duminică, 14 decembrie 2014

Unghiile ne spun cât de sănătoşi suntem


Aspectul nostru exterior este un bun indicator al starii noastre interioare de sanatate. Se considera de catre multi ca aspectul parului, pielii si unghiilor, precum si semnele faciale pot da indicii clare despre anumite probleme de sanatate.
Modificarile sau anomaliile acestora pot fi semne de dezechilibre profunde si pot fi adesea detectate inainte de a se manifesta ca semne si simptome in alte parti ale corpului. Exista un proverb interesant care spune “povestea bolii tale este scris undeva pe corp”.
Diagnosticul unghiilor este de singur o modalitate folosita pentru a-ti forma o imagine clara a sanatatii pacientilor. Naturopatii iau in considerare mai multe semne si simptome diferite de diagnostic (plus stilul de viata, dieta, antecedentele familiale, antecedentele medicale, de viata, mediu, etc), in scopul de a elabora un plan de tratament holistic. Semnele de pe unghii pot ajuta indicand posibile boli, deficiente si slabiciuni, dar nu ar trebui sa fie considerat un diagnostic definitiv, fara a cauta, de asemenea, la multe alte aspecte de sanatate, in scopul de a obtine punctul de vedere cel mai informat.
Frecvente cauze de modificari ale unghiilor:

Unghiile sunt formate din keratina (proteina), o substanta care protejeaza sfarsitul fiecarui deget de la maini cat si de la picioare.

Urmatoarea este o lista de cauze posibile de aparitie a striatiilor verticale pe unghii:
  • Malabsorbtie in intestinul subtire (boala Crohn, celiachie, giardia, colita ulcerativa), aceasta este zona tractului digestiv care absoarbe hrana din alimentele pe care le mancam. Daca exista o inflamatie sau degenerare, apoi un deficit de minerale sau proteine poate fi rezultatul. Fara caramizile necesare (mineralele) pentru a consolida unghiile, acestea se slabesc si formeaza striatii.
  • Productia insuficienta de acid clorhidric (Hipoclorhidria), in stomac si un metabolism lent.
  • Un deficit de siliciu sau fier este de asemenea un factor care poate contribuii. Deficienta de vitamina B poate provoca unghiile sa devina fragile, cu cresteri de striatii orizontale sau verticale
  • In mod traditional se crede ca formarea striatiilor pe unghii se refera la o posibila slabiciune in tractul digestiv care duce la asimilarea compromisa de nutrienti (intestin permeabil, alergii, sensibilitati alimentare, digestia).
Semne ale unghiilor:
  • Unghiile fragile, care se rup usor pot indica un deficit de acizi grasi esentiali, proteine, vitamina A, de fier sau de calciu.
  • Unghiile cu pete albe sau linii pot fi cauza unei lipse de zinc sau vitamina B6.
  • Unghiile care au tendinta de a se extinde si curba in jos de la varf, pot indica simptome de afectiuni pulmonare.
  • Unghiile excesiv de uscate se pot datora unui deficit de vitamina B12
  • Unghiile care se rup usor, pot fi cauzate de o deficienta de acid clorhidric in stomac
  • Benzile de culoare alba, pot fi cauza unui deficit de proteine, vitamina C sau deficit de acid folic.
  • Unghiile care cresc lent sau sunt uscate pot indica o deficienta de vitamina A sau fier.
  • Decolorarea unghiilor se poate datora unor boli prelungite sau stres, fumat sau alergii.
  • Culoarea palida a unghiilor poate aparea din cauza deficientelor de fier sau proteine legate de anemie sau tulburari ale rinichilor sau ficatului

Substante nutritive pentru a imbunatati unghiile

  • Vitamine: Vitamina A, Vitamina B, Colina, Inozitolul si Biotina.
  • Minerale : zinc, calciu, dioxid de siliciu si fier.
  • Acizi grasi esentiali.
  • Aminoacizi (proteine) – cisteina, methioning si taurina.

