vineri, 19 decembrie 2014

Amintiri de la Revoluție : "cu Ceauşescu aveai curaj să mergi la 3 noaptea prin Ferentari"


Amintiri de la Revoluție: „Cum să vă spun eu, cu Ceauşescu aveai curaj să mergi la 3 noaptea prin Ferentari. Şi nu se lua nimeni-nimeni de tine. Sau să stai în Bucureşti fără legitimaţie de servici? Ordin! Picior de ţigan nu stătea aici dacă nu avea servici! Acuma, cu droguri, cu fel de fel de prostii! Tot de sus e pornit, de la ăştia! Păi, acuma, nu vedeţi cum moare lumea? Înainte, era 90-95, atât era media de vârstă. Acuma, până în 70 de ani. (...)

Era de toate! Curat... Fâneaţa care-o mâncai era curată, porcul, nu ca acuma, cu chimicale, cu... Păi, exista atunci gândac de Colorado, coropişniţe sau ce era? Nu era, dom’le, insecte! (...) Şi atâţia câini maidanezi! Păi era, pe timpul lui Ceauşescu, exista picior de câine? (...) Şi cum să vă spun eu – la ţară, cum e acuma, multe terenuri, cum spune ţăranul, în paragină. Pe câmpuri, hectare, hectare, care nu sunt lucrate. Păi, pe vremea lui Ceauşescu? Vai de capul meu! Era pământul galben de grâu, floarea-soarelui, aşa era pălării de floarea-soarelui (desenează în aer un cerc mare), aşa se făcea de mare. Păi acuma? Şi... şi la poartă îl punea pe ţăran de-şi cultiva acolo, la poartă, în marginea cât e gardul, punea şi acolo cartofi. Păi acuma, nu vedeţi cum e? S-a dus tot... (...)
Eu eram mulţumit. Adică era... Eu zic că a fost bine cu Ceauşescu. A fost bine. Măcar să fie acuma, ştiţi cât?, un an. Şi v-aţi da seama şi dumneavoastră. Un an să fie regimul lui, să vedeţi dumneavoastră! (...)

Şi atunci de ce v-aţi dus la Revoluţie?
A fost bine atunci, da’... A fost bine, da’ ne săturasem şi de regim. Parcă mai trebuia altceva. Noi nu ştiam ce e aia culoare. Vedeam la televizor decât programul 1 şi stingerea. La 6, la culcare, că mergeam la muncă. Vedeţi, era şi bine, şi rău! Pe urmă, cum să vă spun eu dumneavoastră, cu Ceauşescu nu ştiam ce e aia portocală, nu ştiam ce e aia banană... Eram închişi, eram închişi ca în cutie. Cam aşa vine, asta era treaba. Şi când am văzut – aoleu! Am mers direct acolo, la... Am zis: «Bă, mai schimbăm, să vină altul!» Că am auzit eu că e bine. De-aia am mers. Că auzisem că o să fim liberi, că o să putem merge din ţară în ţară, unde vrem. Şi vedeţi, d-aia m-am dus la Revoluţie! (...)” http://goo.gl/irIhh8

8 comentarii:

 1. cu Ceauşescu aveai curaj să mergi la 3 noaptea prin Ferentari...si eu aveam curaj sa merg si in padure,avea garzi de corp,caini invatati

