au găsit la Ein Karem două sanctuare pe care le-au reconstruit.
Astăzi, la Ein Karem se află Mănăstirea rusească Muntele (unde se păstrează cinstita icoană a Maicii Domnului din Kazan, un stâlp din casa sfântului proroc Zaharia şi a dreptei Elisabeta, piatra pe care a propovăduit Ioan Botezătorului); izvorul Maicii Domnului, care curge între mănăstirea rusească şi mănăstirea franciscană al Vizitei, unde, conform tradiţiei, a venit Maica Domnului şi a stat la ruda ei Elisabeta; mănăstirile catolice a Surorilor Sionului (fondată în anul 1860) şi a Surorilor Rozariului (fondat în anul 1910).
(Foto) Locul nașterii Sfântului Ioan Botezătorul - Ein Karem, Israel
Abonați-vă la:
Postări (Atom)