Alimente si plante pentru a imbunatati unghiile

  • Alimente bogate in siliciu – ceapa, telina, castraveti, orz, ovaz, radacinoase, praf de ulm, legume cu frunze verzi si cereale integrale.
  • Acizi grasi esentiali – ulei de in, nuci si seminte, avocado, ulei de ciubotica-cucului, floarea-soarelui, alge marine, germeni de grau;
  • Ia pulbere de ulm, inainte de mese pentru a ajuta la imbunatatirea absorbtiei mineralelor din intestinul suntire.
  • Consuma mai multe digestive naturale si alimente enzimatice pentru a asigura o mai buna absorbtie de minerale, cum ar fi otet natural de mere, suc de lamaie, andive, ridichi, gulii;
  • Plante medicinale care pot ajuta la imbunatatirea aspectului unghiilor sunt: Gotu Kola, coada calului si ovazul.
  • Consuma mai multe legume cu frunze verzi (spanac, bok choy, broccoli, varza, praf ulm), deoarece acestea contin vitaminele B, dioxid de siliciu si acid folic;
  • Asigurati-va ca ati consumat proteine de calitate de natura organica non-animala.
  • Nu uita ca unghiile cresc cu o rata de 0.05 la 1.2 milimetri pe saptamana. Asa ca ai rabdare trei sau patru luni pentru a vedea schimbari majore.
  • Pentru o mai buna digestie poti folosi si suplimente pe baza de sulf de genul MSM sau probiotice si enzime naturale. Acestea le puteti gasi in magazinele naturiste sau puteti comanda de pe magazinul nostru online Camara Verde.
citeste aici un alt articol interesant despre “ce ne spune culoarea textura si forma unghiilor”
Surse:
http://www.dailymail.co.uk/health/article-15289/How-nails-reveal-health.html
– unghiile

7 comentarii:

  1. Mosu meu era unghie in git.Al dracului,Dumnezeu sa il ierte,a murit sanatos.Zicea : Saftico,ma duc sa dau niste coceni la vite..Se ducea fuga la cluca de coceni,zicea ca face jogging.Il injurau toti vecinii.Mai,Tuica,opreste-te ca latra toti cainii,ei cred ca alergi dupa hoti si ne sperii gainile de nu mai fac oua,devin stresate ca la televizor.Venea ,de la vaca, gafaind,zicea ca nu mananca cocenii si el ii mesteca ca la copiii,se intorcea tarziu in casa,dupa ce trecea trenu de 8 seara.
    De Craciun,am pus masa ca venira copiii la noi.I-am zis sa duca la beci (e langa grajdul vacii) sa desfunde si el butoiu cu vin sa punem la masa sa ne cinstim.S-a dus la beci de parca se ducea dupa mort.Si a venit dupa o juma de ora,de parca nu mai stia drumul sa intre in casa.A venit gafaind ca de obicei.Mi-a zis ca vaca a baut vinul ca erau cocenii prea sarati si dansa nu avea apa la miezul noptii.Tuica al meu, de cate ori se ducea sa dea coceni la vaca,tragea cu furtunul vinisor pe git si venea gafaind.A baut al dracului tot vinu.Noi ne-am dat seama,ca nu suntem prosti-Am fost sa mulgem vaca,curgea doar lapte .El a baut vinul din butoi, O vaca care bea vin ,cand o mulgi trebuie sa iti dea, prin distilare in stomacul personal ,numai palinca . A trecut Craciunul si, de Boboteaza,mosu meu a murit.L-am trimis sa scoata varza din putina,a alunecat cu capul in zeama rece si s-a facut piftie.
    Toata viata lui a fost unghie in git,nu mi-a cumparat o basma de cand dansam Perinita ,de eram ca doi porumbei.L-am dus la cimitir imbracat in ziare ,ca toata averea a lasat-o uneia de 25 de ani,care venea sa ii puna ventuze cand se dadea racit.La 90 de ani a murit sanatos ,murat in varza,dar avea si 3 ventuze pe spinare.
    Saftica Degeratu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ptiu, să nu fii de deochi, Săftico :) Băgaşi orz_u' cititori:), aşa, tot după ora Americii, să ne trăiască :)
      Vezi, d'aia te iubesc eu... şi tu nu mă crezi :)

      Ștergere
  2. am avut si eu antecedente Familiale XXL.am ramas fara unghii.se cauta un doctor

    RăspundețiȘtergere
  3. Avem două posibilități:
    -ori depunem pe unghiile deformate un strat gros de ceară, pentru a elimina denivelările
    -ori mâncăm ulm, alge marine, coada calului și alte vegetale exotice

    Din această dilemă nu putem scăpa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am sprijinit toti ulmii din curte, am ramas si fara dinti de atata ros in ulmi
      m-am apucat de coada calului si era cat pe ce sa dau binete cu scarba . Dupa cadere am aterizat cu nasul in vegetalele exotice de care vorbisei chiar tu, stimabile. uite dilema, frate

      Ștergere
  4. transplantul de unghii e mai dificil si mai scump,va recomand aplicare de unghii false cu picturi personaje diney :) de craciun
    doctor orz

    RăspundețiȘtergere

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.