sâmbătă, 7 ianuarie 2017

Dan Nicolau : Chopin-spaima de brutalitate (catifea pură sau poezie pe clape)

Frederic Francois Chopin, este un individ greu de suportat, de vreme ce el se pare că nu înjură nu se oţărăşte, nu e agresiv. Evoluţia umană se bazează pe aşa ceva, deci tipul pare sensibil inevoluat. Pentru că Domnia sa umblă să ne aburească mai ales cu dantele şi catifele, ferindu-se ca de dracu’ să se enerveze artistic, aşa cum ne-au învăţat alde Wagner şi chiar Beethoven, pe ici pe colo, deşi era un duios!
Chopin iubea, mai presus de toate, că o fi fost Georges Sand, c-or fi fi fost altele, nu prea ne priveşte! Indivizii care iubesc degajă o energie suplimentară, ceva greu de tradus, o scintilaţie!
Iar un poet de mare delicateţe cobora pe scări cu pianul lui Frederic Chopin pe umeri:
“Iar cupe limpezi, din cristale
Se sparg pe clape, nişte pene
A unei paseri siderale
Poate cu numele Selene.
Pianul bântuie prin toamnă
Si toamna nu se mai sfârşeşte
Ca un Imperiu ce zideşte,
O piramidă pentru Doamnă.”
Cam asta face iubirea din pianişti. Iar dacă nici George Sand n-a ştiut să renunţe nici la Alfred de Musset sau Prosper Merimee nici la Chopin....Cam în aceeaşi vreme...
Chopin există, iar asta este un motiv de mâdrie pentru speţa umană, mai degrabă ahtiată după cataclisme, războaie sau divorţuri spectaculoase. Chopin ne uimeşte la primele întâlniri, că după aia apare house şi rap si naiba mai ştie ce techno....
Pianul lui (cine i l-o fi cumpărat. că al meu m-a costat al naibii...) este superb, că Divin nu ştiu să-l acordez, cu cine? Pianul lui Chopin este altfel decât toate pianele. Se pare că el este altfel decât ceilalţi, mai blând, mai calm, mai efemer...Da nu chiar de tot, adică ce scriem noi aici nu se bazează numai pe fluturi!
Leitmotivul nostru este un pianist. Nimic nu ne ajută să-l înţelegem mai bine decât un pian bine acordat!
............
Dan, eu l-am ales pe Nelson Freire... și un concert care-mi place mult, mult. Sper să-ți placă :)

https://www.youtube.com/watch?v=ktertRR5iZs

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NOTĂ: NOTĂ: Blogul nu acceptă comentariile ANONIME, NU răspunde pentru opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului comentariului.