duminică, 23 iulie 2017

Lecții de viață cu iz Rococo


E vorba aia : nu aduce anul... ce aduce ceasul. Frumușică, adolescentă în toată regula, pentru prima oară, am îmbrăcat deux pièces, vestimentație ce urma s-o port în drum spre Oradea. ( vezi poza ) :) - 1971,  anul marilor proiecte, care aveau să-mi schimbe definitiv orizontul. Laureată a câtorva festivaluri naționale de muzică ușoară, reprezentantă a județului Dâmbovița, iată-mă la Oradea, însoțită de mama, fericită să mai plece și ea din închisoarea căsniciei care-o îmbătrânise prematur.

Vă introduc olecuță în atmosfera evenimentului. Festival de anvergură, Floarea de lotus, avea peste 60 de participanți, din  toate județele, cum era pe-atunci. Juriul mai ”consistent” ca niciodată, compozitori de marcă, ”fiarele muzicii ușoare românești”, nene, nu oricine: Camelia Dăscălescu, Aurel Giroveanu, Florentin Delmar, George Bazavan, Nicolae Chirculescu. Te-nfiorai, numai la auzul numelor, darămite să mai ai și bojoci, să cânți sub privirile lor. Dar deja aveam experiența scenei. Mă simțeam acasă, cântând. La vremea aceea se cânta live. Orchestra teatrului de estradă din Oradea condusă de Gheorghe Dima, renumit dirijor, asigura acompaniamentul.
Pe scurt, odihnite, hrănite pe banii organizatorilor, desigur, iată-mă, cu mama după mine, în sala de repetiții. Dau o tură cu privirea, salut lumea, fac reverențele de rigoare. Trebuia să văd concurența. :) Nume grele ale vremii, soliști talentați, fiecare venit cu speranța că va câștiga trofeul Floarea de lotus pentru județul pe care-l reprezenta. Pe scenă, se repeta în draci. Eram ultima în concurs, conform tragerii la sorți. Toate bune și frumoase. S-a cântat, ca de obicei, două seri, a treia, gala de premiere. Atunci, am cântat pentru mama. Nu înțelegea ce caut eu în mijlocul muzicii,  ce miracol mă ține legată de scenă. Nimeni, în familia noastră, nu cântase. Nu moșteneam talentul nimănui. M-am născut cântând, și ea nu înțelegea cum vine treaba asta.
Am obținut Marele Premiu Al Juriului  - Floarea de lotus.
Superb. Au urmat interviuri, presa vremii, filmări ale TvR, obiceiuri ale mondenității de-atunci.

Cu diploma și premiul în brațe, mă trezesc abordată de maestrul Nicolae Chirculescu. Masiv, semeț precum plopul, îmi strânge mâna și, spre surprinderea mea, mă invită ” să luăm micul dejun” a doua zi, la restaurantul hotelul unde era cazat. Să-mi cadă plombele, nu alta, de uimire. Cică aveam să discutăm despre o colaborare de succes la care spera, luând în calcul palmaresul meu artistic de atunci.
Era prima oară când primeam o asemenea invitație. Nu știam cum să reacționez. Cu ochii cât cepele, o bag pe mama la înaintare. Doar nu eram acolo, singură, de capul meu. Biată mama, femeie simplă și ea, ce să zică ? A acceptat. Pe scurt, a doua zi, iată-ne în jurul mesei,  la micul dejun. Era pentru prima oară când intram într-un hotel de lux. Ochii beliți pe interioare, frumusețea locului mă copleșea, amintindu-mi gustul amar al existenței mele modeste. Trecând peste protocol, ca să nu mai lungesc vorba, priveam cu încântare masa plină cu bunătăți de care, acasă, nu prea aveam parte.
Alea, alea, frumos orânduite, pe platouri, farfurioare. Masă boierească, nene.

