sâmbătă, 20 decembrie 2014

Ion Lazăr, Dâmboviţa :Oare de ce Europa Liberă nu le-a spus românilor şi ce îi aşteaptă după împuşcarea lui Ceauşescu ?


Cu Ceausescu viata iti era mai simpla, mai sigura, mai frumoasa. Stiai azi ce vei face maine, ce vei fi peste un an sau 5 ani, aveai casa, serviciu, ba chiar mai gaseai si niscai portocale - proaspete, culese direct din livada si aduse cu vaporul. Erau putine pe cap de om, ca sa ajunga la toti. Acum nu mai sunt proaspete, sunt pe toate drumurile, sunt multe portocalele - pentru ca sunt putini cei ce-si permit sa cumpere portocale lipsindu-se de coaja de paine.
Toate erau putine inainte, dar erau repartizate astfel incat sa ajunga la toti - strictul necesar. La coada se statea cum se sta si acuma (la moaste, la Administratia Fiscala, la Posta etc.) - ca romanul se inghesuie, nu cumva sa nu-i mai ajunga si lui, din calicia celorlalti.
Pe Ceausescu l-a sapat mult Europa Libera, care l-a si daramat. De-aia ai iesit tu, autorule, acum 25 de ani - ca te-a pacalit Europa Libera ca o sa traiesti si tu ca nemtii si francezii si americanii. De unde sa stii tu ca si nemtii, francezii, americanii erau dce pe atunci programati sa traiasca mai rau decat inainte, dupa ce va fi fost trasa Cortina aia de Fier, montata mai ales pentru ei, occidentalii - sa nu vada ce le lipseste lor ca sa traiasca si mai bine, respectiv o mai dreapta impartire a castigului din munca celor multi. Ceausescu le dadea romanilor putin, ca sa aiba din ce construi scoli, spitale, camine culturale, cinematografe, magazine, blocuri, fabrici - tot pentru romani, ca sa le fie viata mai usoara si mai frumoasa. Indrazneste cineva sa gandeasca cum ar fi aratat acum, dupa alti 25 de ani, Romania socialista? E suficient, cred, sa facem o simpla paralela cu cei aprape 25 de ani cat a "domnit" Ceausescu, ani in care Romania a progresat enorm.
Nu, nu va aprindeti, nu atat lui Nea Nicu i se datoreaza acel progres, cat mai ales filozofiei aflate la baza sistemului (distribuirea profitului) si intelepciunii marii majoritati a romanilor, care si-au vazut de treaba deindata ce au inteles ca americanii n-or sa mai vina, ca rusii au plecat si ca soarta lor este in propriile lor maini.
Revenind la Europa Libera, ea era port-drapelul propagandei anticomuniste a Occidentului, pus pe o globalizare in fata careia statea acea Cortina de Fier. Romanii s-au lasat manipulati si au iesit in strada sa-l doboare pe Ceausescu - intr-adevar, bolnav de boala aia al carei singur leac este pupincurismul, care a facut din el un megaloman fara pereche in lume. N-au mai avut rabdare sa astepte sa-l ia Dumnezeu la ceruri si sa-l judece drept. Odata intrati in iuresul evenimentelor n-au mai avut posibilitatea sa se opreasca la timp si au acceptat sloganele joscomuniste si toate masurile antipopulare luate ultetrior de guvernanti. Oare de ce Europa Libera nu le-a spus romanilor si ce ii asteapta dupa impuscarea lui Ceausescu. Si de ce partidele istorice au mers brat la brat cu "emantia" fesenista, cu care a tot alternat si s-a conjugat la putere, in lungul proces de dezmostenire a romanilor de tot ceea ce creasera inainte (mai ales fabricile, cu profiturile realizate si si locurile de munca din ele)? Pana unde trebuie sa tot avanseze procesul acesta de dezmostenire si injosire, pentru ca romanii sa inteleaga adevaratele dimensiuni ale nedreptatii ce li s-a facut, sa se simta cu adevarat dezmosteniti? Oare tinerii n-au capacitatea sa patrunda cu propriile lor minti in trecutul apropiat, cel al parintilor lor, sa-i inteleaga realitatea, sa nu se mai hraneasca cu sloganuri si minciuni, sa separe transant ceea ce a fost rau (si putea fi indreptat) si ce a fost bine (si, din pacate, nu va mai fi)?
Ion Lazar - Dambovita 

http://elenatomaxxl.blogspot.ro/2014/12/amintiri-de-la-revolutie-cu-ceausescu.html