duminică, 11 februarie 2018

Marian Ilie: “Europa Occidentală este o colonie”.

Ghilimelele atestă faptul că titlul nu-mi aparţine, după cum nici citatele de mai jos nu sunt emanaţie a gândirii mele. Dar asta nu înseamnă ca nu gândesc exact în aceeaşi paradigmă. Da, aşa înţeleg şi eu lumea în care trăim – de fapt, ne zbatem să supravieţuim ca indivizi şi naţiuni. Nu am fost eu primul român ce a afirmat că România este o colonie, probabil nici primul care a susţinut ideea că însăşi UE este o colonie şi că SUA însele sunt colonie a unei Metropole cumva “sub acoperire”


– o acoperire greu de pătruns de gândirea conservatoristă, lipsită de temeritatea şi scrupulozitatea implicite căutării adevărului, în condiţiile când pare atât de comod să vedem lucrurile doar în alb şi negru. Reiterez toate astea şi acum, asumându-mi riscul de a stârni iarăşi replici neortodoxe din partea câtorva haştagieni ai epocii pietrei preţioase promise Lumii de către proorocii crypto-globalizării. Argumentez, în apărare, cu câteva idei desprinse dintr-o carte semnată de francezul Herve Juvin – economist, scriitor, eseist şi consultant al mai multor guverne şi mari companii din lume, o “conştiinţă de talie universală”, cum îl portretizează marele patriot basarabean Iurie Roşca, din care am citat. Pentru cei interesaţi, postez dedesubt linkul. Aşadar:

“O lume fără frontiere, în care principiul liberei circulații, devenit sacrosanct, se dovedește a fi exclusiv în avantajul marelui capital. Acesta, devenit nomad, transformă în nomazi mase enorme de oameni, care își părăsesc locurile natale din cauza războaielor, sărăciei, dar și a seducției irezistibile exercitate de imaginea virtuală a unui Vest fascinant.                                                


În fața corporațiilor transnaționale – această caracatiță globală – statele, popoarele, organismele internaționale (ONU, NATO, UE, OSCE, OMC), partidele politice, mass-media dominantă s-au pomenit în stare de vasalitate, de subjugare, de colonizare și de umilire.”

“Cultura de masă reprezintă și ea un dispozitiv al acestei strategii de dominație totală. Hollywoodizarea, Mcdonaldizarea, americanizarea, uniformizarea societăților reprezintă cea mai gravă formă de colonizare – colonizarea axiologică, adică împilarea valorică, lichidarea tuturor formelor de cultură tradițională. Europa Occidentală este o colonie…”

“În ziua de azi luciditatea, clarviziunea, perceperea adecvată a realităților au devenit un lux. Societatea de masă nu tolerează gândirea autonomă și spiritul critic. Pierderea capacității de a raționa coerent, de a urmări lanțul cauzalității, căderea iremediabilă în capcana unei gândiri fragmentare și contorsionate reprezintă o stare cvasigeneralizată. Și doar cei aleși, cei înzestrați cu voință și inteligență, cei preocupați profund de chestiuni ce vizează soarta propriei colectivități, culturi, biserici, continent și, în definitiv, a lumii pe care o vrea să dăinuie pe axa normalității și a moralității, vor face efortul de a studia această carte”.

https://gandeste.org/adevaruri/herve-juvin-zidul-de-vest-nu-a-cazut-un-manifest-pentru-o-europa-libera/85766
 
2 comentarii:

 1. e un articol care nu anunta nimic nou,m-ar fi interesat
  autorul nu ne prezinte de cine este colonizata din interior tara noastra :


  cine ne scumpeste benzina,cine ne scumpeste untul,biletul de autobuz ,cine ne scumpeste gazul,cine ne fabrica taxe si impozite mari ,cine ne ieftineste leul in raport cu valutele de schimb,cine ne obliga sa platim de la buget privilegii unor angajati care nu fac nimic...

  cine ne da cu colonie si ne imbata cu parfum ca salariile si pensiile cresc,dar la piata pretul oului sare de 10 ori,de ametesc gainile in cuibar nevinovate ?!

  RăspundețiȘtergere
 2. Din pacate, o sa fii deziluzionat, prietene, pentru ca eu n-am de gand sa pierd timpul cu lenesii la lectura. N-ai citit articolul de pe link, dar nici macar ce am scris eu nu ai citit, ca altfel ai fi stiut cine-i autorul. Si ai fi aflat ca articolul se refera (ca si titlul dat de mine) la UE si nu la PSD-ul care-ti sta dumitale-n gat.
  Cat despre sirul ala lung de intrebari, din el razbate lipsa dumitale de cultura cel putin politica si faptul ca traiesti cu capul in nori si cu ochii in telefonul mobil. Cum, dar, sa stii ca statul roman nu mai are treaba cu benzina, electricitatea, apa, gazul, leul si toate cele, ca iubita dumitale UE a impus liberalizarea preturilor, astfel incat detinatorii acestor resurse (vezi ca habar n-ai?! - transnationalele) sa puna preturile pe care le vor muschii lor.
  Daca esti salariat sau pensionar si nu-ti convine marirea, du-te puiul tatii la sef si zi-i sa-ti mai taie din el/ea! Ca au crescut sau nu si in ce masura, o sa vedem, deocamdata e prea multa galagie pe tema asta. Esti tare afon la cerebel daca n-ai priceput ca guvernul nu mai are nicio legatura cu preturile si ca intentia declarata de a mari salariile si pensiile tine tocmai de necesitatea de a le aduce si pe acestea sau macar raportul dintre ele si preturi la un nivel cat mai apropiat de media din UE.
  In sfarsit, de ce sa-ti bati capul cu chestii din astea, ca tot nu le pricepi si nu te intereseaza, dumneata avand probabil alta situatie in privinta veniturilor si cheltuielilor - deh, voi, #ienii... Te rog nu te mai str4ofoca sa formulezi comentarii, ca nu-ti voi mai raspunde. Vrei dialog, poftim pe e-mail, la telefon sau chiat la un tete-a-tete. Iesi adica de sub anonimat, ca sa fii in rand cu lumea asta reala!

  RăspundețiȘtergere

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.