joi, 1 decembrie 2016

Marian Matei : ”pentru o fasole și-o urmă de ciolan”


La 9 mai 1877, Mihail Koganiceanu citea in Camera deputatilor "Declaratia de independenta" a Romaniei.
Ar fi fost tare bine ca idiotul de Ion Iliescu sa fi promulgat legea care sa declare aceasta zi de 9 mai ca Zi nationala, dar el a preferat sa aleaga ziua de 1 decembrie.
Cred ca as fi iesit si eu la o bere si doi mici, in loc sa tremur de frig cu ochii la tancuri si avioane si cu gandul la o fasole cu ciolan.

Apropo' de fasole cu ciolan afumat, este "meritul" Pro Tv-ului pentru promovarea acesui fel de mancare ca meniu traditional de 1 decembrie. De ce? Habar n-am de legatura dintre fasole si Ziua nationala, dintre ciolan afumat si alipirea Transilvaniei la Regatul Romaniei.

Putea fi aleasa si ziua de 24 ianuarie ca Zi nationala, dar cred ca era si mai frig si tot fasole s-ar fi consumat la cantinele populare.
In fine, am dormit putin azi noapte si am chef de filozofie gastronomica se pare :)
Tare bine este sa stau acasa, la calculator si sa ma relaxez. Pe principiul asta, as propune ca Zua nationala sa dureze fix 365 de zile si tot romanu' sa stea acasa.
Nu intru in considerente istorice, pentru ca ce-i bun pentru noi este rau pentru altii, dar firesc era sa sarbatoresc nu o alipire a unei provincii ci independenta tarii in care m-am nascut si pe care o iubesc destul de mult.
O iubesc destiul de mult incat sa spun "La multi ani" padurilor taiate, apelor poluate, muntilor ciuntiti si campiilor lasate in paragina.
Nu mor neaparat de dragul romanilor ca neam, desi luati individual nu-s nici mai rai si nici mai bun decat altii, insa luati impreuna formeaza o populatie ciudata, o adunatura neomogena, separata radical in dorintele de viitor si mai ales antagonizata de catre o clasa politica incredibil de antinationala.
Trebuie sa recunosc ca m-as amuza sa vad pesedistii lui Dragnea cum se iau la huiduieli si ciomageala cu liberalii Alinutzei Gorghiu, in timp ce dl Klaus recita de pe biletel o poezie patriotarda..
La urma urmei, din latini ne tragem si ei ofereau poporului "panem et circenses" cu diferenta ca acum se ofera fasole si distractie. Ciolanul este rezervat pentru aceiasi oameni de sus si asa va fi.mereu.
In rest sa va odihniti bine si incerc un timid "La multi ani" doar prietenilor mei, ca n-oi fi atat de idiot sa la urez celor care traiesc din taxele mele, politicieni sau asistati, celor care-mi anuleaza votul de 27 de ani vanzandu-se pentru o fasole si-o urma de ciolan.
Si totusi ar fi fost atat de misto sa sarbatoresc Ziua nationala pe 9 mai. As fi iesit la o iarba verde, la o bere si doi mici ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NOTĂ: NOTĂ: Blogul nu acceptă comentariile ANONIME, NU răspunde pentru opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului comentariului.