vineri, 10 ianuarie 2014

Aurel I. Rogojan : De ce plătim şapte servicii secrete?!


Într-o lume defazată, cu sistemul de valori inversat, contribuabilii români plătesc şapte servicii de apărare a securităţii naţionale, pentru a vedea cum parlamentarii şi membrii guvernelor înfundă puşcăriile.

Într-o lume raţionala, infractorii de duzină nu ar putea ajunge să candideze pentru camerele parlamentului şi nici nu ar fi desemnaţi miniştri.Într-o societate care se respectă pe sine, carieriştii de talent, care şi-au ales nevestele dupăînălţimea treptei politice a socrilor, au traficat ţigări şi blugi prin căminele studenţeşti, au cochetat cu ideea delaţiunii profesioniste, pentru a căpăta protecţie şi susţinere ocultă, şi-au schimbat acoperirile de la un serviciu secret la altul, după cum şi ce li se promitea, nu puteau accede în cariere ministeriale, ori în fruntea guvernelor, sau chiar preşedinţi ai Republicii România.

Într-o ţară guvernată de lege, sistemul contrainformativ de alertă al serviciilor secrete declanşează mecanisme legale de blocare a accesului în funcţii publice a celor cu vocaţie de borfaşi.

În România antedecembristă '89, etalonul de eficienţă politicăşi eficacitate economica al Securităţii Statului era p r e v e n i r e a.

Prevenirea încălcării legii nu era un concept cu conotaţii ideologice, nu era vreo născocire a lui Nicolae Ceauşescu, pentru a sublinia “caracteristica umanitară a socialismului multilateral dezvoltat”. Dimpotrivă, prevenirea este un concept al criminologiei, ştiinţă juridicăînrudită cu dreptul penal.

În întreaga lume, şi in România, funcţia de prevenire a încălcării legii este instituţionalizată. Faptul că, potrivit legii, serviciile de informaţii au competenţe în legătură cu identificarea şi înlăturarea ameninţărilor, a vulnerabilităţilor şi pericolelor, în diferitele lor stadii, de la intenţie la planuri, de la act preparator la tentative, desemnează exact esenţa misiunii de prevenire a încălcării legii.

Pentru funcţiile publice, în cvasitotalitatea lor în legăturăşi cu deţinerea de secrete de stat, verificările şi avizele de securitate sunt obligatorii şi, odată acordate favorabil, sunt şi garanţii că nu ne vom vedea deputaţii sau senatorii, miniştrii , prim-miniştrii sau preşedinţii Republicii după gratii.

În România, ţară ale carei guverne au cumpărat “aderare” şi “integrare” cu mită disimulatăîn privatizări frauduloase şi atribuirea de contracte păguboase, drenatoare ale bugetului public, prin care s-a subminat economic şi politic securitatea naţională, nu s-a prevenit nimic. Funcţia politică centrală a prevenirii a fost desfiinţatăşi înlocuită cu vânătoarea unor ţapi ispăşitori ai crimelor săvârşite de o întreagă clasă politică. O clasă politică, produs al unor partide al căror cinism a ajuns până acolo încât să-şi legifereze nelegiuirile.

În România, miniştrii şi parlamentarii devin cazuri penale din cauza unui sistem politic care se fundamentează pe corupţie, în care se negociază locurile în camere şi se cumpără demnităţile ministeriale.

Un minister bun, cum este cel al “tăierii panglicilor”, se adjudecă pe cel puţin doua milioane de euro. Bani care de unde vin şi unde se duc? Banii se dau înainte şi apoi trebuie compensaţi din exerciţiul fraudulos al funcţiei publice.

Faptul căînaltele demnităţi publice au tarife, inaccesibile celor care nu dispun de susţinere financiară cu bani negri, a căpătat o asemenea notorietate publicăîncât apare ca normalitate a sistemului politic.

Oare nu ar fi cazul să aflăm cum liderii partidelor îşi pot justifica susţinerea politică iniţială, în numele partidului, dar şi cea în nume propriu, pentru amicii lor politici dovediţi infractori?

Partidele politice generatoare de corupţie sistemică nu-şi au locul în societăţile democratice. Ele pot fi chiar mai rele decât partidele extremiste.

