vineri, 27 ianuarie 2017

Veste bună! Vaccinul împotriva diabetului a fost oficial anunțat



Sintetizarea unui vaccin contra diabetului zaharat de tip 1 ar putea revoluționa medicina, în condițiile în care milioane de oameni suferă din cauza acestei maladii grave la nivel mondial. Din acest motiv, autoritățile de la Washington au decis să investească în dezvoltarea unui vaccin împotriva acestei maladii, anunță healthyfoodplans.net.

Ca bază a fost luat un vaccin, care acum 100 de ani, era utilizat în prevenirea tuberculozei, mai exact  împotriva bacilului Calmette-Guerin, și care a arătat că poate fi eficient și în prevenirea diabetului zaharat. Acum, vaccinul este folosit în tratamentul cancerului vezicii urinare și este considerat unul sigur, scrie sursa citată.
Anunțul oficial despre lansarea vaccinului antidiabet a fost făcut recent, la cea de-a 75-a sesiune științifică a Asociației Americane de Luptă cu Diabetul.
Agenția americană pentru siguranța alimentelor și medicamentelor (FDA) va testa vaccinul pe 150 de pacienți aflați în stadiu avansat al diabetului zaharat de tip 1.
Se știe că organismul persoanelor bolnave de diabet zaharat de tip 1 nu produce insulină, ca urmare a distrugerii de către propriul sistem imun a ceulelor producătoare de insulină. Celulele T sunt cele care creează dereglări ale pancreasului, mai ales în zonele producătoare de insulină. Vaccinul acționează asupra acestor celule, eliminându-le.
Cercetătorii au observat o creștere a nivelului factorului de necroză cerebrală la pacienții cărora li s-a injectat vaccinul antidiabetic. Acest factor distruge celulele T, care împiedică producerea de insulină.
Mai mult, experimentul a arătat că organismul câtorva dintre pacienți a început să secrete din nou insulină de sine stătător. Dr. Denise Faustman, directorul Spitalului General și Laboratorului de Imunologie din Massachusetts, Boston, s-a arătat încântată de rezutatele pe care le-a dat vaccinul BCG.
,,În faza I (preliminară) a studiului s-a demonstrat statistic că organismul răspunde la vaccinul BCG. Scopul nostru final este să obținem un efect terapeutic de durată. Vom lucra în continuare cu bolnavii de diabet de tip 1. Acesta nu este un studiu de prevenție, noi încercăm să creăm niște măsuri care să trateze pacienții în stadii avansate ale maladiei,” a declarat Dr. Denise.
Următoarea cercetare va fi efectuată în același format, ca și cea menționată anterior, pe bolnavi cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. Acestora li se va administra vaccinul de două ori, într-o perioadă de 2 săptămâni, apoi o dată pe an, timp de 4 ani
Jurnalul Diabetes Care a publicat rezultatele studiului precedent, care analizează efectele bacilului Calmette-Guerin (BCG) asupra copiilor cu diabet, la vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani. Vaccinul nu păstrează funcția celuelor beta pancreatice și nici nu crește rata de remisie la copii.
sursa: www.e-sanatate.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.