luni, 17 februarie 2014

Oxana Buga : Vineri, 14 februarie - O Seară XXL În memoriam Grigore Vieru

A răsărit ca poet din frumusețea, integritatea și armonia limbii române: "Mai bun noroc și-avere/ Mai mare eu nu am/ Decât în suflet graiul/ Acestui pașnic neam. Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi" - așa se definea Grigore Vieru, cel care a iubit poporul român până la lacrimi și care a murit în lupta pentru adevăr și dreptate. Grigore Vieru a întrupat conștiința națiunii sale, poezia sa poartă părticele din istoria și suferințele neamului românesc iar limba română i-a fost unicul mod de a trăi în țara de care am fost despărțiți.

 

Vineri, 14 februarie - O Seară XXL În memoriam Grigore Vieru, în cadrul Serilor XXL - Salonul Artelor Club XXL, Bucureşti, Hanul Negustorilor, Str. Academiei 1 A. Grandoarea serii a fost corespunzătoare măreției poetului. 

 Pictura, poezia, muzica, toate au vorbit despre Vieru așa cum el a ilustrat altădată în versuri făptura mamei, graiul și patria, cerul și stelele. Ne-am oglindit sufletul în poezia sa și i-am adus cununa recunoștinței noastre: 
"Din Basarabia vă scriu,/Dulci fraţi de dincolo de Prut./Vă scriu cum pot şi prea tarziu,/Mi-e dor de voi şi vă sărut."
A slujit cu modestie și cu har cuvântul, visul său de a ne uni prin bunătate și iubire, prin cuvânt, s-a înfăptuit, între cei prezenți a fost „distanța de o inimă”.
Ne-am înfrigurat și însingurat odată cu plecarea lui și tot mai mult vom căuta cuvântul său pentru a rezista ca neam -  „Fericit cine are limpede-n minte numele unei lumini” .