duminică, 30 august 2015

Elena Cesar von Sachse - Reţete literare - Prefaţa, Liliana Moldovan
O scurtă prefaţă
 Ne aflăm, paradoxal, în faţa unei creaţii literare de la care îţi lasă gura apă şi a unor reţete culinare care înveselesc sufletul şi îmbogăţesc gândirea. Elena Cesar von Sachse reuşeşte să transforme gătitul într-un fenomen estetic inedit atunci când  face apel la mijloacele de expresie specifice naraţiunii, dar şi actului mărturisitor plin de sinceritate.
Cartea nu este nici o simplă înşiruire de reţete culinare, nici un jurnal literar condimentat cu povestioare apărute ca rod al ficţiunii. Cele 19 povestiri din Reţete... literare au apărut dintr-o combinaţie reuşită de ingrediente literare specifice povestirii şi sunt construite pe matriţa unor reţete de preparate culinare cunoscute[1] şi uşor de gătit.
Cu denumiri obişnuite sau năstruşnice, produsele de artă culinară descrise în cartea Elenei Cesar von Sachse joacă un dublu rol. Pe de o parte, ele sunt obiecte de inspiraţie literară, pe de altă parte, reuşesc să stârnească memoria autoarei. Aceasta retrăieşte în scris evenimente şi episoade din viaţă reală, legate într-un fel sau altul de pregătirea unor meniuri pentru micul dejun, pentru masa de prânz ori cină. Dacă nu joacă rolul unor ancore care să activeze memoria scriitoarei, reţetele culinare sunt nuclee inspiraţionale pentru povestiri amuzante şi atrăgătoare, inventate  cu scopul de a satisface apetitul cititorului pentru arta literară şi pentru preparate culinare delicioase.
În acest volum inedit, ni se demonstrează într-un stil de neconfundat (care îşi trage seva din interesul Elenei pentru lumea poveştilor) că fiecare preparat culinar are o poveste a sa – uneori inventată, alteori reală şi transmisă peste generaţii – şi este întotdeauna apetisant şi uşor de gătit. De asemenea, ilustraţiile realizate de Alexandru Pecican sunt fenomenale şi completează în mod strălucit conţinutul povestirilor.
Reţetele literare apărute la Editura Avalon satisfac toate gusturile şi se adresează în egală măsură gurmanzilor de literatură, dar şi cunoscătorilor care apreciază ciocolata de casă, fazanul „à la Dracula”, meniul G.W.F. Hegel, mreana
la grătar, puiul basc cu ardei, pulpa de porc la cuptor, salata de vinete, sângeretele de Bihor, supa de pui şi salata de boeuf, vişinata şi chiftelele de soia, mâncarea de gălbiori, ciupercile umplute, prăjitura neagră „de la Veta” şi gogoşile „de la Voica” sau papricaşul unguresc cu găluşte.
Potrivit mărturisirilor făcute de autoare, volumul începe cu descrierea unui episod real, legat de tatăl ei vitreg (cel care a crescut-o), iar ultima povestire, „Papricaş (gulaş) unguresc cu găluşte”, îl are ca personaj principal pe tatăl natural al scriitoarei.
Citind cartea, este uşor să observi uneori unde intervine fantezia literară, alteori îţi pui întrebarea dacă întâmplarea descrisă ascunde un sâmbure de adevăr sau nu ori dacă personajele inventate au gustat într-adevăr din preparatele prezentate de autoare. Cert este că Reţetele literare ale Elenei Cesar von Sachse nu sunt create pentru asemenea frământări, ci sunt concepute, cu poftă de scris şi real talent, pentru cititorii care se dau în vânt după mâncarea savuroasă şi apreciază limbajul molipsitor, amuzant şi accesibil specific acestor povestiri, care pot fi aşezate oricând pe firmamentul prozei scurte româneşti de calitate.

Liliana Moldovan[1] Specifice bucătăriei ardelene.