În condiţiile date, nici serviciile de informaţii pentru securitate naţională nu-şi pot realiza scopul. Ele sunt supuse riscului expunerii faţă de decidenţi politici corupţi, interesaţi în perpetuarea sistemului de putere mafiot. Ba chiar mai mult, informaţiile lor să fie valorificate în scopuri politice personale ale unor decidenţi.

Aceasta să fie cauza că,într-o Românie bolnavă, nu se mai contabilizezăîn bilanţurile anuale ale “structurilor” activitatea de prevenire, ci arestările şi condamnările? Serviciile secrete nu ascultăşi nu interceptează pentru a preveni, ci pentru a monitoriza procesul de pregătire şi desfăşurare a actelor infracţionale, pentru a umple dosarele penale cu această noua regină a probelor, “interceptarea”, în variile ei forme, dar numai pe suport digital, adică pe baza unei tehnologii prin care, la ordin cu plăcere, ni se poate dovedi şi că am fost contemporani cu Ramses ori Tutankhamom.

Departe gândul de a-i compătimi pe înalţii demnitari dovediţi infractori. Pentru aceste specimene nici o lege nu ar fi prea severăşi nici o pedeapsă prea mare. Abuzul şi trădarea de încredere publică, înşelarea celor care te-au mandatat să-i reprezinţi, transferându-ţi partea lor de putere, sunt crima cea mai abominabilă, care ne lezează pe toţi, deopotrivă.

Dacă tot plătim şapte servicii servicii secrete, cum se face că infractorii potenţiali nu sunt dibuiţi după lista binecunoscută a criteriilor verificărilor de securitate prealabile învestiturii, ci numai după ce trădează, subminează, fură, corup ori se lasă corupţi.

În intervalul 17 octombrie 1997 - 12 decembrie 2013 , peste 30 de foşti parlamentari, miniştri, generali (şefi ai Statului Major General şi adjuncţi ai directorului Serviciului Român de Informaţii), secretari de stat, un şef zonal al Fondului Proprietăţii Private şi primari de mari municipii reşedinţe de judete (Cluj, Craiova şi Baia Mare) au fost condamnaţi la închisoare (27 definitiv).

Galeria menţionată este deschisă, în octombrie 1997, cu o condamnare la 18 ani de închisoare pentru crimă de trădare de ţara prin transmitere de secrete, respectiv spionaj economic, săvârşită de subsecretarul de stat la Departamentul Minelor, Stefan Kiraly. Graţiat de preşedintele Emil Constantinescu, făptuitorul rezidenţiazăîn Canada şi, din când în când, în Ungaria. În rezumat, S.K. a furnizat unor entităţi străine un important fond de documente secrete privind resursele minerale strategice ale României. Cele în legătură cu care au izbucnit recentele scandaluri politice şi au apărut mari suspiciuni de corupţie şi alte trădări.

Înspre finalul galeriei VIP-urilor penale este inserat un alt caz de trădare, tot prin transmitere de secrete. Autorii, condamnaţi în prima instanţă la 6, respectiv 5 ani de închisoare, sunt foştii miniştri CodruţŞereşşi Zsoltan Nagy, judecaţi în aşa-numitul “Dosar al privatizărilor strategice”.

În 18 ani, trei foşti membri ai guvernului au fost trimişi în judecată sub grava acuzaţie de trădare, fiind şi condamnaţi. Doi foşti miniştri sunt cercetaţi pentru subminarea economiei naţionale, iar în guvernele premierului V.V. Ponta (mai-decembrie 2013, decembrie 2013 – prezent), anunţate ca “cele mai cinstite”, au fost cei mai mulţi “incompatibili” cu paşaport penal. Lista miniştrilor cu probleme din actualul guvern, ca şi a parlamentarilor din arcul puterii, este încă deschisăşi nu-i chiar scurtă.

În Parlament şi în consiliile locale au intrat, consecinţă a viciilor unui sistem electoral dereglat de corupţie, personaje, puţin spus, ciudate. Dar unite prin scopuri nelegitime şi mijloacele de realizare din aceeaşi clasă.