  ....in timpul lui Ceausescu aveai curaj sa mergi in Ferentari

  RăspundețiȘtergere
 2. Cu Ceausescu viata iti era mai simpla, mai sigura, mai frumoasa. Stiai azi ce vei face maine, ce vei fi peste un an sau 5 ani, aveai casa, serviciu, ba chiar mai gaseai si niscai portocale - proaspete, culese direct din livada si aduse cu vaporul. Erau putine pe cap de om, ca sa ajunga la toti. Acum nu mai sunt proaspete, sunt pe toate drumurile, sunt multe portocalele - pentru ca sunt putini cei ce-si permit sa cumpere portocale lipsindu-se de coaja de paine. Toate erau putine inainte, dar erau repartizate astfel incat sa ajunga la toti - strictul necesar. La coada se statea cum se sta si acuma (la moaste, la Administratia Fiscala, la Posta etc.) - ca romanul se inghesuie, nu cumva sa nu-i mai ajunga si lui, din calicia celorlalti.
  Pe Ceausescu l-a sapat mult Europa Libera, care l-a si daramat. De-aia ai iesit tu, autorule, acum 25 de ani - ca te-a pacalit Europa Libera ca o sa traiesti si tu ca nemtii si francezii si americanii. De unde sa stii tu ca si nemtii, francezii, americanii erau dce pe atunci programati sa traiasca mai rau decat inainte, dupa ce va fi fost trasa Cortina aia de Fier, montata mai ales pentru ei, occidentalii - sa nu vada ce le lipseste lor ca sa traiasca si mai bine, respectiv o mai dreapta impartire a castigului din munca celor multi. Ceausescu le dadea romanilor putin, ca sa aiba din ce construi scoli, spitale, camine culturale, cinematografe, magazine, blocuri, fabrici - tot pentru romani, ca sa le fie viata mai usoara si mai frumoasa. Indrazneste cineva sa gandeasca cum ar fi aratat acum, dupa alti 25 de ani, Romania socialista? E suficient, cred, sa facem o simpla paralela cu cei aprape 25 de ani cat a "domnit" Ceausescu, ani in care Romania a progresat enorm.
  Nu, nu va aprindeti, nu atat lui Nea Nicu i se datoreaza acel progres, cat mai ales filoozofiei aflate la baza sistemului (distribuirea profitului) si intelepciunii marii majoritati a romanilor, care si-au vazut de treaba deindata ce au inteles ca americanii n-or sa mai vina, ca rusii au plecat si ca soarta lor este in propriile lor maini.
  Revenind la Europa Libera, ea era port-drapelul propagandei anticomuniste a Occidentului, pus pe o globalizare in fata careia statea acea Cortina de Fier. Romanii s-au lasat manipulati si au iesit in strada sa-l doboare pe Ceausescu - intr-adevar, bolnav de boala aia al carei singur leac este pupincurismul, care a facut din el un megaloman fara pereche in lume. N-au mai avut rabdare sa astepte sa-l ia Dumnezeu la ceruri si sa-l judece drept. Odata intrati in iuresul evenimentelor n-au mai avut posibilitatea sa se opreasca la timp si au acceptat sloganele joscomuniste si toate masurile antipopulare luate ultetrior de guvernanti. Oare de ce Europa Libera nu le-a spus romanilor si ce ii asteapta dupa impuscarea lui Ceausescu. Si de ce partidele istorice au mers brat la brat cu "emantia" fesenista, cu care a tot alternat si s-a conjugat la putere, in lungul proces de dezmostenire a romanilor de tot ceea ce creasera inainte (mai ales fabricile, cu profiturile realizate si si locurile de munca din ele)? Pana unde trebuie sa tot avanseze procesul acesta de dezmostenire si injosire, pentru ca romanii sa inteleaga adevaratele dimensiuni ale nedreptatii ce li s-a facut, sa se simta cu adevarat dezmosteniti? Oare tinerii n-au capacitatea sa patrunda cu propriile lor minti in trecutul apropiat, cel al parintilor lor, sa-i inteleaga realitatea, sa nu se mai hraneasca cu sloganuri si minciuni, sa separe transant ceea ce a fost rau (si putea fi indreptat) si ce a fost bine (si, din pacate, nu va mai fi)?
  Ion Lazar - Dambovita

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stimate domnule Ion Lazăr, am plăcerea să vă salut. Mi-a plăcut comentariul dvs. şi l-am publicat pe prima pagină a blogului. Vă doresc weekend plăcut.
   Elena Toma

