miercuri, 26 noiembrie 2014

Nu le place România Mare | Maghiarii refuză să sărbătorească Ziua Națională pe 1 DecembrieConducerea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), consideră că ar trebui aleasă o altă dată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României, care să fie acceptată şi de membrii comunităţii maghiare. 

Preşedintele executiv al PPMT Sfântu Gheorghe, Bedo Zoltan, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că ziua de 1 Decembrie are semnificaţii diferite pentru români şi maghiari, prin urmare ar trebui stabilită o altă dată pentru marcarea Zilei Naţionale care să aibă o semnificaţie comună.
‘Părerea mea şi a organizaţiei pe care o reprezint este că nu e bine pe 1 Decembrie să sărbătorim Ziua Naţională. Pentru români este zi de sărbătoare şi aveţi ce sărbători, dar pentru noi, nu, mai ales că nu avem aceleaşi drepturi (…) Ar trebui aleasă altă dată, sunt destule date comune (…), ar fi un pas spre normalitate să fie aleasă o altă dată în care să sărbătorim împreună. Dar asta nu înseamnă că nu respectăm Ziua naţională, că nu-i respectăm pe români, dar nimeni să nu aştepte să sărbătorim şi noi pe 1 Decembrie’, a spus Bedo Zoltan.
Şi liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este primar al municipiului reşedinţă de judeţ, a declarat în repetate rânduri că membrii comunităţii maghiare ar putea sărbători cu bucurie Ziua Naţională doar în două condiţii – dacă s-ar alege o altă dată în locul celei de 1 Decembrie sau dacă s-ar acorda autonomie teritorială ‘ţinutului secuiesc’, aşa “cum s-a promis la Alba Iulia în 1918″.
Întrebat ce altă dată ar putea crea consens, Antal Arpad a răspuns că, spre exemplu, foarte potrivită ar fi ziua Revoluţiei din 1989, scrie Agerpres.
sursa stiripesurse.ro

2 comentarii:

 1. Nu știu ce fac românii din țara vecină de ziua națională a Ungariei. Probabil se oftică și mor de ciudă chiar în ziua cea mai frumoasă din an, când s-ar putea veseli cu toată lumea la celebrul joc de artificii.

  Pentru sărbătoarea națională din 20 august, anul viitor, am un sfat pentru ei:
  Dragi români din Ungaria, nu ne faceți de minune!
  Râdeți și bucurați vă odată cu confrații voștri unguri.
  Nu este corect ca o mică parte a națiunii să protesteze și să se văicărească chiar într-o zi de veselie.
  Hai zâmbiți și râdeți!
  Ce, este chiar așa de greu?

  RăspundețiȘtergere
 2. Dar ce ne facem cu românii din Harghita și Covasna, care s-ar distra și ei puțin de Ziua Națională a României, ar sări și ar chiui, dar le este frică și să zâmbească?!
  Ce frică au băgat secuii, manipulați de maghiari, în bieții români!
  Sunt români în România care oftează și plâng în ziua lor festivă!
  Ei sunt eroi adevărați!
  Să trăiți frați români cu numele maghiarizate forțat și fără drepturi democratice firești în propria voastră țară, în România, din cauza deșănțatei campanii șovine antiromânești susținute de conducătorii politici UDMR-iști!
  În această zi frumoasă de sărbătoare din 1 decembrie, președintele României ar fi trebuit să treacă prin Covasna și Harghita să șteargă lacrimile și scuipăturile de pe obrazul românilor.
  Să avem răbdare până anul viitor, deoarece trebuie să vină mângâierea de undeva, pentru că nici Yahve nu mai poate răbda impertinența iredentistă maghiară!
  Să stai cu bocancul pe pieptul românilor și să strigi în gura mare că maghiarii din România sunt discriminați din motive etnice, asta este culmea demagogiei.
  Știu că majoritatea maghiarilor și secuilor sunt de bună credință și îi respect pentru aceasta, dar mă refer numai și numai la liderii lor politici, pe care îi acuz și îi denunț.
  Am preluat acest mesaj îndreptățit de la postul RomâniaTv.

  RăspundețiȘtergere

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.