Pagini

vineri, 3 februarie 2017

Lumea de acum, lumea de mâine

Dacă ne uităm în jurul nostru, în lume, vedem cum foarte multă lume, foarte multe țări trec printr-un proces de transformare care implică mult tumult și agitație. Tot ceea ce se întâmplă acum face parte dintr-o etapă în evoluția noastră ca indivizi ai unei societăți ajunse într-un punct de cotitură.

Eu sunt de părere că s-a ajuns la un punct critic în care metodele clasice de organizare a societății (politic, economic, social etc) nu mai corespund cu realitatea în care trăim și astfel ele nu-și mai au locul. Capitalismul așa cum îl cunoaștem este un sistem pe moarte. El moare pentru că în principal se bazează pe ideea de resurse infinite. În timp am ajuns să ne dăm seama ca nu e chiar așa și că locuim pe o planetă cu resurse finite. De asemenea, tehnologia are un puternic impuls pentru această transformare, schimbare. Ea modifică modul în care percepem realitatea, modul în care comunicăm și în final modul în care societățile și oamenii trăiesc împreună. Această revoluție tehnologică este un fapt real și nu doar o fiță de moment. Se întâmplă chiar acum și noi suntem parte din această revoluție.
Din punctul meu de vedere, schimbarea fundamentală care se produce acum în lume este trecerea de la material la non-material. Informația devine mult mai importantă decât capitalul. Vechii capitaliști vor muri. A strânge averi acum nu mai este un scop. Dacă ne uităm în jur la noii miliardari și la noile companii de tehnologie (Google, Facebook, Tesla etc) observăm că scopul lor este puțin diferit față de companiile clasice. Pentru ele informația are o valoare mult mai mare decât banul. Pentru ele cucerirea tehnologică este mult mai valoroasă decât strânsul de averi. Invariabil, ele funcționând încă într-un sistem capitalist se raportează la indicatori financiari. Dar în esență ei nu mai sunt importanți.
În acest moment se duce o luptă foarte puternică între capitaliști și IT-iști. Lupta aceasta se duce în fiecare din noi. Cu toții suntem prinși la mijloc între ideea de pensie și acumulare de capital și ideea de libertate pe care tehnologia o poate furniza. Părerea mea este că în timp, în anii ce urmează, tehnologia va oferi foarte multe soluții la problemele materiale ale omenirii. Se va ajunge la un punct în care tehnologia va putea asigura nevoile de bază ale tuturor. Pare utopic dar eu sunt sigur că nu mai este mult până vom ajunge acolo.
Iar problema cu care cred că ne confruntăm cu toții acum este aceea de a ne găsi un noi scop, o nouă motivație. Omenirea își caută un nou scop al existenței sale. În acest moment, a cucerit și colonizat întreaga planetă și suntem suficient de numeroși încât să generăm dezechilibre importante în ecosistem. Ne trebuie altă motivație pentru a putea merge mai departe. Am capitalizat tot ce se putea capitaliza.
La nivel individual cred că trebuie să ne scoatem din cap ideea de ”pensie” și să privim viața ca pe un proces continuu de dezvoltare și în care ești viu până mori , nu până ieși la pensie. Capitalismul a indus această idee nocivă că după o anumită vârstă tragi pe dreapta și te odihnești. Ei au făcut acest lucru pentru a ne putea exploata fix perioada în care avem energie și forță. Noi trebuie să schimbăm în noi toată această percepție și gândire care ne-a fost sădită de mici. Fiecare este direct responsabil de propria sa evoluție și schimbare. Lucrurile nu sunt simple și nu există soluții minune. Fiecare trebuie să-și privească propria viață și să aleagă ce face în continuare: lasă viața să-l trăiască sau își trăiește viața?
În cele scrise mai sus am vrut doar să punctez anumite trenduri pe care eu le-am observat în lume.
Dacă ne uităm strict la România de acum, putem observa cât de mult ne-a transformat tehnologia. Fără internet, fără telefonie nu cred că ar fi fost posibil ca atâția oameni să se adune să protesteze pașnic. Și nu doar la noi. Peste tot în lume, tehnologia transformă modul în care societățile acționează.
Acum ceva timp am scris un articol, ”Totul sau nimic”, care descria puternica influență a ciclului Jupiter-Pluto - link articol http://www.ascella.ro/horoscop-noiembrie-2016-august-2017-t
Ceea ce am subliniat în acel articol este foarte actual acum. Acest aspect dintre Jupiter și Pluto este activ atât în harta PSD-ului cât și în harta lui Liviu Dragnea. Din acest motiv ei au acționat în acest mod, la rupere, la totul sau nimic. Reacția lor este una de frică pentru că au ajuns la un punct în care pentru a merge mai departe sunt nevoiți să renunțe la ceva. Doar că frica lor i-a făcut să aleagă calea dură, de nerenunțare, de a se încăpățâna. Nu văd să existe posibilitatea ca Dragnea și PSD-ul să aibă câștig de cauză. În momentul în care joci ”totul sau nimic” cu Universul pierzi de fiecare dată. PSD-ul pentru a supraviețui va trebuie să renunțe la multe lucruri, să se reinventeze complet. Și o va face anul acesta. Singura lor opțiune este de a se schimba sau de a muri.
Zi bună,
Dan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.