   Ștergere
  2. ION LAZAR REGRETA ASTA :
   http://www.deviantart.com/art/Walk-37515436

   Ștergere
  3. Anonim, ai omis cateva cuvinte. Textul complet trebuia sa fie "ION LAZAR REGRETA ce se intampla cu tara ASTA"
   Ion Lazar

   Ștergere
 3. Rog autorul comentariului de mai jos să mă contacteze la adresa de e-mail :
  rclubxxl@yahoo.ro

  Anonim a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "Amintiri de la Revoluție : "cu Ceauşescu aveai cur...":

  dlui. Ion Lazar - Dâmbovița

  De ce a trebuit sa treaca 25 de ani ca sa intelegem ca Ceausescu nu a fost vinovat?
  Ca banii si averea enorma de care era acuzat, nu a existat vreodata?
  Unde se afla la ora actuala tot aurul si cadourile primite de Ceausescu si care apartineau patrimoniului statului?
  Nu Europa Libera l-au sapat. Cred ca mai degraba oamenii din jurul lui. Nemernicul de
  Iliescu si alti lingai care abia asteptau sa scape de el.
  Cred ca Romania isi merita soarta. Nicciun popor din lume nu si-a omorat conducatorii ca pe niste caini.
  Dar le-au fost teama nemernicilor sa il lase in viata, chiar si intr-o celula.
  Doamne, fa cu tradatorii de tara exact ce au facut ei cu Ceasusestii

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Va inselati, stimate anonim, inca nu putem spune ca dupa 25 de ani intelegem ca Ceausescu nu a fost vinovat. Nu toti intelegem si nici n-o sa intelegem vreodata toti decat in masura in care avem in vedere prisma prin care privim realitatile istoriei. Pentru cea mai mare parte din romani Ceausescu a fost bun, iar in interventia mea eu am enumerat cateva din argumente. Pentru o mica parte din romani insa Ceausescu s-a facut vinovat - nelasandu-i sa se imbogateasca prin saracirea celor multi, sa se lafaie in viloaie, masini de lux, iahturi, elicoptere personale etc, reducand tot mai drastic posibilitatile lor de acces la "cascavalul" socialist, din care sa se infrupte caliceste. Stiu ca toti am vrea sa traim boiereste, dar asa ceva nu e posibil - si nu-mi ramane decat sa accept ca solutie un trai decent pentru toti, cu evitarea indecentei de catre cei "descurcareti".
   Ion Lazar

   Ștergere
 4. Cultul personalității impus de Ceaușescu nu a fost resimțit ca ceva nociv de către poporul român, pentru că el era obișnuit cu asemenea dogme puse în aplicare de către Biserica Ortodoxă în tot Orientul.
  Ce diferență să poată face românul între cultul sfinților și cultul personalității față de un președinte patriot?
  Toate aceste erezii de tipul cultul sfinților, al morților, al icoanelor, al moaștelor, etc, și cultul personalității mergeau în conformitate cu același calapod.
  După ce a înghițit un hap și a văzut că n-a murit, românul a mușcat și din momeala comunistă și a mai mers așa, târâș grăpiș, câtva timp.
  Dar ce era, cât de cât scuzabil, în epoca întunecoasă antică, a evului mediu și apoi în cea socialistă și comunistă, nu se mai poate admite în această epocă a luminii, adusă de computer și internet.
  Astăzi se demonstrează cât se poate de explicit că toate aceste erezii întinează și afectează vitalitatea fizică și spirituală a poporului care le acceptă și le practică.

  Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea,
  Ca s-o sfinţească, curăţind-o cu baia apei prin cuvânt,
  Şi ca s-o înfăţişeze Sieşi, Biserică slăvită, neavând pată sau zbârcitură, ori altceva de acest fel, ci ca să fie sfântă şi fără de prihană.

  Trezește-te Române!

  RăspundețiȘtergere

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.