Separat, există o listă cu multe zeci de generali şi sute de ofiţeri şi subofiţeri ai Armatei, alte sute din Ministerul de Interne, condamnaţi definitiv ori cercetaţi pentru fapte de corupţie.

În decursul a 60 de ani (1888-1948) au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie 5 generali, iar în ultimii 24 de ani (1990 – 2013) au fost condamnaţi 28.

Ca să avem o imagine completă a fenomenului, alţi 55 de generali suntîn cercetarea DNA, trei generali au beneficiat de prescrierea faptelor şi 7 au beneficiat de NUP-ul salvator al generalului Samoilă Joarză (acesta din 109 dosare instrumentate în legătură cu armata, în 108 a decis NUP).

Din 28 de generali condamnaţi - 20 de la MApN, 5 de la MAI şi 3 de la SRI -, 7 au primit condamnări la închisoare cu executare (cuprinse între 2 şi 6 ani şi jumătate) iar 19 au primit condamnări la închisoare cu suspendare. Un număr de 23 de generali au comis faptele pe timpul cât erau activi, iar 5 după trecerea în rezervă, fără ca faptele lor să aibă tangenţă cu domeniul militar.

Pe termen scurt, dinamica acestei galerii penale a demnitarilor, militarilor şi poliţiştilor statului român se anunţă a avea un trend ascendent foarte dinamic.

Aşadar, ţara se confruntă cu o situaţie care artrebui să fie alarmantă pentru cei care conduc destinele României. Cu condiţia ca ei înşişi să nu se afle sub povara propriilor probleme de legalitate, ori de rectitudine morală.

Şi, totuşi, eu, cetăţeanul, plătesc şapte servicii secrete pentru ca România, ţara mea, să arate astfel în faţa lumii.
http://www.cotidianul.ro/de-ce-platim-sapte-servicii-secrete-229819/

8 comentarii:

 1. Felicitari pentru tema si tratarea documentata a continutului!

  RăspundețiȘtergere
 2. De ce platim sapte servicii ?
  Sunt sapte mirese pentru sapte frati si trebuie sa se spioneze intre ele :)

  Varvara Dobrican jr.

  RăspundețiȘtergere
 3. Asta, draga Principesa, fiindca niste baieti destepti au tot strigat si inca mai striga pe strazi si prin coclauri "Jos securitatea!". S-a dus dracului "organul' acela care apara inainte interesele tarii. Ca balaurul din poveste, in locul fiecarui capa taiat, i-au crescut trei capete. De ce nu striga baietii aia acum "Jos SRI-ul"? Pentru ca nu mai apara interesele tarii, probabil, sau fiindca "colaboreaza" de minune cu "securitatea" americana, engleza, franceza, germana, israeliana, ba cred ca si rusa si cu multe altele - numai cu propriul popor care plateste binisor aceste (de)servicii, nu!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @marian ilie
   Ce recunoscator sunteti, cum ii ridicati in slavi, ,Oreganul acela a aparat interesele nomenclaturii comuniste,nu ale tarii,ma asteptam sa condamnati caracatita care a facea zile negre romanilor si inca nu a murit.
   Am aflat si noi cine promoveaza pe acest blog o constitutie a poporului,
   un iubitor al Oreganului.
   Daniela Bujor

