marți, 2 iulie 2013

Alexandru MIRODAN & MIRODANISME, la "MINIMUM"


Alexandru Mirodan (numele la naștere - Alexandru Zissu Saltman, n. 5 iunie 1927, Budeasa, județul Argeș - d. 10 martie 2010, Tel Aviv, Israel) a fost un dramaturg, publicist, istoric literar și traducător român de origine evreiască.  A absolvit liceul la București, apoi a absolvit Facultatea de Litere și Filozofie a Universității din București. În România a lucrat ca ziarist și dramaturg. A fost redactor la publicații precum „Tinerețea”, „Tânărul muncitor”, „Scânteia tineretului”. Publică și la revistele „Gazeta Literară”, „România Liberă”, „Scânteia”, „Contemporanul”, „Teatrul”, „Sportul popular”, „Informația Bucureștiului”, „Flacăra” și altele.

După ce în 1956 i s-a jucat cu succes prima piesă, „Ziariștii”, la Teatrul Național din București, piesă care a înregistrat un număr-record de peste 900 reprezentații, Al. Mirodan a trecut la revista Gazeta literară. Teatrul de Comedie din București a fost inaugurat la 5 ianuarie 1961 cu piesa „Celebrul 702" a lui Mirodan (care era și secretar literar al teatrului), avându-l în rolul principal pe Radu Beligan. În anul 1977 a emigrat în Israel și s-a stabilit la Tel Aviv. A lucrat o perioadă la Muzeul Diasporei (în ebraică : :„Beth Hatefutsoth"), apoi a înființat revista în limba română „Minimum", pe care a editat-o singur.

N-aduce anu'... ce poate-aduce ceasu' !
Răspund, astfel, la o întrebare primită din depărtări, întrebare aducătoare de zâmbet, referindu-se la ce pot spune despre "o anumită vreme din viaţa mea " - trimitere la perioada anilor 1991-1995... ani plini de frământări, care au contribuit la evoluţia mea spirituală şi nu numai. Dar, înainte să-ncep a depăna amintiri legate de dl Al. Mirodan, aprind lumânări, cerând bunului Dumnezeu să-i odihnească sufletul... 
Elena Toma 
                                                     - va urma -
Partea a doua-a
http://www.elenatomaxxl.blogspot.ro/2013/07/alexandru-mirodan-romanta-mea-de.html 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.