sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Elena Toma - " Ioan Botezătorul - Clopotele din Ein Karem " La mulţi ani, sărbătoriţilor de pretutindeni

Clopotele din Ein Karem


Ein Karem – loc de vis, undeva, în apropiere de Jerusalem. La capătul străzii Hamayan, numărul 13 te aduce într-o gradină de vară marginită de o clădire în formă de L, renumit restaurant israelian, loc mirific, în care am ajuns cu ajutorul unor români. Văzându-mă bolnavă, nu s-au încumetat să mă lase pe drumuri. Era perioada 1992-1993, după accidentul suferit într-o zi nefastă, 10 iulie, 1991. Aici se află  fântâna Izvorul Fecioarei Maria. Legenda spune că Fecioara Maria venită în vizită la mătuşa Elisabeta, la îndemnul îngerului Gabriel, a băut apă din izvorul care curgea  la capătul aleii ce urca spre locuinţa...
Elisabetei şi Zaharia, părinţii celui care a netezit calea Mântuitorului nostru, Ioan Botezătorul.

Aici s-a scurs un an din viaţa mea. În afară de Xanax şi Valium, recomandate de medicii care m-au externat din spitalul Poria, apa din fântână mi-a fost singurul medicament, în tratarea suferinţelor posttraumatice cauzate de accident. Luam apă în căuşul palmelor şi o scurgeam pe creştetul capului, în zona rinichilor, pe tot corpul, închinându-mă, rugându-mă Domnului, să mă vindece, să pot ajunge lângă fiicele mele.Uneori, treceau prin preajmă evrei, arabi. Vâzânu-mă făcând semnul cruncii, râdeau de mine, nepăsători. Reveneam în camera mică, albă, cu un pat de fier, în care locuiam alături de camerele de dormit ale românilor, bărbaţi, femei, angajaţi la munca în bucătărie a restaurantului. Primeam mâncare de la Victor şi alţi români, care lucrau la patronul evreu.

Pe fereastra deschisă, zăcând ruptă de realitate,  priveam turla înaltă a singurei biserici catolice din Ein Karem. Ridicată chiar pe locul în care s-a născut Ioan Botezătorul, cu voia Domnului, lăcaşul mi-a fost loc de închinăciune şi rugi aprinse, în vremea când nicio speranţă nu se întrezărea pentru viitorul meu incert. În timp ce clopotele bisericii răsunau cutremurându-mi sufletul, gradina de vară era inundată de clienţii veniţi să petreacă. Melodii, pentru mine adevărat imbold, sprijin în lupta cu viaţa, răsunau în aerul înmiresmat al locului. Cântecul, prietenul care mi-a mângâiat sufletul rătăcit în uitare.

Vă dăruiesc  una dintre melodiile pe care le ascultam atunci, dedicată, acum, celor care au apărut în jurul meu în perioada 1991-2011, şi au avut un rol esenţial  în revenirea mea la viaţă, dupa fatidicul 10 Iulie 1991, persoane care, miracol, poartă numele Ioan, Ion, Ioana. Unii dintre ei, aici,  îngerii mei păzitori

http://elenatomaxxl.blogspot.com/2010/04/ingerii-mei-pazitori-israel-1991-1995.html

La mulţi ani, Ioan Racolţea, Ioan Vlad, Ioan Cazacu, Ioana Barac Grigore, Ionuţ Popa, Ioana Cristescu, Ion Danciu, Ioan Stamatiu, Ioana Danielescu, Ioana Petre, Ioan Stan, Ioan Marian, Ioana Vişinescu. Cu ajutorul vostru... mi-am amintit de mine.
 
                                

Ţărâna uşoară, bunului meu prieten, scriitorul  Ion Ţugui, pe care l-am cunoscut... nu întâmplător. Vezi aici..

La mulţi ani sărbătoriţilor din Club XXL
La mulţi ani, tuturor sărbătoriţilor zilei Sfântului Ioan Botezătorul.