Cand esti diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2, corpul tau inca produce insulina. Dar pe masura ce va trece timpul, pancreasul va elibera din ce in ce mai putina insulina, ceea ce va ingreuna capacitatea organismului de a-si mentine nivelul de de zahar din sange intr-un interval optim.
Daca glicemia creste prea mult si ramane mare pentru prea mult timp, creste si riscul altor probleme de sanatate. Timpul nu lucreaza in favoarea ta cand nu respecti recomandarile medicale. Multe parti ale corpului se pot deteriora.
Picioarele si pielea
Din cauza bolii, care afecteaza nervii terminali, este posibil sa nu mai resimti normal orice senzatii la nivelul picioarelor. Daca nu simti la timp problemele sau ranile picioarelor sau daca nu te deranjeaza, acestea pot evolua in rau. Basicile, unghiile incarnate, mici taieturi sau alte probleme care pot parea minore pot deveni rapid mai grave. Se pot dezvolta chiar infectii, inclusiv probleme osoase si deformari articulare. La nivelul picioarelor, riscul cel mai mare este sa apara nevoia unei interventii chirugicale sau chiar a unei amputari. Infectiile cele mai banale pot deveni rapid grave atunci cand ai diabet zaharat.Folosind mai multe instrumente, medicul iti va putea spune spune daca nervii din zona picioarelor sunt afectati din cauza diabetului. Sensibilitatea vibratorie este masurata cu un diapazon special. Un asa numit monofilament testeaza sensibilitatea tactila. Un alt dispozitiv din metal si plastic evalueaza sensibilitatea la cald si rece. Daca ai deja la picioare semne de leziuni nervoase, cauzate de diabet, va trebui sa inveti sa iti ingrijesti picioarele.
Inima si vasele de sange
Pacientii cu diabet zaharat tip 2 au un risc crescut de infarct miocardic, deoarece ei au simultan factori de risc asociati: frecvent diabetul este asociat cu hipertensiunea arteriala, fumatul si sedentarismul. De aceea, riscul de infarct miocardic se reduce doar slabind si renuntand la fumat. Miscarea fizica si o alimentatie sanatoasa sunt esentiale in acest sens.Pe de alta parte, zaharul in exces din sange distruge in timp peretii arterelor, ceea ce va creste riscul de accident vascular cerebral, atac de cord, angina pectorala instabila, boli cardiovasculare sau boala arteriala periferica. Dificultatile de erectie pot fi un semn de avertizare ca exista probleme la nivelul vaselor de sange.
Nervii periferici si sistemul nervos
Si sistemul nervos este la fel de afectat ca cel arterial. Deterioarea venelor se numeste neuropatie diabetica. Exista trei tipuri de neuropatie diabetica:• Neuropatie diabetica periferica. Se numeste asa deoarece se refera la nervii periferici. Pentru ca acesti nervi sunt responsabili de senzatiile de durere, de cald si rece etc., leziunile nervilor de la nivelul picioarelor nu iti mai permit sa simti daca ai probleme, rani, zgarieturi. Boala poate duce la deformari ale picioarelor, iar amputarea membrului afectat este cel mai mare risc.
• Neuropatie autonoma (vegetativa). Nervii care controleaza functii precum bataile inimii sau tensiunea arteriala sunt deteriorati. Mai poate fi vorba de nervii care regleaza transpiratia, digestia, urinarea sau functiile sexuale.
• Neuropatie focala. Afectiunea este focalizata pe o anumita zona, deoarece este afectat doar un nerv. Cel mai des este vorba de incheietura mainii, dar poate fi vorba si de cea a coapsei sau piciorului. Nervii spatelui sau pieptului sunt si ei afectati. Neuropatia focala se poate manifesta si la nivelul ochilor: daca ai dureri intraoculare sau perioculare, vezi dublu, nu iti poti misca ochii etc., mergi la control. Daca nervul este inca intreg, simptomele pot fi tratate sau pot disparea in timp.
Ochii
O glicemie crescuta poate determina, printre altele, vedere neclara. Tulburarile de vedere pot fi temporare, dar tot este nevoie sa ai grija la aceste simptome. Vederea incetosata sau petele de lumina pot fi un semn de retinopatie diabetica, o afectiune severa, ce poate duce la pierderea vederii.Unele leziuni ale ochilor se pot trata cu laser, iar de aceea este recomandat sa iti faci in fiecare an controlul oftalmologic. Pacientii cu diabet sunt adesea diagnosticati cu cataracta (opacifierea cristalinului). O alta cauza frecventa a durerilor de cap sau a tulburarilor de vedere la varstnici este reprezentata si de glaucom. Mai multe informatii despre aceste doua complicatii poti obtine de la medicul diabetolog.
Nefropatia diabetica si rinchii
Nefropatia diabetica se instaleaza atunci cand, din cauza glicemiei crescute, sunt afectati rinichii. Primul semn de nefropatie este cresterea de albumina in urina. Daca exista leziuni renale cauzate de diabet, este, de asemenea, important sa iti tii tensiunea arteriala sub control, deoarece hipertensiunea poate agrava leziunile renale.Surse: diabetes.org.uk, webmd.com. Foto: Shutterstock
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.