duminică, 29 septembrie 2024

Laura Damian, Președinte juriu Miss Lizzi, 2024 - Desăvârșirea unei tehnici nu va exprima niciodată emoția unui talent!

 

Oricâtă tehnică presupune crearea unei lucrări de artă, că e vorba despre un desen, despre un text sau despre o partitură muzicală, eu încă mai cred că, fără talent, produsul finit, chiar excelent realizat, păstrează urmele reci ale unei riguroase execuții: o creație de calitate, al cărei mesaj este, însă, umbrit de propriile-i principii fondatoare. Și nu o spun pentru că aș subestima eforturile sau valoarea muncii celor care au „învățat” cum să picteze, cum să scrie ori cum să compună, urmărind tutoriale pe YouTube sau frecventând școli ai căror profesori sunt pedagogi desăvârșiți în materiile pe care le predau, ci, pentru că există talentul unei Diana-Maria Ioan sau al unei Martina Necula, copii născuți cu harul de a reda, în surprinzătoare tonuri calde, nuanțele lumii care le înconjoară.

Martina NECULA, TROFEU MISS LIZZI 
Cu certitudine, asemenea acestor fetițe de vârstă preșcolară, există mulți alți copii, în întreaga lume, numai că eu, cunoscându-le lucrările, mă voi opri doar asupra lor, exprimând umila părere a unui om de litere. Sunt o persoană care a fraternizat mereu cu condeiul, încă din copilărie. De-a lungul vremii, apoi, câte puțin, modestele mele încercări scriitoricești au îmbrăcat forme distincte, construind personaje, țesând povești, imaginând micro sau macrouniversuri, locuri în care viața respiră prin cuvinte cele mai colorate sau cele mai sumbre sentimente, totuși, îmi este greu să descriu într-o singură frază uimitoarea impresie și emoțiile pe care aceste două mici concurente – participante premiate la ediția 2024 a concursului „Miss Lizzy Forever”, concurs inițiat de Elena Toma -, au reușit să le înrădăcineze în sufletul meu de adult.

Diana - Maria IOAN,  TROFEU MISS LIZZI 


Intuiția lor artistică, pe cât de simplă, pe atât de pură, inocența cu care ideea cromatică este
transformată într-un surâs firesc, de împlinire umană, naturalețea actului creator al începătorului, în care se percep, însă, atuurile unui curajos viitor artizan al penelului, îmi mângâie ființa, consolidându-mi convingerea că atâta timp cât mii de Diane și de Martine se vor naște pe Pământ, nicio barieră socială controlată de reguli absurde, nicio minte abominabilă, determinată să distrugă originalitatea și imaginația fiecăruia dintre noi, nici măcar o formă de Inteligența Artificială avansată nu vor reuși să stingă sau să anihileze dragostea individului uman pentru frumos, pentru exprimarea gratifiantelor emoții cu ajutorul culorii, al slovei, al portativului, cu ajutorul tuturor capacităților noastre de a crea, de a modela sau de a recunoaște unicitatea lumii în care trăim. 
Felicitări, prea tinere talente!
Un gând distins, de asemenea, familiilor Dianei-Maria Ioan și Martinei Necula, persoane care le încurajează talentul, continuând să le cultive dragostea pentru artă.

Laura Damian,
scriitor, prim-editor Timpul Bruxelles














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.