Cam înfometată fiind, în timp ce mama schimba vorbe cu maestrul, întind mâna, iau un ou fiert, îl ciocnesc de masă și încep să-l curăț. Era cam moale, dar nu m-am sfiit să-l îndes în gură, să-l mestec gemând de plăcere. Mai iau un ou, și-ncep să-l curăț, după ce l-am lovit de altul, cu gândul să i-l dau mamei gata crăpat. Cu oul în mână, îndrept privirea spre maestru. Înțelegând că sunt habarnistă, maestrul ia și el un  ou. Îl poziționează, elegant, pe un suport special, care trona în mijlocul mesei. Lovește vârful oului cu lingurița, cojește, finuț, oul și, cu o eleganță care m-a dat pe spate, umple lingurița cu ou fiert moale, o duce spre gură și-l mestecă ușor.
Simțeam că explodez de rușine. Mama, văzând ce face maestrul, l-a imitat, în timp ce eu, fâstâcită, așez oul meu în suportul special și, precum maimuța, am trecut la imitație. :)
Am mâncat cu noduri. Bunătățile cădeau în stomac, zdrang, le auzeam zdrobindu-se de pereții stomacului. Dar... nu am renunțat. Am mâncat, de-am simțit că plesnesc, sub privirile pline de duioșie ale maestrului. Mama,  mai rezervată, s-a abținut. Nu știam să folosim tacâmul, cum se obișnuiește. Prindeam din  zbor arta, uitându-mă , pe furiș, cum folosea maestrul cuțitul și furculița în același timp :). Omul cât trăiește, învață. Aveam aproape 17 ani, viața -și deschisese porțile.  

Micul dejun încheiat cu o cafeluță pe cinste a definitivat colaborarea noastră  : compozitor, interpret, urmând să ne revedem la București pentru alte detalii. Nu era deloc lucru ușor să lansezi piese în primă audiție, semnate de compozitori celebri precum maestrul, dar, al vremea aceea, nu prea știam adevărata valoare a ofertei. Încântat că mama acceptase colaborarea noastră, maestrul ne-a invitat la o plimbare prin centrul orașului,  cu intenția de a-mi cumpăra un  cadou, altă ”surpriză surprinzătoare”, ca să zic așa. Undeva, prin Pasajul Vulturul, magazinele își etalau produsele.
- Ce dorești să-ți cumpăr,  Elena ? întreabă maestrul.
Făcând ochii roată, privirea mi se oprește pe vitrina unei parfumerii. O păpușă mare, mare, cu părul lung și ochii albaștri, pe nume Nicoleta, parcă-mi zâmbea. Amintindu-mi că nici până la vârsta aceea nu avusesem o păpușă așa frumoasă, am răspuns, grăbită...
- Vreau păpușa aceea.

Făcând ochii mari cât roata carului, surprins, maestrul a zâmbit, fâstâcit. Se aștepta să cer rochii, pantofi, bijuterii, etc :) Dar eu, biata... Hm ! Fiecare cu ce-l doare, vorba vorbei :) 
- Bine, îți cumpăr păpușa, dar și din partea mea vei primi o mică atenție, răspunde maestrul, prinzându-mi brațul, făcându-mi loc să intru în magazin.
Cu eleganța-i caracteristică, cumpără un parfum Rococo.  Nu auzisem de acea marcă, dar înțelesesem că era foarte scump. Ne-am luat rămas bun, acolo, sub cupola Vulturului :)
La plecarea spre casă, după ce ne-am făcut duș, și eu și mama ne-am parfumat Rococo.
De atunci, am învățat să folosesc tacâmul și arta de a păpa oul fiert :)
Despre revederea cu maestrul - va urma :)
Elena Toma

4 comentarii:

  1. 90 Mariana Milea, Elena Armenescu şi alţi 88
    Comentarii
    Mariana Denardin
    Mariana Denardin
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · 23 iulie la 16:09
    Şterge
    Toma Baleanu
    Toma Baleanu PTIU ! BALAOACHESOOOO ! SA NU FI DE DEOCHI !
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · 23 iulie la 16:13
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma Tomițăăăăă :) hai să trăiești :)
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 16:20
    Administrează
    Elena Toma
    Scrie un răspuns...

