Pagini

luni, 20 noiembrie 2017

Demența Alzheimer vine și din vina noastră

Demența Alzheimer e dovada că ne lăsăm mintea odihnită. Se spune că, odată cu trecerea anilor, ajungem să „dăm în mintea copiilor”. Și ne amuzăm când uităm câte ceva, dând vina pe „Tanti Roza”. Oare chiar bătrânețea e de vină sau noi ne lăsăm duși de valurile vârstei?

Mintea îmbătrânește?

După o vizită la un cămin-spital pentru vârstnici, mi-am dat seama că, indiferent de statutul social, de nivelul educației ori de situația materială, oricine se poate rătăci în întunericul demenței, cunoscută sub numele Demența Alzheimer. Din păcate, numărul celor afectați a crescut îngrijorător, mai ales în utlimii ani.
Profesorul Constantin Bogdan, specialist cu state vechi de plată în domeniu, m-a făcut să înțeleg, în termeni cât se poate de simpli, diferența între senilitatea clasică, pricinuită de înaintarea în vârstă, și demență: „Un vârstnic de rând uită unde-și pune ochelarii. O persoană afectată de Alzheimer uită că a purtat vreodată ochelari.”
Tot dumnealui mi-a explicat că există posibilitatea de a depista din timp eventualitatea apariției bolii. Și că, prin anumite metode, se poate amâna și chiar preveni instalarea ei. Atunci, mi-a încolțit în gând și ideea că, poate, ignorând primele semne de boală, noi înșine suntem de vină pentru povara în care ne transformăm pentru cei din jur la bătrânețe. Oare mintea e cea care îmbătrânește? Sau noi suntem cei care o îmbătrânim, uneori înainte de vreme?

Trist, dar adevărat despre Demența Alzheimer

Statisticile sunt mai mult decât îngrijorătoare: peste 60 % dintre cazurile înregistrate de demență sunt de tip Alzheimer, în vreme ce 5 % dintre persoanele trecute de 65 de ani suferă de așa ceva. Potrivit datelor înregistrate la Societatea Română Alzheimer, la noi în țară există peste 200 000 de pacienți afectați de demență. Din nefericire, în cele mai multe dintre cazuri, primele stadii ale bolii sunt foarte ușor de trecut cu vederea, așa încât majoritatea persoanelor nu se prezintă la medic. Cine s-ar gândi că un așa-zis „lapsus” ar putea fi semn de boală?! Totuși, pe măsură ce afecțiunea evoluează, creierul suferă o serie de modificări care duc la stări de confuzie, chiar și la efectuarea unor chestiuni simple. De aici, până la dezorientare și la pierderea judecății nu mai e decât un pas. Or, procesul de degradare a memoriei evoluează foarte rapid, uneori de la o zi la alta. Poate părea înspăimântător, însă unii pacienți uită și de ce au mâini, că trebuie să se îmbrace, cum să se spele sau cum se folosesc anumite obiecte.

De ce? De unde? Când? Cum?

Cei care au în familie un pacient cu o afecțiune de tipul demenței știu foarte bine cum e să nu găsești răspuns la tirul de întrebări care-ți invadează mintea, în încercarea de a-i alina suferința bolnavului și, mai ales, de a-și ușura traiul lor înșile. Căci această boală, deși nu doare fizic, poate cauza adevărate drame. Cu toate astea, în ciuda anilor lungi de studii, încă nu s-a descoperit care ar fi factorul declanșator. Se poate da vina pe stres, pe radiații, pe alcool ori fumat, pe substanțe toxice, pe alte boli, cum ar fi cele cardio-vasculare, însă nu sunt acestea principalii vinovați. Astfel, misterul se adâncește. Totuși, există speranță! La fel ca și în cazul altor afecțiuni grave, prevenirea joacă rolul decisiv. Însă, pentru asta, e foarte important să recunoaștem din vreme simptomele și să dăm fuga la medic, indiferent de vârstă. Depistată în primele stadii, demența Alzheimer se poate trata cu succes.

Ia legătura cu un medic, dacă…

…ți se întâmplă, ție sau cuiva drag, să suferi pierderi de memorie de scurtă durată. Adică, ai foarte clare în memorie secvențe ale unor evenimente de mult trecute și nu-ți amintești despre ceva recent, e cazul să ceri specialistului.
…nu mai reușești să te orientezi foarte bine în spațiu, chiar și în locuri foarte cunoscute, cum ar fi propria locuință.
…observi că ai început să pui obiecte în locuri ciudate, precum telefonul mobil în dulapul cu vase, îți schimbi brusc starea de spirit, fără motiv, uiți cuvinte din vocabularul uzual, repeți aceleași povestiri acelorași persoane de multe ori.

Antrenează-ți gândirea!

Ca să-ți menții mintea în formă maximă cât mai mult timp, trebuie să o antrenezi corespunzător. Iată ce ai de făcut:
-socializează în permanență. Păstrează legături cu grupuri de prieteni, vizitați-vă, mergeți la petreceri, la teatru, la spectacole.
-obișnuiește-te să joci jocuri logice. Zilnic, dezeleagă măcar un careu de cuvinte încrucișate, gen rebus, o problemă de enigmistică, un careu de sudoku, un puzzle.
-păstrează-ți tensiunea arterială în limite normale.
-tratează la timp orice inflamație. În timp, netratate, inflații pot cauza edeme, inclusiv cerebrale.
-bea în fiecare zi un pahar de vin roșu (dar un singur pahar, adică 150 ml!).
Sursa foto: pixabay.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.