   Ștergere
  2. Doamna Daniela Bujor, pana la urma ce cunoasteti dumneavoastra, concret, prin studiu sau experienta personala, despre activitatea securitatii? Care securitate? - pentru ca Romania socialista a avut doua securitati distincte: aceea stalinista - care a infundat puscariile si a facut Canalul cu patriotii luptatori pentru cauza neamului; dar a mai fost si cea ceausista - care a aparat interesele tarii - recunoscut fiind de toata lumea, inclusiv de Occident, ca Ceausescu a fost nationalist. Dumneavostra nu sunteti nationalista, nici macar in limita mondial-acceptabila a termenului, adica nu va iubiti tara si pooporul?
   Mai precizez ca astfel de servicii au toate tarile lumii, enumerate deja in comentariul meu, de la CIA, FBI etc pana la KGB, NKVD etc. De ce a avea astfel de servicii numai pentru Romania nu ar fi normal? Ca sa ne poata subjuga definitiv, nu?
   Tare bine ar fi daca n-ati sustine niste clisee propagandistice ale colonizatorilor tarii dumneavoastra si ati vorbi din ceea ce simtiti, prin prisma propriilor sentimente si a bagajului dumneavoastra de cultura personala. Acuma, sincer, va intreb: chiar n-ati priceput cat ne-a costat pe noi, romanii, sloganul asta cu securittatea? Va spun eu: 2.ooo de miliarde de Euro furate romanilor din 1990 pana astazi de strainii cei hrapareti, care i-au pacalit pe romani sa renunte tocmai la serviciul lor de securitate nationala, care ar fi trebuit sa apere tara de jaf. Daca acum suntem in coada Europei si traim mai rau ca inainte, de aici ni se trage. Poate ca dumneavoastra traiti mai bine, fata de cei 90% din romani care o duc mai rau - dar in cazul asta lasati-ne in durerile noastre, zau asa!
   Pe urma, daca n-ati priceput, fiti de acord ca eu, care am poriceput, sa va explic - iar daca va incapatanati sa ramaneti in ignoranta, asta este, ramaneti acolo. Apropo, dumneavoastra, personal, v-a facut securitatea zile negre? Mai negre decat zilele traite astazi de romani? Pe ce motiv s-a luat securitatea de dumneavoatsra? Daca nu s-a luat, e cazul sa specificati acest lucru. Daca n-a fost cazul dumneavoastra, dar stiti alt caz concret, relatat-l, va rog, dar tot prin a raspunde la intrebarile de mai sus. Iar daca nu aveti raspuns, nu mai aburiti lumea cu slogane - nu va mai crede nimeni.
   Da, eu, care va dau aceasta replica, promovez proiectul unei constitutii care isi pune eliberarea constiintei romanlor de astfel de clisee manipulatoare, astfel incat ei sa-si ia soarta in propriile maini, sa-si recladeasca o tara prospera si sa si-o apere printr-un serviciu de securitate cel putin la fel de performant precum a fost cel din vremea lui Ceausescu. Caracatita, doamna Daniela, este evantaiul actual, supradimensionat, de servicii puse in slujba oricui are bani sa cumpere constiinta conducatorilor lor, numai a tarii si poporului (care le finanteaza acestor servicii existenta si activitatea) nu!

   Ștergere
 4. Tovarase M.I.,nu puteti promova o constitutie a poporului fara sa condamnati Oreganu.Poate citeste si dl prof.dr Cojocaru aceste randuri,in dansul am incredere, sa va lase la vatra,banuiesc ca aveti pensie militara cat casa,desi n-ati facut razboiul din 1877 ,probabil ati alergat recrutii prin papusoi .
  Eu sunt tanara ,am 36 de ani,dar istoria tarii imi spune ce rele a facut Oreganu.Urmariti Memorialul durerii ,poate lacrimati de durere.
  Tovarase M.I., v-ati desconspirat luand in brate pe Secu.Mai stati si acasa,lasati tinerii sa se ocupe cu constitutii,ei sunt curati.
  Daniela Bujor

  RăspundețiȘtergere
 5. Avem nevoie de servicii secrete care sa asigure integritatea teritoriala , independenta economica , oprirea jefuirii bogatiilor solului si mai ales subsolului , demnitatea poporului roman calcata astazi in picioare . Si mai ales , avem nevoie de conducatori drepti , cinstiti , corecti , patrioti adevarati iubitori de neam si tara , cu frica de Dumnezeu , care sa ia atitudine la rapoartele si informarile facute de cei din Servicii , care mai sunt inca patrioti si nu slugi la unchiul Sam sau la Marele Urs..
  Nu mai vrem hoti si tradatori la carma tarii , Iude si lichele care sunt cumparati cu mai mult de 30 arginti de cei de afara , pentru a permite jafuri , distrugeri si hotii. Vrem si dreptate pana la capat. Cat despre tinerii de azi , vrem sa devina patrioti pentru ca istoria de azi nu-i mai invata acest sentiment nobil , apoi sa faca si constitutii.
  Cam asta vrem noi stimata doamna neinformata.

  RăspundețiȘtergere

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.