    Ica Marinescu
    Ica Marinescu Exceptionala relatare ! Felicitari dna. Toma !
    Îmi place
    · Răspunde ·
    2
    · 23 iulie la 16:15
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma mulțumesc de lectură...
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 16:21
    Administrează
    Elena Dan
    Elena Dan astept publicatiile intr un volum de amintiri,felicitari pentru talentul de povestitor!
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 16:39
    Şterge
    Elena Toma
    Scrie un răspuns...

    Gloria Dobrogeanu
    Gloria Dobrogeanu Parfumul studenției mele ... era aproape o bursa !
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · 23 iulie la 16:21
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma păi, asta zic și eu :)
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 16:22
    Administrează
    Elena Toma
    Scrie un răspuns...

    Mariana Visam
    Mariana Visam Frumoasă poveste știu ca e adevărata dar mai vreau să fi sănătoasă
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · 23 iulie la 16:25
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma eee.. sănătatea, la vârsta mea... e o bijuterie greu de purtat.. am trecut la spovedanie :))) spun ce-mi amintesc :)
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 16:25
    Administrează
    Elena Toma
    Scrie un răspuns...
    Urfet Sachir
    Urfet Sachir Superb! Neapărat publicate aceste frumoase, sensibile memorii! Aveti un mare bagaj de vii și deosebite întâmplări! Duminică frumoasă în continuare! ��
    Îmi place
    · Răspunde ·
    2
    · 23 iulie la 16:53
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma mulțumesc de lectură... și pentru îndemn :)
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · 23 iulie la 16:55
    Administrează
    Urfet Sachir
    Urfet Sachir Aș prelua pe pagină, dar nu-mi permite să distribui.
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 16:57
    Şterge
    Elena Toma
    Scrie un răspuns...
    Urfet Sachir
    Urfet Sachir Sunteți atât de frumoasă și dulce în poză și nici acum nu pot spune altceva.
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · 23 iulie la 16:55
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma mulțumesc.. la fel, dvs...
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · 23 iulie la 16:56
    Administrează
    Elena Toma
    Scrie un răspuns...
    Mimi Bulboaca
    Mimi Bulboaca Asa te-am cunoscut....tanara, frumoasa, talentata.....nu pot sa hotarasc ordinea...
    Îmi place
    · Răspunde ·
    2
    · 23 iulie la 16:56
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma Mimi... scumpa mea colegă și prietenă :) frumoasa mea... dragă.. au trecut anii.. când ne-am cunoscut la Telecomunicații, purtam povara acestor amintiri :) dar eram mai evoluată :))) oleacă :)
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 16:57
    Administrează
    Mimi Bulboaca
    Mimi Bulboaca Important este sa fim sanatoase si sa ne revedem cu drag , chiar daca numai virtual.
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · 23 iulie la 17:01
    Şterge
    Mimi Bulboaca
    Mimi Bulboaca Nu oleaca.....mult fata de noi....
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 17:02
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma eeee... vi s-a părut vouă :)))
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 17:02
    Administrează
    Elena Toma
    Scrie un răspuns...
    Mimi Bulboaca
    Mimi Bulboaca Ce trece timpul....Acum dupa atatia ani.....esti la fel
    Îmi place
    · Răspunde ·
    2

    RăspundețiȘtergere
  2. Elena Mihail Minunate amintiri ! 😙
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · 23 iulie la 17:05
    Şterge
    Gabriela Zăvălaș
    Gabriela Zăvălaș incantatore naratiune,simpla si cu talent prezentata de autoare,un foto minunat al copilei soliste
    Îmi place
    · Răspunde ·
    2
    · 23 iulie la 17:06
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma mulțumesc de lectură...
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 17:19
    Administrează
    Elena Toma
    Scrie un răspuns...
    Elena Ionita
    Elena Ionita Foarte frumos ați scris. Felicitări!
    Îmi place
    · Răspunde ·
    2
    · 23 iulie la 17:26
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma mulțumesc de lectură....
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · 23 iulie la 17:26
    Administrează
    Elena Toma
    Scrie un răspuns...
    Alexandra Găluşcă
    Alexandra Găluşcă Ce frumos descrieți acei ani frumoşi
    Sunteți minunată!
    Îmi place
    · Răspunde ·
    2
    · 23 iulie la 18:44
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma mulțumesc de lectură...
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · 23 iulie la 18:49
    Administrează
    Elena Toma
    Scrie un răspuns...

