Pacientul # 1. Edgar Allan Poe (1809-1849), scriitor american, poet. Diagnostic. Tulburare psihică (nu s-a stabilit diagnosticul exact). Simptome. Teama de întuneric, pierderea memoriei, mania persecuției, comportament inadecvat, halucinații. Idei dăruite lumii. Două dintre cele mai populare genuri literare moderne. Primul – romanul de groază. Cel de-al doilea gen – detectiv.
Pacientul # 2. Friedrich Wilhelm Nietzsche (1844-1900), filosof german.
Diagnosticul. schizofrenie
Simptome. Mania grandorii, minte întunecată (s-a îmbrățișat cu un cal pe strada centrală a orașului, perturbând circulația), dureri puternice de cap, comportament inadecvat.
Idei dăruite lumii: Ideea de superom, moralitatea nouă, ideologia fascismului.
Pacientul #3. Ernest Miller Hemingway (1899-1961), scriitor american.
Diagnosticul. Depresie acută, tulburare mentală;
Simptome. Tendințe suicidare, mania persecuției, tulburări nervoase
Idei dăruite lumii. Ideea “generației pierdute”; noul truc literar: “metoda aisbergului”;
Pacientul #4. Jean-Jacques Rousseau (1712-1778), scriitor și filozof francez.
Diagnosticul. Paranoia.
Simptome. Mania persecuției.
Idei dăruite lumii. Reforma pedagogică. Rousseau a oferit metoda de încurajare și afecțiune; Ideea unui stat democratic legal; Ideea revoluției (luptătorii pentru idealurile Revoluției franceze se inspirau din lucrările lui, însă în mod paradoxal, Rousseau niciodată nu a fost un susținător al acestor măsuri radicale).
Pacientul # 5. Nikolai Gogol (1809-1852), scriitor rus.
Diagnosticul. Schizofrenie, psihoză recurentă.
Simptome. Halucinații vizuale și auditive; perioade de apatie și letargie.
Idei dăruite lumii. Iubirea specifică pentru omul mic (omul obișnuit); Gogol a dezvoltat mai multe modele de rol (cele mai strălucite sunt personajele din “Suflete moarte”), care sunt destul de relevante și în prezent.
Pacientul # 6. Guy de Maupassant (1850-1893), scriitor francez.
Diagnosticul. Paralizie progresivă a creierului.
Simptome. Ipohondrie, tendințe suicidare, furie, delir, halucinații.
Idei dăruite lumii. Fiziologismul și naturalismul (inclusiv erotic) în literatură.
https://relatii.net/2018/10/25/6-scriitori-bolnavi-psihic-care-au-daruit-lumii-idei-grandioase-iata-cine-sunt-acestia/?fbclid=IwAR2IuxmJkGKLRQBLcYBzLf7UfvNy8sbFlSLcLVZ7dDgF9Pw3Jum7uclR4iE
🐾❤️ – Dumnezeu este dragoste - ,,Crăciunul este pentru totdeauna, nu doar pentru o zi, este dragoste, dorinţa de a trăi împreună, de a dărui, toate acestea nu sunt de pus deoparte ca nişte clopoţei, lumini şi beteală argintie într-o oarecare cutie pe un raft. Binele pe care îl faci pentru alţii este binele pe care ţi-l faci ţie.” Norman Brooks
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.