sâmbătă, 13 decembrie 2014

Motive ca să stai în cap


Poate pentru unii statul in cap suna ca o activitate acrobatica, periculoasa si iesita din sfera sigurantei. Insa, facuta “cu cap “, aceasta pozitie poate avea beneficii minunate pentru sanatate, frumusete si nu numai. Statul pe cap (Sirsasana) este deseori denumita regina pozitiilor yoga pentru ca aduce numeroase beneficii.

Iata 11 motive pentru care ar trebui sa practici statul in cap.

Iti imbunatateste puterea de concentrare
Ori de cate ori te intorci cu capul in jos, creste circulatia catre creier. Acest lucru ajuta puterea de concentrare, atentia si functionarea mentala in general, ajutandu-te sa ai o minte mai limpede si mai ascutita.
Reduce stresul
Puterea de concentrare si atentia necesare pentru exersarea statului pe cap te fac sa-ti dezvolti autocontrolul, ceea ce este extrem de util, mai ales pentru cei ce au sentimente de anxietate, stres, teama sau alte griji.
Intareste umerii si bratele
Statul pe cap necesita putere in umeri, brate si spate, pentru a sprijini greutatea intregului corp, capul ar trebui sa suporte doar o foarte mica parte din greutatea corpului. Practica aceasta postura daca vrei sa-ti intaresti musculatura in aceste zone.
Reduce retentia de lichide
Retentia fluidelor si picioarele umflate se intampla atunci cand petreci mult timp stand pe scaun sau in picioare. Pozitiile care te fac sa stai cu picioarele in sus fac aceste efecte reversibile prin inversarea corpului, stimuland astfel circulatia fluidelor si a toxinelor adunate la nivelul picioarelor si a talpilor.
Consolideaza centrul de greutate
Mentinerea centrului de greutate este cerinta cea mai importanta pentru exersarea statului in cap, pentru ca este ceea ce-ti permite sa pastrezi postura, atat pentru a lua pozitia, cat si pentru a-ti mentine echilibrul. Exersarea acestei pozitii iti va intari abdomenul si spatele foarte mult, iar pastrarea centrului de greutate te face mai rezistent si scade sansele de ranire.
Este un lifting facial gratis
Cand practici statul in cap, nutrientii proaspeti, sangele si oxigenul, vin toate catre fata, oferind acea aura de yoghin. Fiind cu capul in jos, fata sta in alte directii decat cea normala, ceea ce te face sa beneficiezi de un lifting natural.
Imbunatateste circulatia sangelui
Pentru ca inima este pozitionata mai jos de nivelul capului, aceasta trebuie sa pompeze sange mai puternic in sus catre creier. Cand practicam statul pe cap, inima ta face o pauza.
Imbunatateste digestia
Statul in cap este benefic pentru digestie, pentru ca stimuleaza glanda pituitara, responsabila partial de sistemul digestiv. Statul cu capul in jos ajuta si la deblocarea unor acumulari de substante in corp, sau gaze si imbunatateste circulatia catre toate organele digestive.
Te face mai fericit
Statul in cap te poate face mai fericit, pentru ca stimularea circulatiei sangelui catre creier are un efect de calmare si energizare asupra corpului. Statul in cap poate curata si detoxifica glandele suprarenale, eliminand depresia si contribuind la o energie mai pozitiva.
Iti da curaj
Statul in cap iti da curaj pentru ca trebuie sa-ti infrangi teama de a sta cu capul in jos, de a cadea si a pierde controlul. Postura este destul de dificila si cere multa practica pana reusesti sa o faci. Dupa atat de mult efort fizic si emotional, cand reusesti sa faci postura, sentimentul este incredibil.
Atentie, pentru cei care nu au nici un fel de experienta, cautati persoane care sa va ajute si sa va asiste la inceput in acest proces.
Surse utilizate:
http://www.aurawellnesscenter.com/2012/03/08/yoga-asana-the-pros-and-cons-of-headstand
http://www.livestrong.com/article/526688-benefits-of-headstands
http://www.yogajournal.com/article/practice-section/headstand
http://www.thealternativedaily.com/11-reasons-stand-head/