    Dorel Mihoc
    Dorel Mihoc Te salut elena!!! Nu ai poze din israel?
    Îmi place
    · Răspunde ·
    2
    · 23 iulie la 18:45
    Şterge
    Ascunde 11 răspunsuri
    Elena Toma
    Elena Toma am poze și din Israel.. au avut grijă să-mi facă poze. va veni și rândul lor...
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 18:50
    Administrează
    Dorel Mihoc
    Dorel Mihoc Din pundac te rog...1992-1993 perioada in care am fost si eu pe acolo
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 18:51
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma din acea perioadă nu am ...
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 18:53
    Administrează
    Dorel Mihoc
    Dorel Mihoc Cu respect Elena....o perioada grea pt tine
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 18:55
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma cea mai grea...
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 18:56
    Administrează
    Dorel Mihoc
    Dorel Mihoc ...
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 18:56
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma atunci s-a încheiat cariera mea artistică. ani trudiți, distruși într-o secundă.
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · 23 iulie la 18:57
    Administrează
    Dorel Mihoc
    Dorel Mihoc Asa a vrut...Sefu....viata merge inainte
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 18:58
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma Slavă, Domnului !
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 18:58
    Administrează
    Dorel Mihoc
    Dorel Mihoc Tiiii pop...
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 18:59
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma salutări familiei.. Doamne ajută !
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 18:59
    Administrează
    Elena Toma

    RăspundețiȘtergere
  3. Emilia Trandafir Ce frumos povestiți! Reverențe!
    Îmi place
    · Răspunde ·
    2
    · 23 iulie la 19:02
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma mulțumesc de lectură...
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · 23 iulie la 19:03
    Administrează
    Emilia Trandafir
    Emilia Trandafir Citesc tot ce postați! Aveti un stil aparte de a povesti care îmi face bine!
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · 23 iulie la 19:06
    Şterge
    Vezi mai multe răspunsuri
    Elena Toma
    Scrie un răspuns...
    Delia Staniloiu
    Delia Staniloiu Doamne ce frumoasă ești...
    Îmi place
    · Răspunde ·
    2
    · 23 iulie la 19:18
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma am fost :) acum, sunt marcată de suferințe, lipsuri de tot felul. fără iubire, ne veștejim :)
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 19:22
    Administrează
    Delia Staniloiu
    Delia Staniloiu Elena Toma adevărat Elena în ceea ce te privește vei fi mereu frumoasă tu ai acea frumusețe care vine de pe dinăuntru și care nu moare indiferent de câte transformări suferă corpul. Să fi sănătoasă draga mea că mai ai multe de spus.
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · 23 iulie la 19:23
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma aceleași gânduri pentru tine.. cu prietenie...
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · 23 iulie la 19:24
    Administrează
    Elena Toma
    Scrie un răspuns...

    Tudorache Stanescu
    Tudorache Stanescu Excelent scris!
    Îmi place
    · Răspunde ·
    2
    · 23 iulie la 20:14
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma mulțumesc de lectură...
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 20:24
    Administrează
    Elena Toma
    Scrie un răspuns...

    Florina Chiritescu
    Florina Chiritescu Asteptam cu nerăbdare continuarea! 😊
    Îmi place
    · Răspunde ·
    2
    · 23 iulie la 20:15
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma mulțumesc, va fi surprinzătoare :)
    Îmi place
    · Răspunde ·
    2
    · 23 iulie la 20:24
    Administrează
    Florina Chiritescu
    Florina Chiritescu Sunt convinsă! 😊
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · 23 iulie la 20:25
    Şterge
    Elena Toma
    Scrie un răspuns...

