marți, 11 iulie 2017

Urfet Şachir - GALAŢI – LEAGĂNUL MUZICII VECHI TRADIŢIONALE

Am avut deosebita onoare de a participa, alături de mari personalităţi, la Simpozionul Internațional „Muzica Veche Tradiţională - Influenţa muzicii turceşti asupra muzicii din Balcani şi în special în muzica românească” , ce s-a desfășurat în data 8 iulie 2017, în municipiul Galați, în cadrul ”Festivalului Internațional de Muzică Veche - Dimitrie Cantemir,” ediţia a II- a. Simpozionul a fost organizat de Uniunea Democrată Turcă din România - filiala Galați în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Dezvoltare, Educație și Cultură Turcă – „Dunărea de Jos” și Universitatea „Dunărea de jos” - Centrul de Comunicare Europeană. Organizator – distinsa doamnă profesor Gulten Abdula- Nazare, Președinte UDTR – filiala Galați, căreia îi adresez mulţumirile mele speciale.

A fost ca un salt în timp, de parcă o maşină a timpului ne-a teleportat în urmă cu 200 de ani, iar finalul a confirmat acest lucru prin festivalul care a încheiat grandios o zi minunată în care am fost vrăjiţi, pentru câteva ore bune, de frumuseţile pe care ni le-au lăsat mărturie înaintaşii noştri. Abia atunci realizezi importanţa istoriei, apropos de zicerile unora cum că, la ce ne mai foloseşte trecutul (?), uitând că noi înşişi vom fi trecut într-o bună zi şi urmaşii noştri ne vor judeca, vor căuta, la rândul lor, ce am lăsat în urma nostră. Şi totuşi, am trăit momente extraordinare, am aflat lucruri noi, distinşi profesori universitari, muzicologi, cercetători, invitaţi de seamă, din ţară şi din străinătate (Turcia, Bulgaria, Ucraina), au prezentat lucrări ample şi bogate în conţinut.

Lucrările au fost prezentate bilingv, în limbile turcă şi română de către cunoscătorii celor două limbi, iar pentru cei care nu cunoşteau limba română, prin translator. Munca a fost încununată cu succes şi răsplătită cu daruri şi diplome de onoare. S-au legat prietenii frumoase, am cunoscut o lume deosebită, a fost o atmosferă de înaltă simţire a frumuseţii vieţii din care nu ai mai vrea să ieşi şi ţi-ai dori ca fiecare zi să aibă acest senin care alungă norii ce plutesc deasupra noastră. Totul e să vrem. Dincolo de destin. După momente de relaş şi protocol, a urmat o seară de excepţie, cu muzică veche tradiţională, autentică, de la mama ei de-acasă, cum se zice, fără playback-uri şi înflorituri. Unii dintre noi am mai prins ceva în copilăria noastră, urma acestor obiceiuri şi cântece pe care bunii noştri şi chiar părinţii continuau să ducă mai departe în nemurire tradiţia. Mi-aduc aminte acum chiar şi de frumoasele dimineţi de duminică din zilele de vară, când mergeam să ascultăm fanfara într-un loc special amenajat. Ȋmi făcea mama o buclă în creştetul capului, mă împopoţona cu o fundă mare, albă, apretată şi mă îmbrăca într-o rochiţă înfoiată şi săndăluţe cu bretele. Eram bucuroasă nevoie-mare, fiindcă urma să beau sirop roşu sau galben cu sifon în halbă, să mănânc halviţă şi susan. Cu grijă, să nu pătez rochiţa.

Revenind la seara noastră, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost gazda unui eveniment cultural-artistic de excepţie: Festivalul Internaţional de Muzică Veche Tradiţională „Cantemir”, care a ajuns la a doua ediţie şi s-a desfăşurat în frumoasa şi ospitaliera Grădină a Palatului Episcopal.

Pe scena amplasată au evoluat formaţii de muzică si dansuri tradiţionale, precum: Formația Murza din Ucraina, duetul Ali Riza Erdoğan şi Nesrin Ulusu din Istanbul /Turcia, Alev Gafar din Constanţa (membru UDTR), Ansamblul de Dans Tradițional Grecesc Olympos, Formația Psaltirion cu soprana Adelina Diaconu de la Teatrul Muzical Nae Leonard din Galați şi Formația Kalofonis din Galați, care a încheiat festivalul cu o melodie moralicească de Anton Pann şi care, ca un bonus la aplauzele primite din partea publicului, ne-a oferit o melodie despre care au spus că este şlagărul grupului Kalofonis. Aplauze merituoase tuturor pentru evoluţii de excepţie! Artiştii au primit din partea organizatorilor câte o plachetă, diplome de participare şi flori.
Printre invitaţii de onoare la cele două evenimente culturale a fost şi Excelenţa Sa Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Uygar Mustafa Sertel.
Evenimentul s-a încheiat prin frumoasele cuvintele ale Părintelui Arhiepiscop, care a spus, citez: „Savantul și cărturarul Dimitrie Cantemir a știut să respecte cultura lui, dar în același timp a știut să respecte și cultura altora. El a cunoscut foarte bine muzica din Imperiul Otoman, fiind și cel care a scris un vast și extraordinar tratat de muzică, ce include 450 de piese instrumentale, ca un exercițiu de cooperare culturală, căci prin cântare suntem mai curați și mai apropiați.”
Un salut călduros, cu reverenţă, din partea mea, gălăţenilor! Felicitări!
Felicitările mele speciale doamnei profesor Gulten Abdula-Nazare!
A urmat un moment foto pentru amintirea unei zile şi ale unei seri de excepţie. Să fim frumoşi şi sănătoşi, curaţi în cuget şi-n simţiri! Toate cele bune!
Cu stimă,
Urfet Şachir.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.