miercuri, 28 septembrie 2011

Şerban Georgescu, omagiat la Piteşti - Curierul zilei

Şerban Georgescu, omagiat la Piteşti

http://www.curier.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=26839&Itemid=377

 Ieri, la Cercul Militar Piteşti s-a desfăşurat un triplu eveniment: s-au aniversat 36 de ani de la înfiinţarea Corului Veteranilor Mihai Viteazul, prin Cupa Veteranilor la Şah, s-a realizat memorialul dedicat compozitorului de muzică uşoară Şerban Georgescu, iar scriitoarea Elena Toma şi-a lansat trei cărţi. Activităţile au fost organizate de Asociaţia Culturală Corul Veteranilor Mihai Viteazul, în parteneriat cu Asociaţia de Tineret Muntenia, Prefectura Argeş, Consiliul Judeţean Argeş şi Primăria Piteşti. La evenimente a fost prezent şi prefectul Gheorghe Davidescu. 


Evenimentul a debutat prin intonarea Imnului de Stat de către Corul Veteranilor, care are 28 de membri, dintre care 9 femei şi 18 bărbaţi. Preşedintele  Vasile Mandu ne-a spus că, în prezent, în cor nu mai este decît un veteran de război, Nicolae Petrescu, care are 85 de ani, iar în afară de acesta, mai sînt trei octogenari, care au în repertoriu cîntece patriotice, dar şi melodii populare.

„Era un boem“

Peste 50 de veterani au participat la competiţia „sportului minţii“,  cei mai buni fiind premiaţi.  Autorităţile locale, precum şi cele judeţene au organizat Memorialul Şerban Georgescu, la care a participat şi soţia compozitorului, Eniko. Aceasta  ne-a declarat: „Sînt foarte încîntată de tot ce se întîmplă aici, unde oamenii s-au gîndit să realizeze un memorial dedicat soţului meu şi să readucă în memoria colectivă personalitatea acestuia. Pe 4 martie 2012 se vor împlini 5 ani de cînd Şerban nu mai este printre noi.  Îmi doresc foarte mult să se organizeze un festival de muzică uşoară care să-i poarte numele, dar, din cauza crizei economice, nu s-a putut face acest lucru.

N-am să mă dau însă bătută şi, odată ce am revăzut-o aici pe prietena noastră Elena Toma, sper să realizăm acest lucru la Piteşti. Pe Şerban îl legau multe lucruri de Piteşti şi de judeţul Argeş. S-a născut la Vlădeşti, în comuna Bălileşti, şi, cînd voia să se relaxeze, venea aici. Îmi amintesc că primul drum pe care l-am făcut cînd şi-a cumpărat maşina, a fost să venim la Piteşti, la nişte prieteni foarte buni de familie“. Întrebată cum era compozitorul ca soţ, ne-a răspuns că era un om extraordinar şi un boem.  Scriitoarea şi buna prietenă a familiei compozitorului Elena Toma şi-a lansat volumul de versuri Maimuţa de mătase, precum şi romanele Fiinţă dificil de fixat şi Noaptea nu va mai fi acolo.  Volumul de versuri cuprinde 150 de poezii, romanul Fiinţă dificil de fixat este unul de dragoste, avînd-o ca personaj principal pe Ema Tomescu, iar romanul Noaptea nu va mai fi acolo este unul autobiografic, autoarea descriindu-şi viaţa sa astfel: „Urcuş, coborîş,  evoluţie spirituală prin întîmplări mirobolante, detaşare de teluric,  drum spre înalta spiritualitate“.
    Iulia Şutan  Foto: Ion Tudor 

5 comentarii:

  1. Ce bine ca mai exista oameni care se gandesc la adevaratele valori si dincolo de moarte!Initiativa laudabila,felicitari Elena Toma !
    Carmen Buzetescu

    RăspundețiȘtergere
  2. L-am cunoscut prea putin pe Serban Georgescu, pe vremea cand era sotul Madalinei.In rest, nu stiu mare lucru, doar ca era compozitor.Sper sa pot acum a-l descoperi si a afla mai multe.Va multumesc pt. acest prilej.
    De abia astept sa va citesc si poezile, si romanele, sau macar unele fragmente.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur draga Elena, ca pot citi lucruri frumoase, despre acest om a carui muzica am savurat-o de-a lungul anilor,frumos din partea celor care l-au comemorat si mai ales felicitari tie, draga mea prietena pentru lansarea cartilor!Imbratisari si pupicei si la cat mai multe astfel de evenimente!

    RăspundețiȘtergere
  4. ELENA IN TINE DUMNEZEU A PICURAT CE AVEA MAI BUN!ESTI DOVADA VIE A BUNATATII LUI!FELICITARI PENTRU TOT CE FACI!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dumnezeu le aşează pe toate. Au mai fost şi alte surprize, aştept să-mi revin şi vă povestesc. Încă nu am putere. Am rămas cu gura căscată:))
    Vă mulţumesc !

    RăspundețiȘtergere

NOTĂ: Blogul NU răspunde pentru articolele publicate, opiniile postate la rubrica Comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine, integral, autorului articolului, comentariului.