    Titina Nica Ţene
    Titina Nica Ţene Ce frumos povestesti! Felicitari!
    Îmi place
    · Răspunde ·
    2
    · 23 iulie la 20:40
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma mulțumesc de lectură...
    Îmi place
    · Răspunde · 23 iulie la 20:40 · Editat
    Administrează
    Elena Toma
    Scrie un răspuns...
    Aurica Vasiliu
    Aurica Vasiliu
    Îmi place
    · Răspunde ·
    2
    · 23 iulie la 21:25
    Şterge
    Iordache Ella Marinela
    Iordache Ella Marinela Cand am vazut sticluta, am simtit imediat in nari mirosul parfumului. Toata admiratia mea, dna Elena, pt postarile dvs; sunteti un om deosebit, inzestrat de Dumnezeu si cu talent si cu minte!
    Îmi place
    · Răspunde ·
    2
    · 23 iulie la 22:20
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma mulțumesc pentru lectură....
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · Ieri la 06:57
    Administrează
    Elena Toma
    Scrie un răspuns...
    Marian Matei
    Marian Matei Am dat intai like si pe urma am citit, Elena, pentru ca eram sigur ca voi citi ceva deosebit.
    Îmi place
    · Răspunde ·
    4
    · 23 iulie la 22:45
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma mulțumesc pentru lectură... :)
    Îmi place
    · Răspunde · Ieri la 06:57
    Administrează
    Elena Toma
    Scrie un răspuns...

    RăspundețiȘtergere
  4. Clara Popescu Ce ziceam eu de bestseller?
    Îmi place
    · Răspunde ·
    2
    · Ieri la 01:31
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma mulțumesc pentru lectură și apreciere...
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · Ieri la 06:58
    Administrează
    Elena Toma
    Scrie un răspuns...
    Florin Ciobanu
    Florin Ciobanu Emotionant! Ce fata frumusica...foc!
    Îmi place
    · Răspunde ·
    2
    · Ieri la 05:30
    Şterge
    Elena Toma a răspuns · 1 răspuns
    Ana Na
    Ana Na Ce frumoasa lectie dar si persoana ,pup Elena ,asteptam urmarile
    Îmi place
    · Răspunde ·
    2
    · Ieri la 07:27
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma acum, scriu continuarea. încă puțin și o public . mulțumesc de lectură..
    Îmi place
    · Răspunde · Ieri la 08:57 · Editat
    Administrează
    Elena Toma
    Scrie un răspuns...

    Mihaela Capantala
    Mihaela Capantala Am citit cu lacrimi in ochi!
    Sunteti frumoasa , sunteti specială , sunteti unica iar eu sunt foarte onorata ca mi-ati acceptat prietenia !
    Numai bine !💕
    Îmi place
    · Răspunde ·
    2
    · Ieri la 14:41
    Şterge
    Elena Toma a răspuns · 1 răspuns
    Mariana Milea
    Mariana Milea Frumoasa ,...parca te vad !
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · 17 ore
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma pup ochii tăi frumoși.
    Îmi place
    · Răspunde · 17 ore
    Administrează
    Mariana Milea
    Mariana Milea Pai nu-i asa !? Promit ca am sa caut poze cu noi doua ! Am sigur ! Te pupi cu drag !!
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · 17 ore
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma vaaai, te rog, trimite-mi și mie..... te rog mult... :)
    Îmi place
    · Răspunde · 16 ore
    Administrează
    Mariana Milea
    Mariana Milea Am sa-ti trimit ,iubita !! trebuie sa caut ,m-am mutart dupa s ti tu ce.... Te pupic cu drag ,fata frumoasa !1
    Îmi place
    · Răspunde ·
    1
    · 16 ore
    Şterge
    Elena Toma
    Elena Toma aștept, aștept.. noapte bună.. Dumnezeu fie cu tine...
    Fotografia postată de Elena Toma.

    RăspundețiȘtergere

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.