vineri, 24 iunie 2022
24 iunie - Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul - SÂNZIENELE
Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită, în fiecare an, pe 24 iunie, iar această sărbătoare este cunoscută în popor şi sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.
În calendarul creştin ortodox, pe 24 iunie este celebrată naşterea lui Ioan Botezătorul, considerat ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar şi cel care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament. În memoria creştinătăţii, el va rămâne cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan.
Biserica Ortodoxă serbează de obicei ziua morţii sfinţilor, numai Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul făcând excepţie de la această regulă. Ei au privilegiul de a li se sărbători atât naşterea, cât şi alte evenimente din viaţa lor: Adormirea Maicii Domnului, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul, Bunăvestirea, soborul Sfântului Ioan Botezătorul.
Tradiţii şi superstiţii de Sânziene
Ziua de Sânziene este considerată sfântă: nimeni nu are voie să lucreze în această zi, când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. Legate de această zi sunt diverse obiceiuri, dar cele mai importante sunt cele dedicate dragostei.
În multe zone din ţară, se aprind noaptea focuri pe dealuri. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile.
Spre dimineaţă, flăcăii umblă prin sat şi aruncă cununiţe de sânziene pe la casele unde stau fetele de măritat.
Tot în noaptea dinaintea sărbătorii, fetele obişnuiau să pună sub pernă flori de sânziene, în speranţa că astfel îşi vor visa ursitul. Femeile căsătorite aveau alte griji, astfel că îşi înfăşurau cu sânziene mijlocul, pentru a nu avea dureri la muncile câmpului. Atât fetele, cât şi femeile, fără deosebire, îşi puneau în păr sau în sân floarea, pentru a atrage atenţia asupra frumuseţii lor.
vineri, 10 iunie 2022
BREAKING NEWS- 9 iunie, LA MASA PRIETENIEI XXL
BREAKING NEWS- 9 iunie, LA MASA PRIETENIEI XXL
Zi de vară toridă, ieri, 9 iunie, în Bucureștiul asaltat de razele fierbinți ale soarelui. Dar nimic nu a stat în calea dorinței noastre de a petrece câteva ore împreună, la o terasă, savurând o cafea, o limonadă, întârziații bucurându-se de primirea premiilor Concursului Internațional de Creație - Trofeul Univers Românesc XXL, ed. a VII-a.
Ne-am bucurat de prezența distinșilor scriitori Corin Bianu și Marian Ilie, încântați să ne ofere cele mai recente cărți apărute sub semnătura domniilor lor: ” O viață sub mâna lui Ioan Botezătorul”, a cărei lansare va avea loc în 18 oct. la sala ARCUB din București, autor Corin Bianu și ” Ce pana corbului lui Poe ” , autor Marian Ilie.
Tocmai din Israel, a sosit pe meleagurile noastre, distinsa noastră prietenă, Rely Svartzberg, scriitor, compozitor de renume în elita israeliană de Limba Română, laureată a concursului nostru, secțiunea Literatură. Rely Schwartzberg va fi prezentă în 13 Iunie a.c. la Cluj-Napoca, la sediul Uniunii Scriitorilor din strada. Universității nr. 1, unde își va lansa romanul PE ARIPILE DESTINULUI. Lansarea va avea loc la ora 12. Sunt invitați toți iubitorii de literatură.” Urăm succes domniței Rely Svartzberg.
Pictorița Vali Irina Ciobanu, distinsă cu Diploloma de Excelență, plină de viață, cu chipul senin și râsul sănătos, a primit cărțile comandate, ”Lumină și culoare”, pentru elevii cursului de pictură din cadrul Centrului Cultural Unesco.
Domnița Ionica Bandrabur, Premiul III secțiunea Pictură și Mențiune, secțiunea Literatură, a intrat în posesia premiului oferit de buna și prețioasa prietenă, târgovișteancă de-a mea, domnița pictoriță Emilia Trandafir: un tablou, medalie, diplomă, carte oferită de Mihaela Dindelegan și nu numai.
Tocmai din Italia, dl Iurie Brasoveanu, artist de renume internațional , Președintele Juriului concursului Lumină și culoare, ne-a onorat cu prezența. A primit însărcinarea să înmâneze premiul prețioasei pictorițe, Elena Mirzajewa, Premiul II, secțiunea Pictură, a concursului Lumină și culoare, iar, din partea mea, pentru jurizare, distinsului prieten Iurie Brasoveanu, o medalie, cărți cu autograf din partea distinșilor scriitori, și o frumoasă veioză, să -și amintească de noi, atunci când lumina îi va invada sufletul. 🙂
Nelipsitele prietene, Nicoleta Cristea, laureată Premiul II - Literatură, Miss Lizzi, ediția I și Elena Mihail, cărora le mulțumesc pentru prezență, au primit în dar crini culeși din grădina conacului boierului Marian Ilie 🙂 căzut pradă voioșiei. 🙂
Am petrecut o zi de neuitat, așa, cum numai la noi, în Univers XXL se poate petrece.
Mulțumesc tuturor pentru emoțiile, bucuriile, împlinirile trăite împreună. Dumnezeu să ne ajute. Vă iubesc !
Elena Toma
Abonați-vă la:
Postări (Atom)