vineri, 19 decembrie 2014

Amintiri de la Revoluție : "cu Ceauşescu aveai curaj să mergi la 3 noaptea prin Ferentari"


Amintiri de la Revoluție: „Cum să vă spun eu, cu Ceauşescu aveai curaj să mergi la 3 noaptea prin Ferentari. Şi nu se lua nimeni-nimeni de tine. Sau să stai în Bucureşti fără legitimaţie de servici? Ordin! Picior de ţigan nu stătea aici dacă nu avea servici! Acuma, cu droguri, cu fel de fel de prostii! Tot de sus e pornit, de la ăştia! Păi, acuma, nu vedeţi cum moare lumea? Înainte, era 90-95, atât era media de vârstă. Acuma, până în 70 de ani. (...)

Era de toate! Curat... Fâneaţa care-o mâncai era curată, porcul, nu ca acuma, cu chimicale, cu... Păi, exista atunci gândac de Colorado, coropişniţe sau ce era? Nu era, dom’le, insecte! (...) Şi atâţia câini maidanezi! Păi era, pe timpul lui Ceauşescu, exista picior de câine? (...) Şi cum să vă spun eu – la ţară, cum e acuma, multe terenuri, cum spune ţăranul, în paragină. Pe câmpuri, hectare, hectare, care nu sunt lucrate. Păi, pe vremea lui Ceauşescu? Vai de capul meu! Era pământul galben de grâu, floarea-soarelui, aşa era pălării de floarea-soarelui (desenează în aer un cerc mare), aşa se făcea de mare. Păi acuma? Şi... şi la poartă îl punea pe ţăran de-şi cultiva acolo, la poartă, în marginea cât e gardul, punea şi acolo cartofi. Păi acuma, nu vedeţi cum e? S-a dus tot... (...)
Eu eram mulţumit. Adică era... Eu zic că a fost bine cu Ceauşescu. A fost bine. Măcar să fie acuma, ştiţi cât?, un an. Şi v-aţi da seama şi dumneavoastră. Un an să fie regimul lui, să vedeţi dumneavoastră! (...)

Şi atunci de ce v-aţi dus la Revoluţie?
A fost bine atunci, da’... A fost bine, da’ ne săturasem şi de regim. Parcă mai trebuia altceva. Noi nu ştiam ce e aia culoare. Vedeam la televizor decât programul 1 şi stingerea. La 6, la culcare, că mergeam la muncă. Vedeţi, era şi bine, şi rău! Pe urmă, cum să vă spun eu dumneavoastră, cu Ceauşescu nu ştiam ce e aia portocală, nu ştiam ce e aia banană... Eram închişi, eram închişi ca în cutie. Cam aşa vine, asta era treaba. Şi când am văzut – aoleu! Am mers direct acolo, la... Am zis: «Bă, mai schimbăm, să vină altul!» Că am auzit eu că e bine. De-aia am mers. Că auzisem că o să fim liberi, că o să putem merge din ţară în ţară, unde vrem. Şi vedeţi, d-aia m-am dus la Revoluţie! (...)” http://goo.gl/irIhh8